Zahid rancang panggil 43 saksi untuk bela diri kes Yayasan Akalbudi

August 23, 2022 · Isu semasa

Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi bercadang memanggil 43 saksi pembelaan untuk memberi keterangan dalam pembelaannya dalam perbicaraan terhadap 47 dakwaan rasuah, pengubahan wang haram dan kesalahan pecah amanah, kata peguamnya kepada Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, hari ini.

Peguam Zahid, Hamidi Mohd Noh mengakui bahawa pasukan pembelaan sebelum ini berkata mereka bercadang untuk memanggil 20 saksi pembelaan, tetapi kemudian menjelaskan bahawa bilangan saksi pembelaan yang mungkin dipanggil telah bertambah.

Beliau berkata ini kerana peguam Zahid telah menemu bual bakal saksi dan saksi juga akan menyebut individu lain.

“Setakat ini, kami melihat kepada 43 (saksi), tetapi ia mungkin meningkat juga. Saksi datang dan memberitahu nama lain, jadi inilah yang kami panggil dinamik,” katanya.

Pihak pendakwaan hari ini menamatkan pemeriksaan balasnya terhadap Zahid, yang merupakan saksi pembelaan pertama yang memberi keterangan dalam bela dirinya.

Perbicaraan disambung semula Isnin depan, dengan peguam Zahid dijangka memeriksa semula beliau sebelum mengakhiri keterangannya.

Terdahulu, Zahid mencadangkan bukan untuk beliau bertanya kepada seorang penderma yang juga ahli ahli perniagaan sekiranya dana berjumlah RM250,000 berasal daripada wang curi atau pinjaman kepada adik Zahid.

Zahid mengesahkan menerima cek RM250,000 pada 2016 daripada ahli perniagaan Junaith Asharab Md Shariff, dan ketika itu Zahid masih Menteri Dalam Negeri dan Timbalan Perdana Menteri.

Zahid mengesahkan dia telah memberikan cek RM250,000 ini kepada peguam Muralidharan Balan Pillai dari firma guaman Lewis & Co, dan cek itu kemudiannya dimasukkan ke dalam akaun pelanggan Lewis & Co. Zahid sebelum ini mendakwa firma guaman itu memegang wang atas amanah untuk pertubuhan amalnya Yayasan Akalbudi (YAB).

Zahid mengesahkan cek RM250,000 itu telah menamakan Lewis & Co sebagai penerima dan tidak menamakan adiknya Datuk Seri Mohamad Nasaee Ahmad Tarmizi, sambil turut mengesahkan Lewis & Co tidak mempunyai kaitan dengan Nasaee.

Timbalan Pendakwa Raya Mohd Afif Ali mencadangkan tiada dokumen dikemukakan di mahkamah sepanjang keseluruhan perbicaraan untuk menunjukkan sebarang kaitan antara cek RM250,000 itu dan Nasaee.

Zahid menjawab bahawa dia tidak tahu tetapi terus memetik keterangan Junaith dengan mengatakan bahawa RM250,000 itu adalah pembayaran balik wang yang dipinjam Nasaee daripada ahli perniagaan itu.

Apabila Mohd Afif mencadangkan Zahid tidak mempunyai sebarang rekod atau dokumen untuk menunjukkan RM250,000 itu adalah pinjaman, Presiden UMNO itu menjawab: “Ini di luar pengetahuan saya – pinjaman antara adik saya dan Junaith.”

Diminta mengesahkan tiada dokumen yang menunjukkan cek RM250,000 itu adalah pinjaman antara Junaith dan Nasaee, Zahid juga berkata ianya adalah di luar pengetahuannya.

Zahid juga berkata dia tidak pasti sama ada Junaith memberitahunya cek RM250,000 itu sama ada pinjaman atau pembayaran balik pinjaman oleh Nasaee semasa menyerahkan cek itu.

Mohd Afif kemudian mencadangkan bahawa tiada dokumen YAB yang dapat menunjukkan akaun pelanggan Lewis & Co akan menerima wang, yang dipinjam oleh Nasaee, tetapi Zahid mencadangkan pinjaman yang dikatakan ini adalah urusan antara adik lelakinya dan ahli perniagaan itu, dan bahawa dia tidak perlu mempersoalkan keputusan untuk menderma dana tersebut.

“Yang memberi pinjaman ialah Junaith dan yang membayar balik ialah saudara saya; terpulang pada dia jika dia mahu menderma kepada Lewis & Co. Wang pinjaman itu, mahu didermakan kepada siapa. Kenapa nak persoalkan saya, itu antara dua orang,” katanya.

Afif kemudian mencadangkan bahawa niat untuk cek RM250,000 itu adalah sebagai “derma” kepada Zahid sendiri apabila Junaith menyerahkan cek itu, dengan Zahid kemudian menjawab dia menganggapnya sebagai derma kerana Junaith memang membuat derma sedemikian.

“Saya menganggapnya sebagai derma, saya tidak boleh bertanya dari mana derma, sama ada wang pinjaman atau wang curi, saya tidak tahu,” katanya.

Zahid tidak bersetuju dengan cadangan cek RM250,000 itu sebagai dorongan untuk memastikan beliau membantu Junaith mendapatkan projek MyEG Services Berhad yang dikaitkan dengan Kementerian Dalam Negeri (KDN).

Sebaliknya, Zahid mengulangi bahawa MyEG bukan di bawah kawalan KDN atau tanggungjawabnya, selain menjelaskan bahawa urusan KDN mungkin merangkumi sehingga 10 peratus daripada perniagaan MyEG kerana MyEG mengendalikan perkara yang berkaitan dengan banyak kementerian dan agensi.

“10 peratus tetapi MyEG bukan di bawah saya secara langsung atau tidak langsung, dan MyEG tidak pernah menyumber luar sebarang perniagaan kepada mana-mana individu atau syarikat, terutama yang berkaitan dengan kerja-kerja di KDN.

“Bagaimanakah saya mempunyai kuasa untuk meminta MyEG memberikan perniagaan kepada orang lain? Mereka tidak pernah menyumber luar aktiviti atau perniagaan,” katanya.

Zahid dibicarakan atas 47 pertuduhan, iaitu 12 daripadanya kerana pecah amanah jenayah berhubung lebih RM31 juta dana YAB, 27 pertuduhan pengubahan wang haram, dan lapan pertuduhan rasuah lebih RM21.25 juta.

Perbicaraan didengar oleh hakim Mahkamah Tinggi Datuk Collin Lawrence Sequerah.

Berita berkaitan
Bekas ahli tak mahu subahat dengan pemimpin menyamak dan sucikan DAP
26 minit lalu· Politik
UMNO kena ‘move on’, tak perlu gesa DAP minta maaf: PKR
June 9, 2023· Isu semasa
Tiada masalah DAP beri jawatan Exco kepada UMNO jika menang PRN, kata KM Pulau Pinang
June 9, 2023· Politik
Kalimah Allah: Titah Sultan Selangor bermakna kerajaan belum rujuk Majlis Raja-Raja
June 8, 2023· Isu semasa
Popular
Kerajaan buat pusingan U, umum subsidi ayam dan telur akan diteruskan
June 9, 2023
Tajaan JPA bagi bidang perubatan pergigian dan farmasi dihentikan
June 10, 2023
SPRM sahkan beku akaun bekas menteri kanan dalam siasatan dana RM2.3 bilion
June 9, 2023
Sanusi mohon perintah mahkamah tentukan skop pengampunan Anwar
June 9, 2023
Lagi Isu semasa terkini
PMX umum peruntukan tambahan RM3O juta kepada sekolah Tamil
6 minit lalu · Isu semasa
Lanjutkan pengecualian duti setem hartanah, kata persatuan kepada kerajaan
5 jam lalu · Isu semasa
Tajaan JPA bagi bidang perubatan pergigian dan farmasi dihentikan
5 jam lalu · Isu semasa
Kerajaan buat pusingan U, umum subsidi ayam dan telur akan diteruskan
June 9, 2023 · Isu semasa
Khidmat Nor Shamsiah tak disambung, Shaik Abdul Rasheed jadi Gabenor baharu 1 Julai
June 9, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Zahid sebak laungan bebas Bossku bergema depan Anwar
June 9, 2023
[VIDEO] Pemuda menangis teruk Najib dapat anugerah
June 8, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok