Apa agaknya Zahid bincangkan masa jumpa TPM? Suruh letak jawatan?

Ketika membuat sidang media mengumumkan penarikan diri daripada menyokong kerajaan Perikatan Nasional (PN), Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi langsung tidak mengucapkan tahniah kepada Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri (TPM).

Zahid juga tidak mengucapkan tahniah kepada Ismail Sabri menerusi laman Facebooknya seperti setiap pagi, petang dan malam digunakannya untuk menimbulkan sentimen kebencian rakyat terhadap kerajaan PN.

Cuma selepas beberapa jam kemudian baharulah Zahid mengucapkan tahniah kepada Ismail Sabri. Itupun hanya melalui kenyataan media Setiausaha Agung UMNO, Datuk Ahmad Maslan.

Namun, hari ini tular gambar Zahid dengan berpakaian jubah menemui TPM. Kita bersangka baik mungkin beliau ingin mengucapkan tahniah itu secara peribadi.

Atau beliau meminta nasihat TPM bagaimana untuk menghilangkan ‘stress’?

Namun, hakikat yang berlaku sebelum pertemuan petang tadi, di mana beliau tidak terus mengucapkan tahniah kepada Ismail Sabri selepas pengumuman oleh Perdana Menteri (PM) Tan Sri Muhyiddin Yassin, kekal menjadi sisi negatif dirinya.

Rakyat akan dapat menghidu ‘kemarahannya’ kepada kerajaan PN dan PM sehingga tempiasnya turut terkena menteri-menteri dan timbalan menteri yang menganggotai Kabinet Muhyiddin.

Di sebalik pertemuan dengan TPM itu ramai juga yang tertanya-tanya apakah tujuannya? Adakah beliau sedang berbincang secara baik untuk menyerahkan jawatan Presiden UMNO kepada Ismail Sabri, selepas menerima tekanan daripada beberapa ahli Majlis Tertinggi (MT) yang tidak menyokong penarikan sokongan terhadap PN?

Jika itu yang dibincangkan seharusnya ia menjadi kenyataan secepat mungkin bagi memulihkan semula kepercayaan rakyat terhadap UMNO yang kini dilihat semakin teruk berpecah gara-gara Zahid.

Ia sebagaimana dinyatakan ahli MT, Datuk Zahidi Zainul Abidin bahawa Zahid perlu meletak jawatan supaya memulihkan kembali kepercayaan rakyat, terutama pengundi, terhadap UMNO.

Ahli Parlimen Padang Besar itu percaya jumlah undi yang akan diperoleh calon UMNO akan turun selagi Zahid kekal sebagai presiden kerana rakyat akan merujuk tuduhan mahkamah terhadapnya.

“Zahid masih lagi mempunyai kes mahkamah yang akan memberi impak negatif terhadap imej UMNO,” katanya.

Malah, sejak kebelakangan ini Presiden UMNO itu sudah dilihat tidak boleh memimpin parti itu lagi kerana lebih banyak melanggar keputusan yang diputuskan sebulat suara.

Antaranya keputusan UMNO adalah tidak memberi sokongan kepada Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Namun, beberapa pendedahan dibuat pemimpin senior UMNO seperti bekas Setiausaha Agung Barisan Nasional (BN) Tan Sri Annuar Musa, Ahli Parlimen Padang Rengas, Datuk Seri Nazri Aziz, dan Ahli Parlimen Arau Datuk Seri Shahidan Kassim, menunjukkan Zahid menyokong Anwar, dengan memujuk Ahli Parlimen UMNO untuk menandatangani akuan bersumpah (SD) menyokong Anwar.

Disebabkan kedudukannya sebagai Presiden, yang juga menguasai majoriti suara dalam MT, tidak ada pemimpin lain, hatta Timbalan Presiden, Datuk Seri Mohamad Hassan, yang berani menentangnya.

Beberapa pihak berharap pertemuan dengan Ismail Sabri yang juga Naib Presiden UMNO petang tadi dapat membuka ruang Zahid menyerahkan segera jawatan Presiden kepada TPM.

Atau adakah Zahid mendesak Ismail Sabri meletak jawatan TPM?

BERITA BERKAIT
POPULAR