Ada sebab jawatan presiden, timbalan tak dipertandingkan

January 2, 2023 · Politik

Dua jawatan tertinggi UMNO – presiden dan timbalan presiden – tidak akan dipertandingkan pada pemilihan UMNO tahun ini, sekali gus menyaksikan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Datuk Seri Mohamad Hasan, kekal di kerusi masing-masing.

Jawatan ketua bahagian UMNO juga dikatakan tidak akan dipertandingkan bagi mengelak perpecahan peringkat akat umbi. Bagaimanapun, pertandingan bagi jawatan lain, termasuk Naib Presiden dan ahli Majlis Tertinggi (MT) akan dibenarkan.

Terdapat sekurang-kurangnya empat alasan bakal diberitahu kepada akar umbi dan penyokong parti itu, mengapa kedua-dua jawatan berkenaan tidak perlu dipertandingkan pada pemilihan kali ini.

Sumber-sumber yang rapat dengan Ibu Pejabat UMNO memberitahu Agenda Daily, alasan pertama ialah MT yang akan bermesyuarat sebelum Perhimpunan Agung UMNO (PAU) mulai 11 Januari ini, akan membuat keputusan kedua-dua jawatan itu tidak dipertandingkan.

Kata putus daripada MT dijangka diumumkan sehari sebelum PAU berlangsung, kata sumber itu ketika dihubungi, namun enggan mengulas sama ada Zahid dan Mohamad atau mesra dengan panggilan Tok Mat, akan mempengaruhi mesyuarat MT.

“Perbincangan dalam mesyuarat MT sentiasa terbuka, tetapi ketetapan dijangka dibuat bahawa jawatan presiden serta timbalannya tidak akan dipertandingkan.

“Mesyuarat itu juga akan menyediakan alasan kenapa kedua-dua jawatan itu tidak dipertandingkan untuk dimaklumkan kepada perwakilan, akar umbi dan penyokong, supaya mereka faham,” katanya lagi.

Sumber itu juga berkata alasan kedua ialah UMNO perlu memberi peluang kepada Zahid dan Tok Mat untuk memulihkan semula imej parti yang tercemar dan rosak ketika Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) dan PRU-15 lalu.

Alasan ketiga, katanya berkait dengan PRU-15 lalu apabila berlaku perpecahan dalam kalangan pemimpin dan ahli akar umbi yang perlu diperbetulkan segera.

“Jika ada pertandingan jawatan presiden dan timbalannya, perpecahan akan terus merebak,” katanya tidak menolak kemungkinan MT membuat keputusan jawatan ketua bahagian juga tidak dipertandingkan bagi mengelakkan perpecahan lebih teruk.

Sumber itu berkata bagi alasan keempat, kemungkinan ada usul tergempar supaya jawatan presiden dan timbalan akan dibuat pada PAU 11 Januari ini, akan dibangkitkan, tetap dijangka tidak mendapat sokongan.

Katanya sesuatu usul tergempar perlu dikemukakan sebelum persidangan berlangsung iaitu selepas ucapan dasar presiden dan sebelum agenda lain diteruskan.

“Usul supaya kedua-dua jawatan itu boleh dibangkitkan, tetapi saya melihat ia tidak akan mendapat sokongan majoriti perwakilan. Sekali gus, bermakna usul itu tidak diterima.

“Ini menjadikan jawatan presiden dan timbalan presiden parti tidak akan dipertandingkan. Sekali gus menyaksikan Zahid dan Tok Mat kekal di kerusi masing-masing,” katanya.

Berita berkaitan
Kena jaga hati parti dalam kerajaan, PM ulas jika bekas ahli UMNO masuk PH
4 jam lalu· Politik
Nepotisme dan Kronisme: Bad Governance!
5 jam lalu· Politik
Terima Khairy masuk PKR, nanti UMNO terguris hati macam mana? soal Aminuddin
10 jam lalu· Politik
Perpecahan UMNO berisiko jejas peluang PH pada PRN, kata pemimpin DAP
10 jam lalu· Politik
Popular
Perpecahan UMNO berisiko jejas peluang PH pada PRN, kata pemimpin DAP
January 29, 2023
Terima Khairy masuk PKR, nanti UMNO terguris hati macam mana? soal Aminuddin
January 29, 2023
UMNO sekarang hanya menumpang orang untuk dapat jawatan: Ku Li
January 29, 2023
Undang-undang anti-lompat halang sertai parti Hajiji, kata Armizan
January 29, 2023
Lagi Politik terkini
Apa beza keluarga Anwar dengan Trump? soal Wan Fayhsal
2 jam lalu · Politik
Undang-undang anti-lompat halang sertai parti Hajiji, kata Armizan
10 jam lalu · Politik
Pembersihan UMNO hampir sama dengan langkah PKR pada 2020 pecat pemimpin sendiri
14 jam lalu · Politik
Lawan lempar tuduhan, hanya cubaan rosakkan imej PAS-PN
15 jam lalu · Politik
UMNO sekarang hanya menumpang orang untuk dapat jawatan: Ku Li
15 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Ramai dah mula sedar, UMNO tak peduli orang Melayu
12 jam lalu
[VIDEO] Terserah kepada KJ sertai Bersatu
15 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok