Agihan kerusi dibuat sesama parti PN, tak tunggu UMNO: Muhyiddin

Pengagihan kerusi sudah dibincangkan antara parti-parti komponen dalam Perikatan Nasional (PN) tanpa melibatkan UMNO dan Barisan Nasional (BN) yang masih tidak jelas berhubung pendirian mereka, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Pengerusi PN itu berkata hala tuju UMNO dan BN yang tidak jelas menyebabkan sebarang rundingan kerusi tidak akan melibatkan parti tersebut, sebaliknya PN akan mengagihkan pembahagian kerusi sesama parti yang berada dalam gabungan itu.

“Sementara ini kita peringkat Perikatan Nasional membuat keputusan kerana kita belum dapat pasti hala tuju UMNO ke hadapan dan belum ada satu pernyataan yang jelas pada pihak pimpinan UMNO ataupun BN sendiri supaya rundingan kerusi itu dibuat antara kita, parti-parti dalam Pakatan Nasional.

“So basically yang akan kita rundingi ialah kerusi-kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri yang kita akan agihkan antara parti-parti Bersatu, PAS, Gerakan dan untuk Sabah dan Sarawak termasuklah Parti Star dan SAPP,” katanya semasa sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat PN hari ini.

Jelas Muhyiddin lagi, pilihan raya umum (PRU) yang dijangka berlangsung tahun depan sudah semakin hampir dan PN tidak boleh menunggu keputusan parti lain yang belum membuat keputusan untuk bersama mereka atau sebaliknya.

“Sebab itu keputusan yang telah pun kita buat kerana kita jangka pilihan raya akan diadakan mungkin pada tahun hadapan.

“Tempoh masa tidak lama… Jadi kalau kita nakparti lain membuat satu keputusan dan pendirian ini akan terganggu urusan-urusan persiapan pilihan raya yang nak diatur oleh parti Perikatan Nasional,” ujarnya lagi.

Untuk rekod, PN berada dalam kerajaan ketika ini bagi mengelakkan blok pembangkang dapat menerajui semula kerajaan selepas beberapa Ahli Parlimen (MP) UMNO menarik sokongan terhadap Muhyiddin.

Kerajaan sekarang pimpinan Perdana Menteri (PM) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang terbentuk juga hasil sokongan PN, tanpa sokongan tersebut UMNO tidak akan dapat kembali menjadi dominan di Putrajaya.

Terdahulu, Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi merancang pakatan dengan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang juga cikgunya untuk menjatuhkan Muhyiddin tetapi membuat pusingan-U apabila tidak menyokong Presiden PKR itu menjadi PM yang baharu.

Selain itu, pencalonan Ismail Sabri sebagai PM Kesembilan juga dikemukakan oleh Muhyiddin sebagai syarat kepada UMNO untuk mendapatkan sokongan.

BERITA BERKAIT
POPULAR