Ahli politik Malaysia dah kurang nilai dan prinsip

October 5, 2021 · Politik

Sikap ahli politik yang menjadikan diri mereka sebagai ‘komoditi’ menyebabkan negara berada dalam situasi politik yang amat janggal dan tidak pernah dilalui sebelum ini.

Menurut Bernama,  Timbalan Presiden UMNO Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, ahli politik yang terlibat juga tidak lagi mempunyai kesetiaan kepada parti dan pengundi sehingga menyebabkan nilai moral politik Malaysia semakin susut nilai dan prinsipnya.

“Mereka memperdagangkan diri seolah-olah mereka ini ‘komoditi politik,’ jadi inilah keadaan yang kita hadapi sekarang.

“Yang paling malang, moral politik Malaysia sangat susut dari segi nilai dan prinsip,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemu bual dalam Program Bual Bicara ‘Terus Terang Bersama Tok Mat’ yang disiarkan di Facebook UMNO Online malam tadi.

Moahamad atau Tok Mat berkata demikian bagi mengulas krisis politik tanah air yang tidak berkesudahan sejak akhir-akhir ini sehingga Malaysia menyaksikan pelantikan tiga perdana menteri dalam tempoh tiga tahun.

Selain itu, Mohamad berkata lagi, tindakan parti yang membuka pintu kepada ahli politik yang melompat parti menjadikan keadaan lebih buruk malah ‘pengkhianat’ ini diraikan oleh parti terbabit.

Beliau berkata, kesan tindakan itu menyebabkan kerajaan hilang keseimbangan politik yang pernah dikuasai selepas merdeka.

Sebaliknya negara telah memasuki fasa yang menyaksikan tiada parti yang dominan dan kekuatan politik Melayu berada di tahap paling lemah dalam sejarah tanah air.

Mohamad berkata jika keadaan ini berlarutan, negara tidak akan mencapai kestabilan dan kesejahteraan politik seperti dahulu.

“Ini sangat bahaya kerana negara tidak akan boleh diurus dengan baik, tak boleh ditadbir dengan sejahtera dan jika negara diurus dengan baik, rakyat akan dapat faedah, dapat rasa keamanan politik dan kesihatan serta ekonomi (yang lebih baik) di negara kita,” katanya.

Beliau juga berkata, UMNO perlu tahu membezakan antara kerajaan dan parti politik kerana ia kini menjadi dua entiti berbeza.

“Parti politik kini tidak lagi menguasai kerajaan. Daripada parti yang ditubuhkan kerajaan sekarang, UMNO cuma ada 42 (kerusi).

“Jadi ini bukan kerajaan 100 peratus UMNO tetapi UMNO mahu tidak mahu mesti menyokong kerajaan hari ini kerana kerajaan hari ini masih diterajui oleh Naib Presiden parti (Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob),” katanya.

Mohamad berkata, kerajaan yang ada ketika ini ditubuh untuk menguruskan negara serta mengambil alih pentadbiran kerajaan yang dikatakan gagal.

“Kerajaan PH (Pakatan Harapan) gagal, PN (Perikatan Nasional) pun gagal, jadi kerajaan ini mesti berusaha untuk mengurus negara. Maka adalah lebih baik untuk kerajaan mengadakan gencatan senjata politik rentas parti agar kerajaan tidak diganggu-gugat,” katanya.

Berita berkaitan
BN umum keputusan permohonan parti Zuraida minggu hadapan: Tok Mat
19 jam lalu· Politik
Rafizi senaraikan punca kos kapal tak siap naik tiga kali ganda
20 jam lalu· Politik
Semua petugas SPR negeri sudah bersedia hadapi PRU-15, kata Pengerusi
24 jam lalu· Politik
UMNO Johor sedia tunggu berentap dengan Rafizi, kata Hasni
24 jam lalu· Politik
Popular
Prihatin Rakyat kekal jadi falsafah perjuangan PN, kata Muhyiddin
August 9, 2022
Lebih baik GTA sertai PN
August 9, 2022
Rafizi senaraikan punca kos kapal tak siap naik tiga kali ganda
August 9, 2022
Ada lagi satu skandal besar selepas LCS, dedah Ketua Pemuda PAS
August 8, 2022
Lagi Politik terkini
UMNO Sabah mula minta senarai calon PRU-15
7 minit lalu · Politik
Lebih baik GTA sertai PN
13 jam lalu · Politik
Prihatin Rakyat kekal jadi falsafah perjuangan PN, kata Muhyiddin
13 jam lalu · Politik
RUU antilompat parti tak terpakai kepada Ahli Dewan Negara: PM
21 jam lalu · Politik
Ada lagi satu skandal besar selepas LCS, dedah Ketua Pemuda PAS
August 8, 2022 · Politik
Video / Foto
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022
[VIDEO] Jentera UMNO diarah mantap persiapan hadapi PRU-15
August 5, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok