Zahid was-was data Covid-19 KKM

Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi seakan was-was dengan kesahihan angka jangkitan Covid-19 yang diumumkan setiap hari oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Dalam kenyataan hari ini yang seolah-olah cuba menunjukkan kesalahan kerajaan, bekas Timbalan Perdana Menteri itu yang kini berdepan 47 pertuduhan di mahkamah, mempersoalkan kebenaran laporan KKM itu.

“Laporan kes harian Covid-19 ketika ini dilihat mencanak-canak naiknya ibarat bedilan roket membelah angkasa. Saya tertanya-tanya mengenai kebenaran dan kesahihan angka yang dilaporkan KKM? Dari mana datangnya data berkaitan statistik itu?

“Adakah data itu benar dan siapa yang mengesahkan angka kes itu benar? Benarkah atau tidak benar? Bukan apa rakyat begitu bimbang menyaksikan laporan harian Covid-19 yang meningkat secara tiba-tiba,” kataya.

Pada masa sama Zahid mempersoalkan angka dan statistik kes Covid-19 yang meningkat itu mungkin sengaja diada-adakan untuk mencetuskan kebimbangan di kalangan rakyat.

“Kita melihat kes sudah mencecah lebih 2,000 sehari. Adakah akan dibiarkan sehingga 5,000 hingga 6,000 kes sehari? Atau juga tiada kes tetapi diberitahu jumlahnya tinggi sekaligus menggusarkan orang ramai? Saya hanya bertanya dan tidak sesekali menuduh.

“Al-maklumlah Aidilfitri akan tiba tidak lama lagi manakala Proklamasi Darurat hanya berbaki empat bulan. Mungkin juga akan dijadikan modal untuk memanjangkan tempoh darurat. Biasalah…,” katanya.

Zahid juga menyindir kerajaan mengenai ‘duit raya’ untuk kakitangan kerajaan dan program Bulan Wakaf Kebangsaan Tahun 2021 yang dilancarkan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin 13 April lalu.

“Saya terlupa. Bonus untuk penjawat (awam) menjelang Aidilfitri belum diumumkan lagi. Adakah akan dikira sebagai wakaf juga?,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR