Anwar gagal satukan parti pembangkang, UMNO bakal menang besar PRN Johor

Parti pembangkang yang gagal bersatu untuk duduk dibawah satu khemah besar kerana enggan menerima Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai ketua mereka akan memberi kemenangan besar kepada UMNO dan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor nanti.

Untuk rekod, beberapa parti pembangkang diluar gabungan Pakatan Harapan (PH) seperti Warisan dan Pejuang sudah menyatakan akan masuk bertanding dalam PRN Johor, ia sekaligus bakal menyaksikan pertembungan banyak penjuru.

Penganalisis melihat senario sama di Melaka akan berulang pada PRN Johor, parti pembangkang tidak bersatu dan bertolak ansur satu sama lain kerana kegagalan Anwar yang dilihat bukan ikon yang layak untuk diangkat sebagai ketua mereka.

Menurut Pengarah Eksekutif Ilham Centre, Hisomuddin Bakar, pertembungan lebih tiga penjuru hampir keseluruhan 56 kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor pasti berlaku seperti PRN Melaka.

“Jika ditambah dengan penglibatan calon Bebas, PRN ini akan bertambah meriah untuk memberikan tawaran kepada pengundi di Johor dalam membuat pilihan mereka,” katanya dipetik laporan Utusan Malaysia.

Dalam pada itu, Hisomuddin memberitahu, pihaknya menjangkakan BN punyai kelebihan untuk meraih kemenangan besar sekiranya wujud pertembungan banyak penjuru di samping faktor peratusan pengundi rendah dan kempen terlalu ketat.

Katanya lagi, dijangka rekahan berlaku pada undi diperoleh PH kerana parti-parti baharu seperti Perikatan Nasional (PN), Warisan ataupun Muda akan mencuri sebahagian besar undi mereka dahulu.

Jelas beliau, hal ini kerana parti baharu berkenaan akan menumpukan sasaran di kerusi kawasan bandar dan separa bandar yang dahulunya didominasi oleh PH iaitu diwakili PKR, DAP dan Amanah.

“Cabaran kepada BN hanya akan berlaku oleh PN dan juga sedikit daripada Pejuang.

“Berdasarkan keadaan sekarang, BN berada di posisi ‘upper hand’ dan dengan rasional di atas jugalah, mereka berani membubarkan DUN Johor bagi mengadakan satu PRN bagi mengabsahkan kuasa mereka dengan lebih jelas dan stabil dalam PRN kali ini,” jelasnya lagi.

Sabtu lalu, Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar berkenan menandatangani watikah pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor bagi memberi laluan kepada PRN diadakan.

Pada hari sama, Sultan Ibrahim berkenan menerima mengadap Menteri Besar, Datuk Hasni Mohammad jam 5 petang di Istana Bukit Serene, Johor Bahru.

Minggu lalu, Hasni memberi jaminan sistem penyampaian kerajaan negeri tidak akan terganggu sekiranya PRN diadakan di negeri itu dan jentera kerajaan akan terus berfungsi sepanjang tempoh berkenaan.

BERITA BERKAIT
POPULAR