Bersatu sokong penuh Muhyiddin dan Ismail Sabri terajui kerajaan PN

August 4, 2021 · Politik

Kebijaksanaan dan kematangan Yang di-Pertuan Agong dalam menangani kemelut politik yang tercetus sekali lagi amat dihargai Parti Bersatu dan menjunjung kasih keputusan Baginda yang perkenan kepada cadangan dan usaha kerajaan Perikatan Nasional pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Dalam satu kenyataan, Timbalan Presidennya, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu berkata Bersatu menghargai keputusan yang dibuat oleh Yang di-Pertuan Agong dan menyatakan sokongan penuh kepada Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob untuk menerajui kepimpinan kerajaan.

“Parti Bersatu menjunjung kasih KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong atas perkenan Baginda kepada cadangan dan usaha kerajaan Perikatan Nasional pimpinan Perdana Menteri, YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin, dalam melaksanakan amanah dan tanggungjawab kepada rakyat dan negara.

Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Bersatu dan semua ahli Bersatu terus menzahirkan sokongan kepada Muhyiddin sebagai Perdana Menteri dan dibantu oleh YAB Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai Timbalan Perdana Menteri untuk terus menerajui kepimpinan kerajaan,” katanya dalam satu kenyataan.

Faizal berkata yakin inisiatif dan program pemulihan yang sedang dilaksanakan kerajaan akan mampu membawa negara keluar daripada krisis kesihatan yang sedang dihadapi negara dan mengikut perancangan yang telah digariskan.

“Bersatu yakin dan percaya segala inisiatif kerajaan seperti Pelan Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) dan pakej-pakej bantuan kepada rakyat bagi menangani pandemik Covid-19 dapat berjalan dengan lancar dan teratur mengikut perancangan yang telah ditetapkan,” ujarnya lagi.

Dalam pada itu, beliau juga memohon agar semua pihak tanpa mengira fahaman politik bersatu padu bagi memastikan segala pelaksanaan yang dirancang kerajaan dapat dicapai dan seterusnya membawa keluar negara daripada kemelut Covid-19.

“Sehubungan itu, Bersatu memohon semua pihak untuk terus menyokong dan memberikan kerjasama penuh terhadap pelaksanaan Pelan Pemulihan Negara (PPN) yang dirangka oleh Kerajaan Perikatan Nasional bagi membawa negara keluar daripada kemelut pandemik Covid-19,” ujarnya lagi.

Terdahulu awal hari ini, Muhyiddin menghadap Agong dan menyembah maklum bahawa beliau menerima sejumlah surat akuan daripada Ahli-Ahli Dewan Rakyat yang meyakinkannya masih mempunyai kepercayaan majoriti Ahli Dewan Rakyat pada masa ini.

Pada masa sama Muhyiddin juga berjanji akan membuktikan keabsahan beliau sebagai Perdana Menteri pada sidang Dewan Rakyat, September ini sebagaimana dimaklumkan kepada Yang di-Pertuan Agong.

Berita berkaitan
Kenyataan Muhyiddin disalah tafsir, kata Ketua Sayap Bersekutu Bersatu
16 jam lalu· Politik
Semoga sempat bentang sebelum bubar, kata Ketua Pemuda PAS
16 jam lalu· Politik
Selepas Muhyiddin gesa tangani isu inflasi dan nilai ringgit, baharu Anwar desak
23 jam lalu· Politik
Hadi dan Muhyiddin bertemu dua jam bincang perkukuh PN
September 27, 2022· Politik
Popular
Empat bekas MP, ADUN UMNO disebut bakal calon PN di Perlis
September 28, 2022
Kalau terdesak saya pertimbang, kata Ku Li ulas soalan jadi PM
September 28, 2022
Semoga sempat bentang sebelum bubar, kata Ketua Pemuda PAS
September 28, 2022
Hamid Bador mampu pecah tembok UMNO di Parlimen Rembau: GTA
September 28, 2022
Lagi Politik terkini
Kalau terdesak saya pertimbang, kata Ku Li ulas soalan jadi PM
4 jam lalu · Politik
Zahid sanggup redah banjir juga? Mahu PRU-15 diadakan tahun ini
7 jam lalu · Politik
Hamid Bador mampu pecah tembok UMNO di Parlimen Rembau: GTA
9 jam lalu · Politik
Empat bekas MP, ADUN UMNO disebut bakal calon PN di Perlis
11 jam lalu · Politik
BN musuh Bersatu: Lihat kenyataan Muhyiddin dari sudut politik, PRU
13 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Sampai kiamat pun Guan Eng kata saya menteri gagal, sindir Hishammuddin
September 27, 2022
[VIDEO] PAS komited bersama PN, akan umum hala tuju PRU15
September 27, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok