Zahid rancang panggil 43 saksi untuk bela diri kes Yayasan Akalbudi

August 23, 2022 · Isu semasa

Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi bercadang memanggil 43 saksi pembelaan untuk memberi keterangan dalam pembelaannya dalam perbicaraan terhadap 47 dakwaan rasuah, pengubahan wang haram dan kesalahan pecah amanah, kata peguamnya kepada Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, hari ini.

Peguam Zahid, Hamidi Mohd Noh mengakui bahawa pasukan pembelaan sebelum ini berkata mereka bercadang untuk memanggil 20 saksi pembelaan, tetapi kemudian menjelaskan bahawa bilangan saksi pembelaan yang mungkin dipanggil telah bertambah.

Beliau berkata ini kerana peguam Zahid telah menemu bual bakal saksi dan saksi juga akan menyebut individu lain.

“Setakat ini, kami melihat kepada 43 (saksi), tetapi ia mungkin meningkat juga. Saksi datang dan memberitahu nama lain, jadi inilah yang kami panggil dinamik,” katanya.

Pihak pendakwaan hari ini menamatkan pemeriksaan balasnya terhadap Zahid, yang merupakan saksi pembelaan pertama yang memberi keterangan dalam bela dirinya.

Perbicaraan disambung semula Isnin depan, dengan peguam Zahid dijangka memeriksa semula beliau sebelum mengakhiri keterangannya.

Terdahulu, Zahid mencadangkan bukan untuk beliau bertanya kepada seorang penderma yang juga ahli ahli perniagaan sekiranya dana berjumlah RM250,000 berasal daripada wang curi atau pinjaman kepada adik Zahid.

Zahid mengesahkan menerima cek RM250,000 pada 2016 daripada ahli perniagaan Junaith Asharab Md Shariff, dan ketika itu Zahid masih Menteri Dalam Negeri dan Timbalan Perdana Menteri.

Zahid mengesahkan dia telah memberikan cek RM250,000 ini kepada peguam Muralidharan Balan Pillai dari firma guaman Lewis & Co, dan cek itu kemudiannya dimasukkan ke dalam akaun pelanggan Lewis & Co. Zahid sebelum ini mendakwa firma guaman itu memegang wang atas amanah untuk pertubuhan amalnya Yayasan Akalbudi (YAB).

Zahid mengesahkan cek RM250,000 itu telah menamakan Lewis & Co sebagai penerima dan tidak menamakan adiknya Datuk Seri Mohamad Nasaee Ahmad Tarmizi, sambil turut mengesahkan Lewis & Co tidak mempunyai kaitan dengan Nasaee.

Timbalan Pendakwa Raya Mohd Afif Ali mencadangkan tiada dokumen dikemukakan di mahkamah sepanjang keseluruhan perbicaraan untuk menunjukkan sebarang kaitan antara cek RM250,000 itu dan Nasaee.

Zahid menjawab bahawa dia tidak tahu tetapi terus memetik keterangan Junaith dengan mengatakan bahawa RM250,000 itu adalah pembayaran balik wang yang dipinjam Nasaee daripada ahli perniagaan itu.

Apabila Mohd Afif mencadangkan Zahid tidak mempunyai sebarang rekod atau dokumen untuk menunjukkan RM250,000 itu adalah pinjaman, Presiden UMNO itu menjawab: “Ini di luar pengetahuan saya – pinjaman antara adik saya dan Junaith.”

Diminta mengesahkan tiada dokumen yang menunjukkan cek RM250,000 itu adalah pinjaman antara Junaith dan Nasaee, Zahid juga berkata ianya adalah di luar pengetahuannya.

Zahid juga berkata dia tidak pasti sama ada Junaith memberitahunya cek RM250,000 itu sama ada pinjaman atau pembayaran balik pinjaman oleh Nasaee semasa menyerahkan cek itu.

Mohd Afif kemudian mencadangkan bahawa tiada dokumen YAB yang dapat menunjukkan akaun pelanggan Lewis & Co akan menerima wang, yang dipinjam oleh Nasaee, tetapi Zahid mencadangkan pinjaman yang dikatakan ini adalah urusan antara adik lelakinya dan ahli perniagaan itu, dan bahawa dia tidak perlu mempersoalkan keputusan untuk menderma dana tersebut.

“Yang memberi pinjaman ialah Junaith dan yang membayar balik ialah saudara saya; terpulang pada dia jika dia mahu menderma kepada Lewis & Co. Wang pinjaman itu, mahu didermakan kepada siapa. Kenapa nak persoalkan saya, itu antara dua orang,” katanya.

Afif kemudian mencadangkan bahawa niat untuk cek RM250,000 itu adalah sebagai “derma” kepada Zahid sendiri apabila Junaith menyerahkan cek itu, dengan Zahid kemudian menjawab dia menganggapnya sebagai derma kerana Junaith memang membuat derma sedemikian.

“Saya menganggapnya sebagai derma, saya tidak boleh bertanya dari mana derma, sama ada wang pinjaman atau wang curi, saya tidak tahu,” katanya.

Zahid tidak bersetuju dengan cadangan cek RM250,000 itu sebagai dorongan untuk memastikan beliau membantu Junaith mendapatkan projek MyEG Services Berhad yang dikaitkan dengan Kementerian Dalam Negeri (KDN).

Sebaliknya, Zahid mengulangi bahawa MyEG bukan di bawah kawalan KDN atau tanggungjawabnya, selain menjelaskan bahawa urusan KDN mungkin merangkumi sehingga 10 peratus daripada perniagaan MyEG kerana MyEG mengendalikan perkara yang berkaitan dengan banyak kementerian dan agensi.

“10 peratus tetapi MyEG bukan di bawah saya secara langsung atau tidak langsung, dan MyEG tidak pernah menyumber luar sebarang perniagaan kepada mana-mana individu atau syarikat, terutama yang berkaitan dengan kerja-kerja di KDN.

“Bagaimanakah saya mempunyai kuasa untuk meminta MyEG memberikan perniagaan kepada orang lain? Mereka tidak pernah menyumber luar aktiviti atau perniagaan,” katanya.

Zahid dibicarakan atas 47 pertuduhan, iaitu 12 daripadanya kerana pecah amanah jenayah berhubung lebih RM31 juta dana YAB, 27 pertuduhan pengubahan wang haram, dan lapan pertuduhan rasuah lebih RM21.25 juta.

Perbicaraan didengar oleh hakim Mahkamah Tinggi Datuk Collin Lawrence Sequerah.

Berita berkaitan
DAP semakin berani disebabkan UMNO hanya ‘penumpang’ dalam kerajaan
February 13, 2024· Politik
PN tiada dana untuk mulakan langkah tukar kerajaan, kata Hadi
January 5, 2024· Politik
Ahli perniagaan didakwa guna gelaran Dato Sri palsu
January 5, 2024· Isu semasa
Perbicaraan 1MDB: Saksi beritahu perbincangan atas kapal tiada wakil pegawai kerajaan
January 5, 2024· Isu semasa
Popular
Sekarang siapa jadi kerajaan, Muhyiddin kritik isu kejatuhan ringgit
February 24, 2024
Netizen persoal isu ‘roadtax’, MyJPJ jika bawa kenderaan orang lain
February 10, 2023
Langkah kawal emosi – redha, maaf dan syukur
September 26, 2021
Kes bunuh diri meningkat petanda rakyat semakin terdesak?
June 12, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Sekarang siapa jadi kerajaan, Muhyiddin kritik isu kejatuhan ringgit
February 24, 2024 · Isu semasa
Pelarasan tarif air baharu, pengguna dijangka merasai kenaikan bermula 1 Feb
January 17, 2024 · Isu semasa
Ringgit menyusut dibuka paras RM4.70 berbanding dolar
January 17, 2024 · Isu semasa
278 mangsa banjir di tiga negeri masih ditempatkan di PPS
January 17, 2024 · Isu semasa
Gangguan bekalan air bermula esok di Pulau Pinang
January 9, 2024 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Mahathir dakwa SPRM ugut Mirzan untuk dakwa dirinya
January 22, 2024
[VIDEO] Siasat saya senang, yang susah siasat PM sebab ada kuasa, kata Mahathir
January 22, 2024

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok