Zahid nafi janjikan projek MyEG kepada ahli perniagaan selepas PRU-14

August 22, 2022 · Isu semasa

Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi hari ini menafikan bahawa dia pernah membuat sebarang janji kepada seorang ahli perniagaan untuk membantu mendapatkan projek di bawah firma tersenarai MyEG Services Berhad.

Zahid berkata demikian ketika memberi keterangan membela diri dalam perbicaraan rasuah, di mana dia didakwa menerima RM13.25 juta melalui 24 keping cek daripada ahli perniagaan, Junaith Asharab Md Shariff dari Julai 2016 hingga Februari 2017 sebagai dorongan untuk membantu mendapatkan projek MyEG yang kononnya di bawah bidang kuasa Kementerian Dalam Negeri (KDN) ketika itu.

Zahid menegaskan bahawa dia tidak berjanji untuk menganugerahkan projek MyEG kepada Junaith Asharab selepas Pilihan Raya Umum Ke-14, dan menegaskan adiknya Datuk Seri Mohamad Nasaee Ahmad Tarmizi yang mengenali Junaith Asharab dengan baik dan rapat dengan ahli perniagaan itu.

“Siapa yang berjanji? Saya tidak pernah berjanji. MyEG bukan di bawah saya. Jika orang lain berjanji kepadanya, itu tidak ada kena mengena dengan saya. Dalam hal ini, saya kata tadi, yang mengenalinya dengan baik ialah adik saya.

“Jika adik saya ingin mencari wang untuk membantu pembinaan dan sebagainya, itu adalah usaha adik saya untuk mencari dana, jadi tidak adil untuk mengatakan saya mengenali Junaith kerana saya berjanji kontrak untuk MyEG. Yang Arif, saya ingin menafikannya,” jawabnya.

Terdahulu, Zahid menafikan mengetahui mana-mana daripada tiga syarikat – Mastoro Kenny IT Consultant & Services; Jogabonito Jewellery & Diamond; serta Berani & Jujur Trading – yang terlibat dalam transaksi atau pengeluaran cek RM13.25 juta ke akaun pelanggan Lewis & Co dan dengan cek sedemikian yang diserahkan oleh Junaith Asharab.

Zahid mendakwa Lewis & Co adalah firma guaman yang memegang wang atas amanah untuk yayasan amalnya – Yayasan Akalbudi (YAB).

Timbalan Pendakwa Raya Mohd Afif Ali hari ini mencadangkan Mastoro Kenny ditubuhkan untuk mendapatkan projek MyEG, seterusnya mencadangkan bahawa ini kerana Junaith Asharab didakwa telah dijanjikan penganugerahan projek MyEG apabila beliau bertemu dengan Zahid berhubung derma yang dikatakan untuk pembinaan masjid dan sekolah tahfiz.

“Yang Arif, pertama sekali saya tidak tahu Jogabonito ini atau apa sahaja syarikat barang kemas, saya tidak tahu. MyEG tidak berada di bawah saya secara langsung atau tidak, bagaimana saya boleh berjanji kepada mereka untuk memberikan mereka projek sedemikian?

“MyEG, mereka bukan di bawah kawalan saya. Mungkin mereka mendapat kira-kira 10 peratus daripada jumlah kontrak yang diberikan kepada mereka oleh MOF (Kementerian Kewangan). Ia bukan dari kami. Saya tidak tahu,” katanya menurut MalayMail.

Diminta mengesahkan bahawa dia tidak mempunyai pengetahuan mengenai perkara itu, Zahid dengan tegas berkata dia tidak tahu, sambil menyatakan dia hanya mengetahui perkara itu apabila ditanya pegawai penyiasat dan apabila perkara itu dibawa ke mahkamah.

Bagi syarikat Berani & Jujur, Zahid berkata dia hanya mengenali syarikat ini semasa kes jenayah ini, dan juga tidak mengetahui syarikat ini milik Junaith Asharab.

Zahid berkata dia tidak pernah mendengar tentang ahli perniagaan M Kumaraguru M Muthusamy.

Jogabonito Kumaraguru telah digunakan untuk mengeluarkan cek RM250,000 kepada akaun pelanggan Lewis & Co seperti yang diserahkan oleh Junaith Asharab, dan Kumaraguru juga telah mengikuti permintaan Junaith Asharab pada 2016 untuk menubuhkan Mastoro Kenny kerana yang terakhir mendakwa boleh mendapatkan projek daripada MyEG.

Kumaraguru sebelum ini memberitahu mahkamah bahawa Mastoro Kenny tidak pernah menerima sebarang projek daripada MyEG atau sesiapa sahaja sejak penubuhannya sehingga ia ditutup pada 2018.

Hari ini, Zahid yang berkata dia hanya mendengar tentang Mastoro Kenny apabila disoal oleh pegawai penyiasat di ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), turut menafikan Junaith Asharab pernah memberitahunya mengenai Mastoro Kenny atau Jogabonito.

Apabila Afif mencadangkan Mastoro Kenny ditubuhkan untuk projek MyEG yang didakwa dikaitkan dengan KDN, Zahid tidak bersetuju dan berkata: “Saya rasa pelik (ganjil) kerana saya tidak pernah mendengar tentang syarikat ini, apabila Junaith sendiri menafikan syarikat ini melobi untuk projek MyEG. ”

Terdahulu, Zahid mengesahkan adiknya Nasaee yang memperkenalkan Junaith Asharab kepadanya, namun tidak ingat bila pertama kali bertemu dengannya.

“Menurut adik saya, dia seorang pengurup wang, dia juga pengatur kemasukan pelabur asing ke negara ini terutama dari negara Asia Selatan,” katanya sambil menambah dia tidak mempunyai masa untuk menyemak butiran peribadi daripada Junaith Asyarab.

Zahid berkata dia boleh memberitahu Junaith Asharab atau orang lain tentang hasratnya membina masjid dan pusat tahfiz di kawasan Parlimen Bagan Datuk pada satu majlis memandangkan ramai orang menghadiri majlis seperti perhimpunan Hari Raya.

Ditanya sejauh mana dia rapat dengan Junaith Asharab, Zahid berkata dia hanya mengenali ahli perniagaan itu melalui adiknya Nasaee dan jarang bertemu Junaith Asharab, tetapi tidak mengingati peristiwa yang mereka temui.

“Saya tidak ingat lah, saya terlalu sibuk menguruskan hal ehwal negara.”

Ketika Zahid kelihatan pada mesyuarat tergempar pemimpin UMNO bahagian di Menara Dato Onn ketika rehat makan tengah hari untuk perbicaraan ini, beliau dilihat di dalam bilik mahkamah sebelum jam 2.30 petang ketika perbicaraan dijadualkan disambung semula.

Peguam utama Zahid, Hisyam Teh Poh Teik dilihat berada di bilik mahkamah ketika sesi perbicaraan pada sebelah pagi, tetapi tidak hadir pada sesi petang.

Perbicaraan hari ini menyaksikan pihak pendakwaan menyoal balas Zahid terhadap semua lapan pertuduhan rasuah yang dihadapinya.

Pada akhir prosiding mahkamah hari ini, peguam Zahid, Hamidi Mohd Noh memaklumkan mahkamah bahawa Hisyam Teh akan berada di Mahkamah Persekutuan esok, tetapi mengesahkan bahawa perbicaraan Zahid boleh diteruskan esok seperti yang dijadualkan tanpa peguam utama itu.

Hamidi berkata Hisyam Teh mahu hadir apabila pemeriksaan balas Zahid selesai dan apabila giliran pembelaan bertanyakan soalan kepada Presiden UMNO itu pada peringkat pemeriksaan semula. Pihak pendakwaan mengesahkan ia masih akan meneruskan pemeriksaan balas terhadap Zahid esok.

Hisyam Teh juga merupakan peguam bela atau peguam kepada bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, yang rayuan terakhirnya terhadap sabitan kes SRC International Sdn Bhd, dijangka diteruskan di Mahkamah Persekutuan esok.

Berita berkaitan
Cukai RM9.41 juta: Shafee dan LHDN dalam proses selesaikan tunggakan
December 5, 2023· Isu semasa
Lebih baik Kit Siang minta UMNO tukar Zahid, bidas Takiyuddin
December 5, 2023· Politik
1MDB: SPRM tak teruskan permohonan dapatkan dokumen dari peguam
December 5, 2023· Isu semasa
Edar dadah 23.5kg, tiga lelaki termasuk bergelar ‘Datuk’ didakwa
December 4, 2023· Isu semasa
Popular
Armada Bersatu gesa siasat video warga Malaysia dengan pembantu PM Israel
December 5, 2023
Masalah pengangkutan awam tiada kesudahan
June 27, 2022
Cukai RM9.41 juta: Shafee dan LHDN dalam proses selesaikan tunggakan
December 5, 2023
Muhyiddin nasihat hati-hati pulang sempena cuti Krismas
December 24, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Armada Bersatu gesa siasat video warga Malaysia dengan pembantu PM Israel
December 5, 2023 · Isu semasa
Sindiket pasport terbang berjaya ditumpaskan Imigresen Johor
December 5, 2023 · Isu semasa
Pesara tentera lesap RM125,000 ditipu ‘phone scam’
December 5, 2023 · Isu semasa
Bergantung kepada siasatan sama ada tangkap Agus atau tidak: Razarudin
December 5, 2023 · Isu semasa
Pengecualian visa 30 hari akan tingkatkan pelancong China: King Sing
December 5, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Kedah, Itali jalin kerjasama jayakan Kedah Aerotropolis
12 jam lalu
[VIDEO] Kit Siang patut nasihat UMNO tukar presiden, PAS elok dah
December 5, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok