Tiada guna undang-undang anti lompat, takkan Speaker nak isytihar kerusi kosong

November 11, 2023

Ini pun bergantung kepada kuasa Speaker Dewan Rakyat. Hanya Speaker yang mempunyai kuasa untuk mengisytihar kekosongan kerusi Dewan Rakyat. Speaker pula daripada parti kerajaan. Takkanlah dia nak isytihar kerusi Ahli Parlimen yang ‘melompat’ ke dalam kolam partinya kosong dan PRK diadakan.

‘Swing besar’ atau liabiliti besar kerajaan PH-BN

July 5, 2023

Biasanya dalam membuat ramalan keputusan pilihanraya kita lihat baseline undi bagi setiap parti, iaitu jumlah undi yang diperolehi oleh PN, BN dan PH dalam pilihanraya yang terdekat, iaitu PRU 15 pada bulan November 2022.

‘Tanpa disedari DAP sedang ‘membunuh’ UMNO secara lembut’

May 15, 2023

Bekas Ketua Setiausaha Sulit Perdana Menteri Kelapan, Datuk Dr. Marzuki Mohamad berkata, tanpa sokongan asas orang Melayu, UMNO hilang keabsahan politiknya dan hilang nilainya dalam politik Malaysia.

Beza Muhyiddin dan Anwar

March 11, 2023

Anwar dulu bila didakwa atas tuduhan salah guna kuasa dan liwat, ajak rakyat turun ke jalanan.

Entah betul entah tidak sumber NST

February 19, 2023

Antara yang menerimanya ialah ahli keluarga PMX sendiri dan juga bekas Ketua Pemuda UMNO yang kini adalah Presiden UMNO dan Timbalan Perdana Menteri dalam kabinet PMX. Pada ketika itu NST tak sebut sumber.

Menjawab tuduhan Perdana Menteri berkaitan projek JANAWIBAWA

February 16, 2023

Inilah berita baik untuk rakyat. Tan Sri Muhyiddin ketika menjadi Perdana Menteri tidak salah guna kuasa untuk meluluskan sebarang projek. Mungkin inilah juga sebabnya Tan Sri Muhyiddin memilih untuk tidak menjadi Menteri Kewangan ketika beliau menjadi Perdana Menteri.

Merungkai putar belit portal berita pro-DAP

January 25, 2023

Portal berita Finance Twitter dan The Coverage yang pro-DAP, menabur fitnah bahawa kerajaan Tan Sri Muhyiddin Yassin telah menyeleweng perolehan vaksin sebanyak RM10 bilion semasa tempoh darurat.

Di mana kedudukan Bumiputera dalam “Membangun Malaysia Madani”‘?

January 20, 2023

Saya telah meneliti teks amanat YAB Perdana Menteri ketika melancarkan gagasan baharu “Membangun Malaysia Madani”. Gagasan ini boleh dikatakan hala tuju baharu Malaysia di bawah kerajaan PH-BN pimpinan PM-10.

Dr Radzi Jidin, Liew Chin Tong dua tokoh politik masa depan Malaysia

December 26, 2022

Saya telah lama menyimpan hasrat untuk kembali semula ke alma matter saya untuk membuat penyelidikan dan menulis.

Sebab Muhyiddin kurang buat sidang media lepas mesyuarat Kabinet

December 16, 2022

Perdana Menteri Ke-10 menjadikan sidang media selepas mesyuarat Kabinet sebagai satu SOP baharu. Ini satu amalan baik yang menunjukkan keterbukaan kerajaan.