Anwar sedia sahut cabaran Dr Mahathir untuk dedah harta

May 13, 2023 · Politik

Datuk Seri Anwar Ibrahim menyatakan beliau tiada masalah untuk mendedahkan segala hartanya yang didakwa diraih ketika menjadi Timbalan Perdana Menteri, seperti yang diminta oleh Tun Dr Mahathir Mohamad.

Perdana Menteri (PMX) itu menegaskan beliau adalah antara individu yang telah mengisytiharkan hartanya baru-baru ini bagi membuktikan ketelusan kepada rakyat.

“Saya antara orang yang isytihar harta, yang tidak dia (Tun Mahathir). Baru-baru ini pun, saya telah isytiharkan harga rumah berharga RM11 juta di Segambut.

“Jadi itu bukan rahsia, itu sudah diketahui umum,” katanya menurut laporan Bernama.

Terdahulu, Anwar menghadiri Malaysia Madani di Dataran Merdeka, KL hari ini.

Isnin lepas, Dr Mahathir bukan sahaja mencabar Anwar mendedahkan segala hartanya itu malah mendakwa pengerusi Pakatan Harapan itu sebagai seorang daripada pemimpin lama yang turut dituduh membantu kroni.

Dalam cabarannya itu, Dr Mahathir berkata Anwar perlu membuktikan tuduhannya itu kononnya memiliki harta yang banyak dan beliau sedia memberi separuh wang yang didakwa dimilikinya kepada Ahli Parlimen Tambun itu jika terbukti benar.

“(Atas) sebab (tuduhan) itu, saya cabar Anwar, kalau (dia dapat) jumpa RM1 bilion (yang dikatakan) duit (yang ada kepada) saya, saya (akan) bagi dia separuh (daripada amaun itu).

“(Berkaitan) bekas pemimpin (yang didakwa kaut keuntungan), dia cabar buat apa, dulu dia ‘ex-Malay leader’ juga, (saya rasa) dia patut isytihar dia punya harta dahulu… bagi contoh dan dia bagi (cabaran itu) kepada semua orang.

“(Paling utama ketika ini) beliau tidak payah suruh orang lain, jawab (dan buktikan dahulu) tuduhan kononnya saya ada berbilion (ringgit), (Datuk Seri) Mukhriz (Mahathir) ada berbilion, ada jet dan sebagainya, tunjuk (kepada umum),” katanya sebelum ini.

Berita berkaitan
UMNO-BN ditawar tanding 16 kerusi di N. Sembilan, tapi minta tambah dua lagi
1 jam lalu· Politik
PAS Kedah pertahan Sanusi, bidas kerajaan campuran cuba bunuh karakter
2 jam lalu· Politik
Pelik ajaib, kapal LCS tak sampai-sampai: Syed Saddiq
12 jam lalu· Politik
MB Kedah akan dirakam keterangan polis esok
13 jam lalu· Politik
Popular
Bukan saya tapi ketua kerajaan, Rais jawab cadangan nama diberi gelaran ‘Tan Sri’
June 6, 2023
Pelik ajaib, kapal LCS tak sampai-sampai: Syed Saddiq
June 6, 2023
PRN: Dr M bakal jumpa Muhyiddin
June 6, 2023
MB Kedah akan dirakam keterangan polis esok
June 6, 2023
Lagi Politik terkini
Puad dakwa bekas pemimpin mahu lihat UMNO ranap dan Zahid lemah
1 jam lalu · Politik
Jamal kecewa lihat Noh berada atas pentas politik bersama PN
2 jam lalu · Politik
Siapa pengkhianat rakyat sebenar di Pulau Pinang? MP Permatang Pauh balas Guan Eng
2 jam lalu · Politik
Bukan saya tapi ketua kerajaan, Rais jawab cadangan nama diberi gelaran ‘Tan Sri’
14 jam lalu · Politik
PRN: Dr M bakal jumpa Muhyiddin
16 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Sanusi di himpunan PN Best Tanjung Karang
June 5, 2023
[VIDEO] Anwar usah sembang, nak faham orang miskin kena jadi miskin
June 5, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok