Bukan 50 tetapi 100 Ketua Bahagian sepakat desak Zahid berundur, dedah KB

August 8, 2021 · Politik

Seramai 100 Ketua UMNO Bahagian (KB) seluruh negara yang sepakat mendesak Presiden, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi untuk berundur kini sudah mencecah 100 orang, terdapat penambahan daripada laporan awal Agenda Daily.

Portal Sinar Harian melaporkan Ketua UMNO Bahagian Bakri, Mohd Fuad Tukirin mendakwa gerakan untuk mendesak Zahid berundur semakin bertambah sebagai tanda tidak bersetuju dengan keputusan Zahid yang memutuskan semasa Mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) baru-baru ini untuk menarik sokongan terhadap kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Menurutnya, 100 KB tersebut juga kecewa dengan keputusan Zahid mengarahkan Ahli-ahli Parlimen UMNO menarik sokongan terhadap kerajaan PN serta-merta, pada saat rakyat berdepan kesusahan akibat krisis pandemik Covid-19.

“Ketua-ketua UMNO bahagian turut berpandangan tindakan itu akan menyebabkan pemimpin UMNO dilihat tidak bertanggungjawab terhadap rakyat pada saat kerajaan PN bertungkus-lumus mendepani krisis Covid-19 yang semakin serius.

“Bagaimanapun, persepakatan lebih 100 ketua UMNO bahagian ini bukanlah satu gerakan untuk menjatuhkan Zahid.

“Proses ini adalah proses biasa yang akan dilaksanakan melalui pemilihan parti yang perlu dilaksanakan Zahid secepat mungkin. Tidak timbul isu kita mahu memburukkan sesiapa,” beliau dipetik berkata.

Beliau turut menghargai tindakan 30 Ahli Parlimen yang kekal bersama kerajaan PN yang dilihat mendahulukan kepentingan rakyat dan negara daripada sibuk bermain politik.

“Kami turut mengucapkan tahniah kepada Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan sekitar 30 ahli Parlimen UMNO serta Barisan Nasional (BN) yang dilihat mendahulukan kepentingan negara dan rakyat dengan terus kekal bersama kerajaan PN.

“Kalau ada dalam kalangan pemimpin UMNO hendak jatuhkan kerajaan PN sangat, sepatutnya mereka kena patuh kepada titah Yang di-Pertuan Agong yang sudah memperkenankan hasrat usul undi percaya Perdana Menteri di Parlimen diadakan pada bulan September ini…Tunggulah sidang Parlimen bulan hadapan,” katanya lagi.

Terdahulu, Aegnda Daily mendedahkan pemimpin akar umbi UMNO seluruh negara kini sudah melancarkan gerakan untuk menyingkirkan Zahid ekoran langkahnya menarik sokongan terhadap kerajaan PN.

Gerakan tersebut yang terdiri daripada Ketua-Ketua UMNO Bahagian dan pemimpin peringkat cawangan difahamkan sudah mula bergerak dengan menyerang Presiden kerana tindakannya yang disifatkan tidak mementingkan masa depan parti dan lebih mementingkan kepentingan peribadi semata-mata.

Daripada maklumat diterima Agenda Daily, sekurang-kurangnya 50 Ketua UMNO Bahagian sudah bersedia untuk melawan Zahid dan akan membuat aduan kepada pihak Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (RoS) berhubung tindakan Zahid yang tidak mengikut peraturan parti, ia termasuk isu berkaitan pemilihan parti.

Berita berkaitan
MPN bimbang kejatuhan ringgit, tapi Gabenor kata bukan pengukur keadaan ekonomi
9 jam lalu· Isu semasa
Zahid kata UMNO bukan parti nyamuk tak pandai urus negara
11 jam lalu· Politik
Bukan saya tentukan calon bertanding di Arau, kata Shahidan
12 jam lalu· Politik
Mangsa banjir di Johor meningkat lagi pada tengahari, Mat Maslan mana?
13 jam lalu· Isu semasa
Popular
Bukan saya tentukan calon bertanding di Arau, kata Shahidan
October 3, 2022
Tajuddin sindir Zahid, kenapa tak gantung keahlian sampai mati saja?
October 3, 2022
Patut tanya PM, kata Speaker selepas pembangkang soal isu bubar Parlimen
October 3, 2022
Zahid kata UMNO bukan parti nyamuk tak pandai urus negara
October 3, 2022
Lagi Politik terkini
Patut tanya PM, kata Speaker selepas pembangkang soal isu bubar Parlimen
14 jam lalu · Politik
Perlu kebenaran penjara jika Najib mahu hadir ke Parlimen: Speaker
15 jam lalu · Politik
Tajuddin sindir Zahid, kenapa tak gantung keahlian sampai mati saja?
16 jam lalu · Politik
Zahid kata keputusan pecat dan gantung ahli supaya UMNO harmoni
16 jam lalu · Politik
Kalau tak semua mungkin tempat tertentu, PAS berunding kerusi dengan UMNO
17 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Najib bukan Ahli Parlimen jika pengampunan ditolak, jelas Shafee
9 jam lalu
[VIDEO] Hutang negara dalam dolar AS hanya 5 peratus, kata menteri
11 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok