Anwar khianat parti sendiri dan PH: Azmin

Pakatan sulit yang dirancang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi adalah pengkhianatan kepada parti sendiri dan rakan komponen dalam Pakatan Harapan, kata Ketua penerangan Perikatan Nasional (PN) Datuk Seri Azmin Ali.

Azmin menyifatkan tindakan Presiden PKR itu menunjukkan beliau tidak pernah jujur kepada ahli parti masing-masing apabila membuat hubungan sulit dengan parti musuh secara senyap-senyap.

“Kita berharap kedua-dua individu ini perlu jujur kepada sekurang-kurangnya kepada ahli parti masing-masing.

“Saya kira ini merupakan pengkhianatan yang terbesar yang dilakukan Anwar Ibrahim bukan saja kepada partinya sendiri tapi juga kepada anggota komponen PH kerana secara sulit menjalankan rundingan dan perbincangan,” katanya semasa sidang media di Gombak hari ini.

Azmin juga mengesahkan klip audio yang tular tersebut adalah sahih berdasarkan pengalamannya sebagai bekas pegawai Anwar sebelum ini.

“Saya sebagai pegawai yang telah berkhidmat dengan beliau sekian lama dan merupakan (bekas) setiausaha sulit beliau, saya yakin itu adalah rakaman yang sahih yang akan dibuktikan melalui penyiasatan yang akan dilakukan,” katanya.

Terdahulu, Anwar dan Presiden UMNO, Zahid dikaitkan dalam satu klip audio yang tular sedang berpakat merancang strategi politik semasa Perhimpunan Agung UMNO 2020 (PAU) lalu.

Perbualan kedua-dua pemimpin itu sangat mesra dengan mereka saling bertukar pandangan berhubung ucapan perwakilan ketika perhimpunan baru-baru ini.

Zahid dan Anwar kini sedang berdepan tekanan susulan penularan klip audio tersebut, mereka berdua juga pada awalnya mahu melaporkan kepada polis untuk menyiasat dalang penularan klip tersebut bagaimanapun pihak berkuasa berkata masih belum menerima sebarang laporan setakat ini.

BERITA BERKAIT
POPULAR