Presiden parti lain yang kalah teruk perlu juga letak jawatan?

April 7, 2022

Jika kekalahan pertama PN dalam PRN Johor dijadikan sebab mengapa Tan Sri Muhyiddin perlu berundur, maka ramai Presiden parti lain yang mesti berundur juga.

Ulasan Muhyiddin perlu berundur gopoh dan pramatang

April 7, 2022

Trend peralihan sokongan pengundi Melayu yang ketara kepada PN dalam PRN negeri Johor mungkin juga disebabkan oleh populariti Muhyiddin sebagai bekas Perdana Menteri dan anak Johor.

Parti Dominan

December 7, 2021

Malaysia antara negara yang dikategorikan sebagai negara yang mengamalkan sistem parti dominan yang diterajui oleh Barisan Nasional (BN) sehinggalah parti itu tewas dalam Pilihanraya Umum ke-14.

Janganlah suka-suka tambah perkara yang tiada dalam Perlembagaan

August 20, 2021

Saya tak faham kenapa sesetengah pihak mengatakan sokongan PN kepada DS Ismail Sabri adalah tidak sah semata-mata kerana syaratnya ialah pertama Menteri yang bakal dilantik mestilah bebas daripada pertuduhan jenayah dan kedua kerajaan PN mesti terus hormat prinsip pengasingan kuasa, kebebasan badan kehakiman dan Raja Berperlembagaan.

Mengubah perjalanan demokrasi dalam zaman pandemik

July 2, 2021

Pada tahun 1996, saya bertugas sebagai seorang intern di Pusat Pengajian Kepimpinan dan Pembangunan – sebuah badan pemikir tempatan – tatkala mengejar ijazah undang-undang di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.

Ulasan mengenai cadangan Mageran oleh Tun Dr Mahathir

June 12, 2021

Saya ingin mengulas sedikit mengenai cadangan MAGERAN yang dikemukakan oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad seperti yang dilaporkan oleh media.

Isu penubuhan MAGERAN, krisis 13 Mei 1969 berbeza dengan pandemik Covid-19

June 9, 2021

Saya ingin berkongsi sedikit pandangan mengenai beberapa isu berhubung pengurusan darurat di negara ini. Sejak mutakhir ini ada beberapa pihak yang mengemukakan pelbagai pandangan tentang bagaimana negara kita patut diurus dalam menghadapi pandemik Covid 19.