‘Biarkan anjing menyalak’: Hadi petik pepatah Arab beri pesanan kepada Kabinet

August 30, 2021 · Politik

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berpesan kepada Jemaah Menteri baharu supaya tidak mempedulikan tuduhan dan dakwaan dilemparkan Pakatan Harapan (PH) dan sekutunya setelah mereka gagal menebuk atap dan memecahkan dinding gabungan Perikatan Nasional (PN).

Menurutnya walaupun Kabinet baharu dikatakan ‘Kabinet kitar semula’, sebenarnya ia adalah ibarat mata rantai yang bersambung daripada gabungan parti sama yang gagal dipecahkan oleh pembangkang, termasuk cubaan mencuri Ahli Parlimen.

Secara simbolik, beliau berkata mata rantai boleh ditukar mengikut keperluan dan atap yang retak boleh diganti, bukannya dengan merobohkan bangunan atau membina binaan baharu.

“Adapun tuduhan PH bahawa kerajaan PN telah gagal merupakan suatu pembohongan kerana tugas yang dipikul belum lagi selesai dan kerjanya masih dalam perjalanan. Sepatutnya mereka tunggu sehingga masa penamatnya.

“Khusus kepada barisan Kabinet kerajaan yang akan menyambung tugas, ingatlah satu pepatah Arab pernah menyebutkan ‘biarkan anjing dan serigala menyalak, namun perjalanan musafir hendaklah diteruskan’,” katanya dalam Minda Presiden, hari ini.

Ahli Parlimen Marang itu tidak meragui Kabinet baharu pimpinan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, yang akan mengangkat sumpah jawatan di hadapan Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara hari ini adalah kesinambungan daripada tugas yang telah dilaksanakan oleh barisan Kabinet kerajaan PN pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Kerajaan PN gagal dijatuhkan melalui cara tebuk atap oleh PH dan gerombolannya yang terus-menerus berpolitiking ketika rakyat berada dalam kecemasan bagi menghadapi pandemik Covid-19 dan kesannya terhadap kehidupan mereka, katanya.

Abdul Hadi juga mengingatkan Kabinet dan kerajaan baharu supaya tidak mempedulikan tuduhan terhadap PN kononnya gagal mengatasi wabak dan bencana yang menjadi ketentuan Allah SWT kepada seluruh dunia ini.

“Hal ini demikian kerana, kemampuan kita sekadar berikhtiar untuk mengatasi masalah rakyat yang sudah menunjukkan tanda-tanda positif yang memberangsangkan.

“Apa yang telah dilakukan oleh kerajaan PN sama sekali berbeza daripada kerajaan PH yang tidak menunaikan janji yang mampu ditunaikan oleh mereka. Lebih-lebih lagi, ketika belum berlaku penularan pandemik Covid-19,” katanya.

Menurutnya pandemik yang dialami PH ialah wabak politiking berebut kerusi Perdana Menteri sehinggakan jawatan tersebut terpaksa ditinggalkan oleh pemimpinnya, bukan sahaja oleh ahli biasa.

“Di samping itu, kemenangan yang dicapai oleh PH adalah sangat rapuh bersama janji mereka yang tidak boleh ditunaikan. Janji bohong yang bertujuan menggula-gulakan rakyat semata-mata bagi mencapai kemenangan yang mentah, sehingga ia menyesakkan fikiran para pendukungnya,” katanya.

Artikel penuh di ruangan Rencana Agenda Daily

Berita berkaitan
Keputusan parti Zuraida dan beberapa parti lain sertai BN dibuat esok
4 jam lalu· Politik
Ada lagi satu skandal besar selepas LCS, dedah Ketua Pemuda PAS
August 8, 2022· Politik
PAS gesa pesalah skandal kapal tak siap dibawa ke muka pengadilan
August 8, 2022· Isu semasa
PN sahkan masih sokong PM, tidak timbul isu tarik sokongan: Annuar
August 7, 2022· Politik
Popular
PRU-15: Selepas skandal kapal LCS terbongkar BN tak yakin tubuh kerajaan sendirian
August 14, 2022
Ismail Sabri, PN sudah bertemu
August 13, 2022
PRU-15: PN yakin tawan enam kerusi DUN milik UMNO
August 13, 2022
Tok Mat gesa jangan biar pihak lawan guna skandal LCS serang BN
August 14, 2022
Lagi Politik terkini
Speaker DUN Sarawak umum ADUN Batu Lintang keluar parti jadi bebas
4 jam lalu · Politik
Tok Mat gesa jangan biar pihak lawan guna skandal LCS serang BN
4 jam lalu · Politik
PRU-15: Selepas skandal kapal LCS terbongkar BN tak yakin tubuh kerajaan sendirian
10 jam lalu · Politik
Undi18 platform anak muda tawar politik segar, kata Tengku Zafrul
10 jam lalu · Politik
Ismail Sabri, PN sudah bertemu
August 13, 2022 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Bersatu serah memorandum tubuh RCI siasat projek LCS
August 10, 2022
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok