Blok pembangkang sokong keputusan UMNO, senada dengan Zahid

Keputusan UMNO menarik sokongan kepada kerajaan Perikatan Nasional (PN) dan menggesa supaya Perdana Menteri (PM) Tan Sri Muhyiddin Yassin berundur disambut baik dengan gembira blok pembangkang, Pakatan Harapan (PH).

Dalam satu kenyataan, PH mendakwa kononnya keputusan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menerusi Mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) semalam adalah jelas menunjukkan Muhyiddin sudah hilang sokongan majoriti Ahli Parlimen (MP).

“Kami mengingatkan Peguam Negara (AG) bahawa Tan Sri Muhyiddin Yassin sendiri telah dilantik sebagai Perdana Menteri berdasarkan warkah ketua-ketua parti politik yang menyokong beliau, termasuk Presiden UMNO, yang telah dipersembah kepada Yang di-Pertuan Agong pada 29 Februari 2020.

“Maka apabila ketua parti terbesar itu mengumumkan menarik sokongan seperti yang berlaku sekarang, maka Perdana Menteri telah hilang sokongan asas parti tersebut dan seterusnya hilang sokongan majoriti Ahli Parlimen,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Kenyataan bersama tersebut ditandatangani wakil PKR, DAP dan AMANAH.

PH menolak pendirian AG yang menolak tanggapan PM dan Jemaah Kabinet sudah jatuh. AG menjelaskan kerajaan tidak mempunyai apa-apa fakta jelas yang menunjukkan bahawa PM tidak lagi mendapat kepercayaan majoriti ahli-ahli Dewan Rakyat.

Katanya, berdasarkan Perkara 43(2)(a) Perlembagaan Persekutuan, penentuan sama ada seseorang itu mendapat kepercayaan majoriti ahli-ahli Dewan Rakyat hendaklah ditentukan oleh mereka sendiri, bukan kenyataan media parti atau pemimpin politik.

PH bagaimanapun menolak pembubaran Parlimen dan pilihan raya umum diadakan atas alasan penularan Covid-19 yang semakin serius dihadapi negara.

“Majlis Presiden turut berpendirian bahawa waktu ini bukanlah masa sesuai untuk mengadakan pilihanraya umum, pilihanraya negeri atau pilihanraya kecil memandangkan jumlah kes COVID-19 yang masih tinggi dan prasarana kesihatan awam yang semakin tertekan,” katanya.

Semalam, Zahid selepas selesai Mesyuarat MT sekali lagi mengumumkan keputusan yang seakan sama semasa ketetapan Perhimpunan Agung UMNO 2020 tetapi kali ini dengan lebih keras menuntut supaya Muhyiddin berundur secara terhormat dan memutuskan UMNO menarik sokongan daripada kerajaan PN.

Zahid juga menuntut supaya PM baharu dilantik bagi menggantikan Muhyiddin bagaimanapun tidak menamakan individu yang layak untuk memegang jawatan nombor satu negara itu.

Bagaimanapun, Zahid berkata hanya PM sahaja berundur dan Menteri Kabinet sedia ada akan kekal.

BERITA BERKAIT
POPULAR