Zahid pilih beri keterangan secara bersumpah dari kandang saksi

Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang diperintah membela diri atas 47 pertuduhan rasuah dan jenayah yang dihadapinya, memilih untuk memberi keterangan secara bersumpah dari kandang saksi.

Zahid membuat pilihan itu setelah Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Datuk Collin Lawrence Sequerah membuat keputusan mengarahkannya membela diri terhadap 12 pertuduhan pecah amanah (CBT), lapan pertuduhan rasuah dan 27 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan dana Yayasan Akalbudi (YAB).

Bekas Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Dalam Negeri ketika Barisan Nasional (BN) memerintah itu mempunyai tiga pilihan sekiranya diarah membela diri.

Dia boleh memilih:

  • Memberi keterangan dari kandang orang bersalah, dan dia tidak boleh dikenakan pemeriksaan balas oleh pihak pendakwaan;
  • Memberi keterangan bersumpah dari kandang saksi dan dia tertakluk kepada soal siasat pihak pendakwa; atau
  • Berdiam diri di mahkamah.

Menurut aturan, dalam ketiga-tiga keadaan, jika Zahid dibela oleh peguam, peguam bela akan membimbingnya dalam menjawab soalan atau mengambil keputusan berdiam diri.

Hakim akan mendengar hujah pendakwa dan peguam bela sebelum membuat keputusan sama ada tertuduh harus dijatuhi hukuman atau dibebaskan.

Sekiranya bukti terhadap tertuduh kurang jelas dan kurang meyakinkan, tertuduh mesti dibebaskan.

Pada masa sama hakim boleh melarang media massa, peguam bela dan pihak pendakwaan daripada menyentuh sesuatu hal atau menyebarkan sebarang maklumat.

Tindakan, kata-kata dan keputusan hakim ketika mendengar kes tidak boleh menyebabkan hakim didakwa.

Bagaimanapun, Presiden UMNO itu memilih untuk memberi keterangan bersumpah dari kandang saksi, sekali gus dia tertakluk kepada soal siasat pihak pendakwa.

Terdahulu, Sequerah membuat keputusan itu selepas mendapati pihak pendakwaan berjaya menimbulkan kes prima facie bagi semua tuduhan itu.

Sequerah dalam penghakimannya berkata, mahkamah membuat keputusan itu selepas membuat penilaian maksimum terhadap bukti yang dikemukakan pendakwaan.

Untuk rekod, prima facie adalah keterangan yang berhubung dengan fakta yang diterima mahkamah sebagai bukti kesalahan tertuduh.

Berita berkaitan

BERITA BERKAIT
POPULAR