Perjuangan menangani Covid-19 belum selesai

July 12, 2021

Sehingga kini, belum ada negara dalam dunia yang boleh mendabik dada sudah berjaya menghadapi penularan wabak pandemik Covid-19, namun tidak ada yang berputus asa.

Pelampau politik antidarurat Covid-19 laksana jerung di sebalik batu

April 26, 2021

Banyak diuar-uarkan berita tentang adanya golongan pelampau agama. Akan tetapi, ramai yang terlepas pandang pada hari ini muncul pula golongan pelampau politik, sehingga melupakan nyawa manusia demi mencapai agenda politik mereka.

Perbandingan antara Fathu Makkah dan Revolusi Perancis

April 25, 2021

Tanggal 10 Ramadhan tahun 8 Hijrah bersamaan 10 Januari 630 Masihi bermula Fathu Makkah, suatu peristiwa besar dalam sejarah Islam yang dilupakan, khususnya oleh Melayu yang mudah lupa akan Islamnya. Sebaliknya mereka terlalu ingatkan Revolusi Perancis kerana pengaruh penjajah Barat masih menghantui jiwa, akal dan jasadnya, sehingga lagaknya lebih condong ke arah Barat melebihi orang-orang Eropah.

Dilema perpaduan

April 22, 2021

Semua agama, ideologi dan teori mengajak kepada perpaduan mengikut prinsip, konsep dan hala tuju masing-masing. Terdapat fahaman yang berkonsepkan bangsa dan keturunan, dan ada juga yang berasaskan satu agama serta berteraskan kepentingan politik, ekonomi atau sempadan wilayah.

Pakar Barat, Islam akui kelebihan puasa kawal kesihatan, cegah penyakit

April 20, 2021

Kelebihan puasa kepada jasad manusia diakui oleh ramai pakar perubatan Islam dan bukan Islam.

Islam dimusuhi, Israel diselamatkan

April 18, 2021

Seluruh dunia menyaksikan drama dan lakonan mereka yang berjuang demi mengembalikan perdamaian, khususnya terhadap krisis yang berlaku di rantau Asia Barat atau Timur Tengah yang paling bergolak.

Negara kebajikan membawa berkat, tawaran kerajaan selamatkan rakyat

April 12, 2021

Firman Allah SWT:

Negara berkebajikan, tawaran kerajaan selamatkan rakyat

April 9, 2021

KEWUJUDAN negara adalah sebahagian daripada ketetapan Allah SWT kepada makhluk manusia, supaya memakmurkan bumi dengan sifat kemampuannya dalam mengurus dan mentadbir makhluk lain, termasuklah segala sumber yang diciptakan di dalamnya. Inilah perkara yang telah diisytiharkan oleh Allah SWT sejak diciptakan Nabi Adam AS. Firman Allah SWT:

Islam dan penentuan had umur

April 6, 2021

Penganut Islam hendaklah berpandukan petunjuk Allah SWT yang terkandung dalam al-Quran dan dihuraikan oleh Rasulullah SAW dalam hadis-hadis yang banyak.

Awasi golongan munafik

April 3, 2021

Diceritakan, dahulu adanya golongan munafiq yang berusaha untuk melambatkan perjalanan tentera Islam ke Tabuk dengan cara mendirikan masjid yang cantik lagi indah bagi menggoda Rasulullah SAW supaya datang meraikan mereka di masjid itu.