Azalina cemar nama baik institusi perundangan negara, kata PN Selangor

August 29, 2022 · Politik

Ahli Parlimen Pengerang Datuk Seri Azalina Othman Said dibidas kerana mencemarkan nama baik sistem perundangan negara kerana cadangannya untuk menukar Peguam Negara pada Sabtu.

Perikatan Nasional (PN) Selangor menyifatkan Azalina sebagai Penasihat Khas Undang-Undang kepada Perdana Menteri tidak sewajarnya membuat desakan tersebut kerana ia dilihat UMNO cuba mencampuri badan perundangan negara bagi membolehkan mereka melakukan sesuka hati.

“Mengikut perkara bidang kuasa dan tugas Peguam Negara diperuntukkan dalam fasal (1) Perkara 145 Perlembagaan Persekutuan, bahawa bidang kuasa perlantikan Peguam Negara adalah hak mutlak bidang kuasa Yang di-Pertuan Agong untuk melantik seorang yang layak menjadi Peguam Negara atas nasihat Perdana Menteri.

“Adakah selama lebih 60 tahun UMNO memerintah negara adakah peguam negara bertindak mengikut di bawah telunjuk UMNO? Jika sekira berlaku sedemikian, maka rosaklah sistem kehakiman negara.

“Akibatnya akan berlaku banyak kemusnahan kepada negara dalam pelbagai sektor termasuk ekonomi. Malah boleh mengakibatkan pelabur- pelabur asing tidak yakin untuk melabur di Malaysia kerana pencabulan hak kebebasan sistem perundangan dan kehakiman negara,” kata Ketua Penerangannya, Mohd Shukor Mustaffa.

Mohd Shukor juga menekankan sepatutnya institusi perundangan negara perlu bebas daripada campur tangan politik dan kenyataan Azalina itu secara tidak langsung menunjukkan betapa UMNO jika boleh mahu menguasai institusi kehakiman dan peguam negara demi kepentingan sendiri.

“Saya ingin menegaskan UMNO seharusnya menerima hakikat bahawa sebarang keputusan daripada Ketua Hakim Negara adalah dengan penuh hormat mengikut proses perundangan sewajarnya.

“Saya juga ingin menekankan bahawa bidang kuasa Mahkamah, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM), harus bebas dari kuasa-kuasa politik demi kepercayaan dan kesejahteraan rakyat.

“Di dalam kes DS Najib Razak, mahkamah telah memberi beliau banyak kelebihan, walaupun didapati bersalah namun mahkamah masih memberi penangguhan hukuman sehingga keputusan rayuan diputuskan. Perkara ini tidak berlaku kepada rakyat biasa, Najib bebas pergi kemana-mana selama empat tahun sehinggakan beliau mampu untuk pergi berkempen didalam berberapa Pilihanraya Negeri sebelum ini maka bagi saya, wajar jika Mahkamah tidak membenarkan membuat sebarang penangguhan lagi.

“Nasihat saya kepada YAB Perdana Menteri tidak perlu tunduk kepada mana-mana pihak yang mendesak untuk menukar Peguam Negara, Jika berlaku desakan Perdana Menteri harus buat laporan Polis dan mendakwa pihak tersebut kerana cubaan campur tangan dalam urusan badan Kehakiman,” katanya.

Berita berkaitan
AS$600 juta masuk dalam akaun Najib boleh jejas nilai ringgit, kata saksi kes 1MDB
9 jam lalu· Isu semasa
Ringgit jatuh lagi menghampiri RM4.7O berbanding dolar
10 jam lalu· Isu semasa
Guna isu banjir elak PRU awal, Zahid kata pembangkang munafik
11 jam lalu· Politik
Bukan salah UMNO apabila kerajaan gagal, kata Azalina
11 jam lalu· Politik
Popular
Bukan salah UMNO apabila kerajaan gagal, kata Azalina
September 29, 2022
Hanya dengan letak Ahmad Said sebagai ‘poster boy’, UMNO menang Terengganu: Rozi
September 29, 2022
MB Kelantan jawab dakwaan Nur Jazlan kata PAS guna alasan banjir tolak PRU-15
September 29, 2022
DAP tolak PRU awal walaupun terpaksa terima kerajaan huru-hara, kata Loke
September 29, 2022
Lagi Politik terkini
MB Kelantan jawab dakwaan Nur Jazlan kata PAS guna alasan banjir tolak PRU-15
12 jam lalu · Politik
UMNO yang tolak dan anggap sebagai musuh dahulu, kata ahli MPT Bersatu
16 jam lalu · Politik
Aneh apabila pembangkang pula tak mahu PRU awal, kata Rahman Dahlan
16 jam lalu · Politik
DAP tolak PRU awal walaupun terpaksa terima kerajaan huru-hara, kata Loke
16 jam lalu · Politik
Hanya dengan letak Ahmad Said sebagai ‘poster boy’, UMNO menang Terengganu: Rozi
18 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Guru besar kekal sebagai pentadbir sekolah, kata Radzi
5 jam lalu
[VIDEO] Kerajaan masih kaji kanabis sebagai rawatan penagih, bukan hukuman
10 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok