Ahmad Maslan bakal dipilih Timbalan Speaker selepas dibebaskan?

Susulan keputusan dibebaskan daripada dua pertuduhan selepas bersetuju membayar kompaun berjumlah RM1.1 juta, spekulasi bertiup kencang mengatakan Datuk Seri Ahmad Maslan bakal dilantik sebagai Timbalan Speaker yang baharu.

Setiausaha Agung UMNO itu membayar kompaun berjumlah RM1.1 juta terhadap dua pertuduhan tidak mengisytiharkan RM2 juta yang diterima daripada Datuk Seri Najib Razak kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan memberi pernyataan palsu kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Seorang Ahli Parlimen (Batu Gajah), V Sivakumar mempersoalkan keputusan kompaun tersebut dibayar Ahmad dan menimbulkan tanda tanya sama ada beliau akan dilantik sebagai Timbalan Speaker.

“Rakyat melihat tindakan ini sebagai satu kompromi yang amat menjejaskan imej institusi kehakiman dan Peguam Negara. Penarikan semula pendakwaan terhadap Ahmad Maslan adalah tidak wajar

“Apakah ini sengaja dilakukan untuk memberi peluang dan membuka jalan kepada beliau untuk dipilih sebagai Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Kerajaan sebelum ini mencalonkan Ahmad sebagai calon Timbalan Speaker, sementara pembangkang menamakan MP DAP, Nga Kor Ming sebagai calon mereka.

Dewan Rakyat menangguh pemilihan jawatan Timbalan Speaker Parlimen yang dijadualkan berlangsung pada sidang kali ini ke Mesyuarat Kedua Penggal Keempat Parlimen Ke-14 yang dijadual pada bulan depan.

Mengikut ketetapan awal, usul mengenai perkara itu pada asalnya disenaraikan dalam Aturan Urusan Mesyuarat kali ini iaitu pada Mesyuarat Pertama Penggal Keempat Parlimen Ke-14.

BERITA BERKAIT
POPULAR