Baru sekarang DAP fikirkan mengenai perpaduan, kerjasama

August 21, 2021 · Politik

DAP dengan rasa tidak malu menghulurkan perdamaian terhadap kerajaan baharu yang bakal dibentuk Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, sedangkan sebelum ini parti itu juga memainkan peranan menolak tawaran Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk sama-sama memulihkan negara.

Muhyiddin ketika menjadi Perdana Menteri telah berusaha menyatukan rakyat untuk memerangi pandemik Covid-19, tetapi blok pembangkang, khususnya Pakatan Harapan (PH) menjadikannya isu politik dan menolak mentah-mentah cadangan kerjasama bipartisan dikemukakan.

PH dan sekutu mereka – Blok 15 UMNO – menganggap cadangan kerjasama oleh Muhyiddin semata-mata untuk menyelamatkan Kerajaan Perikatan Nasional (PN) dan jawatan Perdana Menteri.

Sedangkan jika dilihat kepada tujuh syor yang dikemukakan itu semuanya menjurus kepada memerangi pandemik Covid-19 dan usaha memulihkan ekonomi negara serta rakyat.

Agihan bantuan tambahan yang ditawarkan kepada Ahli Parlimen sebanyak RM300,000, dianggap ‘sogokan’, sedangkan Muhyiddin telah menyatakan bahawa ianya bertujuan membeli bakul makanan untuk diagihkan kepada rakyat yang memerlukan.

Untuk rakyat bukan untuk diri Ahli Parlimen sendiri.

Apa yang ditawarkan Muhyiddin itu, semuanya untuk rakyat, tetapi blok pembangkang dan Blok 15 menjadikannya isu politik, kononnya Muhyiddin mahu menyelamatkan jawatannya.

BACA: Bersama Memulihkan Negara

Sekiranya Muhyiddin mahu menyelamatkan jawatannya, banyak lagi cara yang boleh dilakukan tak kira bersih atau kotor, seperti dilakukan pembangkang dan Blok 15 yang lebih kotor mainannya.

Tetapi sekarang, setelah gagal mengangkat ‘boneka’ mereka menjadi Perdana Menteri, DAP menghulurkan perdamaian dengan harapan Ismail Sabri akan membentuk kerajaan perpaduan.

Lagipun, Ismail Sabri pernah mengingatkan bahawa DAP tidak layak untuk bercakap mengenai perpaduan kerana parti itu sendiri mengamalkan perkauman.

Tidak perlu DAP menunjuk pandai mengingatkan tanggungjawab seseorang Perdana Menteri kepada negara dan rakyat, kerana semua rakyat tahu tugas yang perlu digalas melibatkan semua kaum tanpa mengira agama dan latar belakang.

Kenyataan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng yang mengingatkan Ismail Sabri mengenai tanggungjawab itu hanyalah sandiwara setelah gagal meletakkan ‘boneka’ mereka.

Sama juga dengan perdamaian yang dihulurkan kepada Ismail Sabri hanyalah ‘permainan’ parti itu dan rakan-rakan mereka dalam PH.

“Tugas utama Ismail adalah menyatukan semua rakyat untuk memperbaiki kegagalan dan kesilapan dalam memerangi Covid-19 yang telah menyebabkan 13,713 kematian dan 1,513,025 jangkitan,” kata Guan Eng yang masih tidak dapat menerima hakikat bahawa belum ada lagi negara lain di dunia, hatta negara maju sekali pun, yang berjaya mengawal wabak itu.

Keputusan siapa Perdana Menteri Ke-9 Malaysia telah diketahui. Elok lah DAP memikirkan siapa yang perlu diketengahkan untuk diangkat sebagai ketua pembangkang yang baharu setelah Datuk Seri Anwar Ibrahim tiga kali gagal menjadi Perdana Menteri.

Mungkin, DAP yang mempunyai majoriti di dalam PH, memikirkan untuk mempergunakan pula Mat Sabu sebagai ketua pembangkang.

Mungkin Presiden AMANAH itu akan lebih berjaya daripada Anwar. Belum cuba belum tahu. Apa yang lekehnya Mat Sabu jika dibandingkan dengan Anwar.

Berita berkaitan
Bagi UMNO, pendedahan skandal LCS dipertikai kerana Pengerusi PAC dari DAP
August 12, 2022· Politik
Skandal LCS: DAP pula minta Najib jelaskan layanan istimewa kepada kontraktor
August 10, 2022· Isu semasa
Rakyat mahu tahu Menteri mana guna kuasa tukar reka bentuk LCS
August 7, 2022· Isu semasa
Janji dengan pembangkang boleh pula PM tunaikan, kata Wan Saiful
August 5, 2022· Politik
Popular
PRU-15: Selepas skandal kapal LCS terbongkar BN tak yakin tubuh kerajaan sendirian
August 14, 2022
Ismail Sabri, PN sudah bertemu
August 13, 2022
PRU-15: PN yakin tawan enam kerusi DUN milik UMNO
August 13, 2022
Tok Mat gesa jangan biar pihak lawan guna skandal LCS serang BN
August 14, 2022
Lagi Politik terkini
Speaker DUN Sarawak umum ADUN Batu Lintang keluar parti jadi bebas
3 jam lalu · Politik
Keputusan parti Zuraida dan beberapa parti lain sertai BN dibuat esok
3 jam lalu · Politik
Tok Mat gesa jangan biar pihak lawan guna skandal LCS serang BN
3 jam lalu · Politik
PRU-15: Selepas skandal kapal LCS terbongkar BN tak yakin tubuh kerajaan sendirian
9 jam lalu · Politik
Undi18 platform anak muda tawar politik segar, kata Tengku Zafrul
10 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Bersatu serah memorandum tubuh RCI siasat projek LCS
August 10, 2022
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok