Bersatu, PAS sah bincang pengagihan kerusi hadapi PRU15

Bersatu dan PAS menyatakan persetujuan kekal dalam Perikatan Nasional (PN) bagi menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) akan datang dan juga menubuhkan satu jawatankuasa untuk berbincang mengenai pengagihan kerusi.

Setiausaha Agung Bersatu dan Setiausaha Agung PAS menerusi kenyataan bersama hari ini berkata persetujuan itu dicapai dalam pertemuan Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin, dan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang pada Isnin.

“Bersatu dan PAS juga bertegas menolak sebarang bentuk ‘penjajaran baharu’ untuk menubuhkan kerajaan pasca PRU15, terutama yang membabitkan Pakatan Harapan (PH) dan sekutunya,” kata kenyataan yang ditandatangani Datuk Seri Hamzah Zainuddin dan Datuk Seri Takiyuddin Hassan.

Bersatu dan PAS juga menubuhkan jawatankuasa permesyuaratan pada peringkat pusat bagi merangka strategi dan halatuju parti khusus bagi menghadapi PRU15, termasuk rundingan pengagihan kerusi.

Segala keputusan yang dicapai akan dibawa ke mesyuarat Majlis Tertinggi PN untuk dimuktamatkan secara kolektif di kalangan semua parti-parti komponen.

Bersatu dan PAS juga sentiasa komited untuk mengukuhkan penyatuan ummah dan perpaduan seluruh masyarakat majmuk, bersedia bekerjasama dengan mana-mana pihak yang mendukung konsep itu, sekali gus menolak sebarang usaha untuk merungkai perpaduan yang telah sedia terjalin dan sebarang percubaan menggugat kerajaan PN yang dibina secara bersama.

Sehubungan itu, Bersatu dan PAS menyeru semua pertubuhan dan persatuan Melayu, Islam dan Bumiputera, serta rakyat Malaysia yang cintakan negara agar bersatu hati untuk sama-sama berjuang dalam saf yang sama demi masa depan negara yang lebih gemilang.

BERITA BERKAIT
POPULAR