Anwar tegur Rafizi terlalu lantang

Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim berpendapat bahawa Rafizi Ramli, yang kembali aktif di persada politik tanah air baru-baru ini perlu mengambil pendekatan lebih lembut dalam mendepani isu-isu semasa.

Walaupun beliau percaya Rafizi berniat baik dalam kritikan yang dilemparkannya kepada Pakatan Harapan, Anwar mengakui berasa kurang senang dengan pendekatan konfrontasi Rafizi.

“Rafizi sosoknya agak keras,” kata Anwar, sebelum menambah, “tetapi boleh berunding, tak ada masalah.”

“Saya tak lihat semua kritikan itu (oleh Rafizi) kritikan terhadap presiden. Dia mahu melihat, menarik satu kaedah yang boleh membantu (PKR).

“(Tapi) Kalau tanya saya, bagi nasihat, dia tak payah umpamanya keras dalam semua hal terutamanya terhadap parti,” katanya dalam wawancaranya bersama beberapa media mesra PH baru-baru ini.

Anwar berkata PKR menganjurkan kebebasan bersuara namun menegaskan bahawa kepentingan parti tetap perlu dijaga oleh mana-mana ahli.

“Ada benda yang dianggap itu tidak tepat (oleh pengkritik). Umpamanya (isu) ‘khemah besar’. (Rafizi) tidak tepat sama sekali,” katanya.

Rafizi, yang juga bekas setiausaha agung PKR, mengkritik komponen PH, Parti Amanah Negara (PAN)  dan DAP kerana melobi PH untuk menggunakan pendekatan “khemah besar” bagi mencari rakan baharu untuk menentang BN dalam pilihan raya umum akan datang.

Beliau berpendapat pendekatan tersebut seumpama mencari “khemah baharu” dan tidak mampu menyelesaikan masalah sedia ada yang dihadapi blok pembangkang.

Anwar berkata isu tersebut tidak berbangkit dikalangan pimpinan PKR justeru tidak relevan bagi Rafizi untuk terus mempersoalkannya dan terus memusuhi komponen-komponen PH yang lain.

Ahli Parlimen Port Dickson itu berkata demikian bagi mengulas pencalonan Rafizi untuk jawatan timbalan presiden PKR.

Dalam pemilihan PKR bagi sesi 2022-2024, Rafizi akan berdepan Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail dalam satu pertarungan satu lawan satu.

Untuk rekod, Rafizi pernah cuba merebut jawatan kedua tertinggi PKR itu pada 2018 namun tumpas kepada Datuk Seri Azmin Ali yang kemudiannya keluar dari PKR dan menyertai Bersatu susulan dari ‘Langkah Sheraton’ yang menyaksikan kerajaan Persekutuan PH tumbang hanya selepas 22 bulan dibentuk.

Rafizi dan Saifuddin dikenali sebagai orang kepercayaan Anwar dan kedua-dua mereka berada dalam kem yang sama pada pemilihan parti yang lalu.

BERITA BERKAIT
POPULAR