Bapa Guan Eng pula merayu bagi Anwar jadi PM selepas tiada majoriti

Pemimpin senior DAP, Lim Kit Siang yang juga bapa kepada Lim Guan Eng membuat rayuan terakhir bagi memastikan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri (PM) baharu, ia selepas difahamkan blok pembangkang tidak memiliki majoriti yang mencukupi.

Kit Siang sama seperti anaknya yang juga Setiausaha Agung DAP merayu agar Anwar dipilih sebagai PM baharu dan bukan Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang sudah memiliki majoriti tertinggi dikalangan calon PM lain yang ingin dipersembahkan nama kepada Yang di-Pertuan Agong.

“Malaysia memerlukan Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri baharu untuk membawa masuk pasukan dan dasar-dasar baharu yang boleh menghentikan kemusnahan akibat Covid-19 dan juga menyalakan semangat untuk Impian Malaysia.

“Bukannya Timbalan Perdana Menteri, Ismail Sabri, yang telah menjadi muka awam kerajaan yang gagal menguruskan wabak Covid-19 sehinggalah negara kita menyaksikan lebih daripada 12,500 kematian dan lebih daripada 1.4 juta kes,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Kenyataan Kit Siang tersebut sekaligus mengesahkan kebimbangan blok pembangkang selepas nama Ismail Sabri dipersetujui sebagai calon Perikatan Nasional (PN) untuk jawatan PM, ia disahkan Ahli Parlimen Padang Rengas Datuk Seri Nazri Aziz semalam.

Kit Siang juga mendakwa pelantikan Ismail Sabri hanya akan menyebabkan Malaysia kekal menjadi sebuah negara gagal.

“Ismail Sabri sebagai Perdana Menteri hanya akan meneruskan dasar kakistokrasi dan kleptokrasi sedia ada ini yang hanya akan menyebabkan Malaysia menjadi sebuah negara gagal,” katanya lagi.

Anwar kini terpaksa merayu sokongan daripada parti Pejuang dipimpin Tun Dr Mahathir Mohamad dan Warisan yang dipimpin Datuk Seri Shafie Apdal selepas Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi membuat keputusan untuk tidak menyokongnya sebagai calon PM.

Zahid bersama beberapa MP lain yang berada dalam kemnya memilih Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah sebagai calon PM mereka, ia sekaligus mengurangkan jumlah sokongan yang dimiliki Anwar.

BERITA BERKAIT
POPULAR