Zahid salahkan setiausaha, pindah wang bukan untuk pecah amanah

May 24, 2022 · Isu semasa

Presiden UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mendakwa dia tiada pilihan apabila memindahkan dana RM17,953,185.21 milik Yayasan Akalbudi yang diasaskannya ke dalam akaun firma guaman Tetuan Lewis & Co.

Bekas timbalan perdana menteri itu berkata keputusan itu dibuat kerana setiausaha eksekutif ketika itu, Mejar Mazlina Mazlan @ Ramly yang diamanahkan menjaga urusan akaun peribadinya dan yayasan berkenaan, didapati kerap melakukan kesilapan dan cuai ketika mengendalikan akaun berkenaan.

Zahid juga mendakwa dia tidak tahu dan tidak pernah mengarahkan Mazlina menggunakan cek Yayasan Akalbudi (YAB) yang tertera tandatangannya untuk membayar polisi insurans kenderaan peribadi dan cukai jalannya.

Memberi keterangan membela diri dalam perbicaraan atas dakwaan pecah amanah jenayah melibatkan lebih RM31 juta dana YAB, Zahid berkata, dia tidak melakukan pecah amanah dengan membuat pemindahan wang terbabit.

“Apakah pilihan yang saya ada melainkan mencari jalan supaya wang yang ada dalam simpanan semasa di bank iaitu keseluruhan dana Akalbudi dipindahkan ke sebuah firma guaman di mana terdapat akauntan dan pegawai akaun serta penyimpan kira-kira yang bertauliah menjaga akaun pelanggan.

“Maka saya membuat keputusan pemindahan itu dilakukan bukan untuk pecah amanah tetapi menggunakan sebuah syarikat guaman yang mempunyai pegawai yang berketerampilan untuk menjaga akaun pelanggan sebagai pemegang amanah wang Yayasan Akalbudi,” katanya memetik laporan agensi berita hari ini.

Zahid menjawab berkata demikian ketika menjawab soalan peguam belanya, Datuk Ahmad Zaidi Zainal, pada sesi pemeriksaan utama ketika membela diri terhadap 47 pertuduhan, iaitu 12 kes pecah amanah, lapan pertuduhan rasuah dan 27 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan dana YAB.

Zahid yang disoal peguam belanya, berkata dana berkenaan tetap milik YAB walaupun selepas dipindahkan kepada firma guaman.

Terdahulu, Zahid berkata Mazlina melakukan banyak kesilapan ketika menguruskan cek, selain tidak menghantar penyata bulanan dan dokumen lain apabila diminta.

Katanya, dia banyak kali memberikan nasihat dan panduan kepada Mazlina selepas mendapati pegawainya itu tidak mempunyai latar belakang perakaunan, bagaimanapun Mazlina yang juga saksi ke-90 pendakwaan hanya meminta maaf tetapi tetap mengulangi kesalahan sama.

Disoal mengapa dalam banyak firma guaman beliau memilih Tetuan Lewis & Co, Zahid berkata, mengenali peguam dalam firma guaman itu selepas diperkenalkan rakannya dalam Kementerian Dalam Negeri (KDN).

Pada satu peringkat, Zahid mempertikaikan keterangan Mazlina sebelum ini – sebagai saksi pendakwaan ke-90 perbicaraan – bahawa dia didakwa tidak pernah menyoal setiausaha itu mengapa dia tidak menggunakan cek peribadinya dan dia tidak pernah mempersoalkan mengapa dia memberikan cek YAB untuk ditandatanganinya bagi membayar bil kad kredit.

Dalam menolak keterangan yang didakwa palsu, Zahid mendakwa di mahkamah:

“Saya tidak pernah dan tidak akan memberi kebenaran kepada Mazlina untuk menggunakan cek Yayasan Akalbudi untuk kegunaan peribadi saya.”

Berhubung RM107,509.55 yang didakwa diselewengkan untuk membayar cukai jalan dan polisi insurans kenderaan peribadinya, Zahid mendakwa tuduhan ini adalah tidak benar sambil menegaskan bahawa setiausahanya yang bersalah.

“Saya nyatakan cek ini adalah cek Yayasan Akalbudi yang telah saya tandatangani untuk kegunaan Yayasan Akalbudi. Tetapi Mazlina telah menyalahgunakan cek tersebut untuk membuat pembayaran polisi insurans kenderaan dan lesen kenderaan bermotor,” katanya.

Berita berkaitan
Mahkamah tolak permohonan Zahid halang kenyataan Dr M terhadapnya
5 jam lalu· Politik
Bagi UMNO, penyelesaian harga barang naik adalah dengan buat PRU
11 jam lalu· Politik
Zahid sepatutnya berundur, jadi perosak kestabilan negara: Wan Saiful
July 4, 2022· Politik
Penganggur didakwa bunuh teman wanita berusia 16 tahun
July 4, 2022· Isu semasa
Popular
Lelaki bogel tunggang motosikal ditahan disyaki bunuh isteri, bayi
July 4, 2022
Banjir di Baling, Azeez gesa projek Musang King dihentikan
July 5, 2022
Baling bah: Tiada aktiviti pembalakan di Gunung Inas
July 5, 2022
Saksi kata Syed Saddiq arah agih wang ketika SPRM sedang siasat
July 5, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Zahid sahkan kepada mahkamah perbelanjaan ketika di luar negara
33 minit lalu · Isu semasa
Ringgit susut berbanding dolar AS
57 minit lalu · Isu semasa
PM arah bantuan bencana segera dihantar ke Baling
4 jam lalu · Isu semasa
Banjir di Baling, Azeez gesa projek Musang King dihentikan
5 jam lalu · Isu semasa
Wanita didakwa buat hantaran gambar lucah di Twitter
5 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Banjir di Baling, penduduk dakwa jadi mangsa Projek Musang King
8 jam lalu
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok