Zahid kena tunjuk fakta, bukti bukan tuduhan pendakwaan terpilih: DPP

September 5, 2022 · Isu semasa

Mahkamah Tinggi Shah Alam hari ini (5 September 2022) diberitahu bahawa Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi tidak boleh menggunakan alasan pendakwaan terpilih sebagai pembelaan dalam kes rasuahnya berhubung pemberian kontrak sistem visa asing (VLN) kerana pembebasannya akan semata-mata berdasarkan fakta dan bukti.

Dalam hujahan berikutan penutupan kes pendakwaan, Timbalan Pendakwa Raya (DPP) Zander Lim Wei Keong berusaha membalas penggunaan penguatkuasaan dan pendakwaan terpilih yang digunakan pihak pembelaan.

Peguam Zahid sebelum ini berhujah bahawa pihak pendakwa raya tidak bertindak adil apabila tiada seorang pun daripada mereka yang berprofil tinggi yang dikatakan menerima rasuah daripada Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB), didakwa di mahkamah.

“Kami berhujah bahawa kegagalan untuk mendakwa ahli politik lain, jika ada keperluan untuk berbuat demikian, tidak menjadikan pembelaan undang-undang bagi tertuduh untuk menangkis pertuduhan jenayah terhadapnya.

“Ini disokong oleh banyak keputusan mahkamah di Malaysia. Yang terbaru ialah keputusan Pendakwa Raya lwn Rosmah Mansor (2022).

“Pada penghujung hari, jika tiada apa-apa kes terhadap tertuduh, mahkamah akan membebaskan berdasarkan fakta dan bukti,” kata Lim dalam hujahan lisannya di hadapan hakim Mahkamah Tinggi Shah Alam Datuk Mohd Yazid Mustafa.

Beliau mengemukakan alasannya untuk menolak hujah peguam Zahid.

“Ia pastinya akan menyebabkan litigasi (proses perbicaraan) di mana semua tertuduh akan mendakwa hak Perlembagaan mereka telah dicabuli hanya kerana Pendakwa Raya memutuskan untuk mendakwanya dan bukan orang lain,” tambah Lim.

Lim berkata hak Zahid di bawah Perkara 5 dan 8 Perlembagaan Persekutuan tidak dicabuli seperti yang didakwa oleh pembelaan dalam hujah mereka.

Perkara 5 menyatakan bahawa tiada seorang pun boleh dilucutkan nyawanya atau kebebasan peribadinya mengikut undang-undang; manakala Perkara 8 menyatakan semua orang adalah sama rata di sisi undang-undang dan berhak mendapat perlindungan undang-undang yang sama rata.

“Kami mengemukakan secara negatif memandangkan tertuduh diwakili oleh pasukan undang-undang yang sangat cekap; diberi hak untuk menyoal balas semua saksi dan membela diri semasa kes pendakwaan; diberi tempoh masa yang munasabah untuk memfailkan penyerahan bertulis; diberi hak untuk mengemukakan pembelaan mereka secara lisan pada penutupan kes pendakwaan dan untuk kes itu dibicarakan di hadapan hakim yang tidak berat sebelah,” kata Lim.

Lim juga berkata pertuduhan yang dihadapi oleh Zahid tidak bersifat diskriminasi dan tertuduh telah diberikan hak prosedur yang sama untuk mendapatkan pelepasan seperti mana-mana tertuduh lain dalam perbicaraan jenayah.

Mengikut fakta kes, UKSB memeterai beberapa perjanjian dengan kerajaan Malaysia dan Kementerian Dalam Negeri bagi perkhidmatan kemudahan sistem Visa Luar Negara (VLN) dengan mengendalikan beberapa Pusat Setempat (OSC) di China mulai 2012.

Zahid, 69, berdepan 33 pertuduhan menerima suapan berjumlah SG$13.56 juta daripada UKSB untuk dirinya selaku Menteri Dalam Negeri bagi melanjutkan kontrak syarikat itu sebagai pengendali Perkhidmatan OSC di China dan Sistem VLN, serta mengekalkan kontrak perjanjian untuk membekalkan sistem bersepadu VLN kepada syarikat sama oleh KDN.

Bagi tujuh lagi pertuduhan, dia didakwa mendapatkan untuk dirinya wang tunai SG$1,150,000, RM3 juta, EURO15,000 dan AS$15,000 tanpa balasan daripada UKSB yang mempunyai kaitan dengan kerja rasminya.

Presiden UMNO itu didakwa melakukan semua perbuatan berkenaan di Seri Satria di Presint 16, Putrajaya dan Country Heights Kajang antara Oktober 2014 dan Mac 2018.

Berita berkaitan
PH pertimbang tolak Bajet 2023 jika tiada jaminan PRU tahun depan: Anwar
2 jam lalu· Politik
Sokongan Melayu kepada UMNO jatuh teruk sejak Najib masuk penjara: Rafizi
10 jam lalu· Politik
Senario dihadapi Ismail Sabri sama dengan Muhyiddin, bezanya cuma..
12 jam lalu· Politik
Ku Li bidas keputusan UMNO mahu PRU-15 semasa banjir ikut nafsu semata-mata
October 1, 2022· Politik
Popular
Anak bekas Menteri Agama meninggal dunia, Al Fatihah
October 2, 2022
81% pencarum KWSP Bumiputera miliki kurang RM1,000: Laporan
October 1, 2022
Kawasan Parlimen Mat Maslan dilanda banjir lagi
October 2, 2022
Krisis ekonomi global 2023?
October 1, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Pakar tempatan juga ada keupayaan urus ekonomi negara, kata Menteri Ekonomi
2 jam lalu · Isu semasa
Kawasan Parlimen Mat Maslan dilanda banjir lagi
3 jam lalu · Isu semasa
KDN komited selesaikan isu sejuta penduduk tanpa dokumen di Sabah
8 jam lalu · Isu semasa
Rugi jika bubar MPN
9 jam lalu · Isu semasa
Anak bekas Menteri Agama meninggal dunia, Al Fatihah
10 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Sekolah jadi pusat mengundi atau penempatan mangsa banjir, soal Rina Harun
1 jam lalu
[VIDEO] Mesyuarat MKT UMNO putus 9 ketetapan
October 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok