Ahmad Maslan syor PAS dibubar

Setiausaha Agung UMNO Datuk Seri Ahmad Maslan hari ini (11 Mei 2022) mencadangkan PAS dibubarkan kerana UMNO sekarang ini turut membawa wadah perjuangan Islam.

Tindakan itu bertepatan dengan kenyataan yang pernah dibuat oleh bekas Mursyidul Am PAS Allahyarham Datuk Nik Aziz Nik Mat pada 2010 lalu bahawa PAS sanggup dibubarkan jika UMNO benar-benar mengikut landasan Islam, katanya.

“Satu kenyataan arwah Tok Guru Nik Aziz Nik Mat… beliau sanggup mencadangkan agar PAS dibubarkan sekiranya UMNO benar-benar mengikut landasan Islam,” katanya.

Menurutnya UMNO sejak 2019 telah mengubah perlembagaannya dan kini menjadi parti politik yang turut membawa wadah perjuangan Islam dan meletakkan agenda mempertahan dan mendukung cita-cita agama Islam sebagai asas dan tujuan utama, berbanding hanya perjuangan kebangsaan Melayu.

“Fasal 3.1 (Perlembagaan UMNO), sebelum ini (diletakkan dalam) Fasal 3.3, tapi sekarang sudah dinaikkan ke Fasal 3.1, iaitu menegak dan mempertahan Islam sebagai agama Persekutuan serta menghormati prinsip kebebasan beragama seperti termaktub dalam Perlembagaan.

“Saya ingin menyeru kepada PAS, bubarkanlah PAS, itu mesej penting, sampaikan kepada rakan, ramai orang Kelantan di sini, PAS utamanya di Kelantan. Baru-baru ini mereka mahu berbaik dengan kita, kita rasa elok bubar, tengok perlembagaan UMNO,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Wacana Aspirasi UMNO (WAU) – ‘Menggalas Perjuangan, Mendepani Cabaran’ yang disiarkan menerusi Facebook Live UMNO Online hari ini.

“Dengar betul-betul, asas dan tujuan UMNO sudah dipinda. UMNO adalah sebuah parti politik yang mendokong cita-cita agama Islam. Sebelum ini tidak diletak dalam asas dan tujuannya (dalam perlembagaan UMNO), sekarang sudah ada.

“Sebelum ini UMNO, sebuah parti politik yang mendokong perjuangan kebangsaan Melayu, itu yang pertama.

“Sekarang yang pertama, UMNO adalah sebuah parti politik yang mendokong cita-cita agama Islam, kebangsaan Melayu, Bumiputera, anak negeri Sabah dan Orang Asli serta perpaduan Melayu dan kemakmuran serta kestabilan negara. Itu asas perjuangan UMNO yang kita sudah pinda 2019,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR