Anwar beri alasan takut kompaun enggan jawab soalan media

Datuk Seri Anwar Ibrahim enggan melayani pengamal media yang menunggunya lama semasa sedang duduk dengan para pengundi di sebuah warung di Felda Tun Ghafar Kemendor, Jasin.

Ketua Pembangkang itu bersama Presiden Amanah Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng bangun meninggalkan warung tersebut dan enggan mengadakan sidang media atas alasan takut dikompaun.

“Kamu nak sidang media? Kalau nak sidang media, kompaun nanti kamu semua bayar. Saya tak mahu bayar RM10,000,” kata Anwar dipetik laporan BH, sebelum masuk ke dalam kereta dan kemudiannya beredar.

Mohamad turut mengelak memberi kenyataan kepada pihak media yang mahu bertanya mengenai perkembangan kempen PH pada PRN Melaka, dengan alasan ‘tiada wang’ untuk membayar kompaun.

“Tak boleh, tak boleh (adakan sidang media). (Kompaun) RM4,000, saya tak ada duit,” katanya ringkas.

Prosedur operasi standard (SOP) PRN yang terlalu ketat oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang diumumkan bermula tempoh berkempen Isnin lalu, dengan suruhanjaya itu menetapkan semua aktiviti kempen seperti berhimpun, ceramah, ziarah rumah ke rumah dan tinjauan mesra adalah dilarang.

Mengikut Akta 342 kegagalan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) seperti tiada penjarakan fizikal, tidak memakai pelitup muka dan menyediakan pendaftaran MySejahtera boleh dikenakan kompaun.

Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), pihaknya tidak akan teragak-agak untuk mengeluarkan kompaun kepada mana-mana individu atau pertubuhan perbadanan yang melanggar mana-mana SOP Majlis Keselamatan Negara (MKN) Pelan Pemulihan Negara.

Pada 24 Okt lepas, Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin Abu Bakar dalam satu kenyataan berkata sebarang aktiviti, perhimpunan atau majlis sosial berkaitan pilihan raya termasuk penganjuran majlis pelancaran jentera pilihan raya tidak dibenarkan berkuat kuasa 25 Okt hingga 27 Nov ini bagi mengurangkan risiko penularan jangkitan dan peningkatan kes mendadak Covid-19.

BERITA BERKAIT
POPULAR