Zahid diingat jaga sikap, mahkamah bukan kedai kopi, MT UMNO

June 30, 2022 · Isu semasa

Pihak pendakwaan hari ini meminta Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menjaga kelakuan di Mahkamah Tinggi ketika memberi keterangan semasa perbicaraan rasuah dan pengubahan wang haram, dengan menunjukkan mahkamah bukan kedai kopi.

Sepanjang pemeriksaan balasnya semalam dan hari ini, Ketua Pendakwa Raya Datuk Raja Rozela Raja Toran terpaksa berulang kali mengingatkan Zahid supaya menjawab soalan khususnya secara langsung, bukan memberi penjelasan sendiri yang tidak langsung menjawab soalannya.

Raja Rozela dan hakim Mahkamah Tinggi turut meluangkan masa untuk menjelaskan kepada Zahid mengenai proses pemeriksaan balas saksi dalam perbicaraan, di mana beliau dikehendaki sebagai saksi pembelaan untuk menjawab soalan pihak pendakwaan dan beliau akan dibenarkan memberikan penjelasannya sendiri kepada peguamnya di peringkat pemeriksaan semula.

Sebagai contoh, soalan tertentu yang diajukan pihak pendakwaan hanya memerlukan Zahid menjawab sama ada beliau bersetuju, tidak bersetuju atau tidak mempunyai sebarang komen, seperti biasa bagi semua saksi lain.

Namun, pada satu ketika, apabila Zahid menjawab, “Sepenuhnya bersetuju dengan itu, tetapi…” dan dipotong oleh Raja Rozela yang berkata, “Terima kasih banyak-banyak”, Zahid segera membalas dengan kata-kata yang seolah-olah menyindir. “Terima kasih juga kepada awak”.

Ketika itulah Raja Rozela memberi amaran kepadanya.

Zahid ketika itu disoal mengenai akaun simpanan tetap firma guaman Lewis & Co membabitkan peranan bekas setiausaha eksekutifnya, Mejar Mazlina Mazlan @ Ramly (saksi pendakwaan ke-90).

Raja Rozela: Adakah Datuk Seri setuju bahawa Mejar Mazlina tidak boleh sentuh akaun simpanan tetap Lewis & Co?

Ahmad Zahid: Setuju tetapi …

Raja Rozela: Datuk Seri, saya minta sangat-sangat, tolong lah fokus, kalau tidak sampai malam kita di sini.

Ahmad Zahid: Setuju

Raja Rozela: Terima kasih banyak.

Ahmad Zahid: Terima kasih kepada anda juga.

Raja Rozela terpaksa memberi amaran kepada Zahid, hanya beberapa minit selepas dia menjelaskan kepadanya semula tentang peranannya sebagai saksi di mahkamah.

“Datuk Seri kena belajar hormat mahkamah ya, Datuk Seri, bila saya tanya soalan dan soalan itu khusus, awak tolong jawab soalan itu secara spesifik, melainkan saya minta awak jelaskan.

“Saya seorang pegawai mahkamah, saya dan peguam anda adalah pegawai mahkamah. Kami menjalankan tugas untuk melaksanakan prosiding mahkamah ini,” katanya beberapa minit sebelum amarannya.

Peguam Ahmad Zahid, Hisyam Teh Poh Teik mencelah berkata, sebelum ini hakim telah memberi panduan kepada Zahid tentang cara menjawab soalan di mahkamah.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Collin Lawrence Sequerah kemudian mencadangkan Raja Rozela membuat ulasan ini kerana saksi masih enggan menjawab soalan khusus, sambil menyatakan: “Apabila soalan khusus dikemukakan, saksi wajib menjawab sama ada ‘ya’ atau ‘tidak’.

Raja Rozela berkata beliau sentiasa boleh meminta saksi memberi penjelasan atau menyerahkan kepada peguamnya untuk memintanya memberikan penjelasan lanjut semasa pemeriksaan semula.

Hakim juga berkata bahawa Zahid sudah tentu kadang-kadang perlu memberikan penjelasan, tetapi berkata dia harus menjawab soalan khusus.

Sejurus selepas itu, Zahid kemudian mula menjawab soalan Raja Rozela, seperti menyatakan tidak bersetuju dengan soalan pihak pendakwaan.

Sebelum perbicaraan bermula pagi tadi, peguam Zahid, Hamidi Mohd Noh menyerahkan sijil sakit dan surat rujukan kepada Mahkamah Tinggi berikutan anak guamnya mendapatkan rawatan perubatan semalam.

Perbicaraan semalam hanya berlangsung pada sebelah pagi dan tidak dapat diteruskan pada sebelah petang, kerana Zahid tidak sihat dan terpaksa pergi ke Hospital Avisena untuk rawatan perubatan.

“Kami baru dapat pagi tadi, kalau Yang Arif nampak, sijil sakit dua hari, semalam dan hari ini. Saya ingin memaklumkan kepada mahkamah bahawa anak guam saya masih hadir untuk memberikan keterangannya walaupun beliau masih MC.

“Ini menunjukkan keikhlasan dalam meneruskan kes ini. Bagaimanapun, kami boleh berehat dengan kerap,” katanya, dengan hakim juga berkata Zahid boleh meminta rehat semasa prosiding hari ini jika dia berasa tidak selesa.

Ahmad Zahid membela diri terhadap 47 pertuduhan, iaitu 12 kes pecah amanah, lapan pertuduhan rasuah dan 27 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan berpuluh-puluh juta ringgit dana milik Yayasan Akalbudi.

Berita berkaitan
Pengerusi PAC bidas Najib tak semak fakta pertikai laporan kapal tak siap
14 minit lalu· Isu semasa
Isu 1MDB dahulu Najib juga nafikan, akhirnya didakwa di mahkamah
2 jam lalu· Politik
PAS gesa pesalah skandal kapal tak siap dibawa ke muka pengadilan
9 jam lalu· Isu semasa
PN sahkan masih sokong PM, tidak timbul isu tarik sokongan: Annuar
15 jam lalu· Politik
Popular
Rakyat mahu tahu Menteri mana guna kuasa tukar reka bentuk LCS
August 7, 2022
Mangsa tetakan meninggal, tuduhan mencederakan bakal diubah
August 8, 2022
Zahid jangan lari tanggungjawab, buat-buat lupa jadi Menteri Pertahanan pada 2011
August 7, 2022
Potong usus jadi pilihan VIP: Untuk cantik atau sihat?
August 8, 2022
Lagi Isu semasa terkini
2,728 kes baru semalam, 6 kematian
2 jam lalu · Isu semasa
Potong usus jadi pilihan VIP: Untuk cantik atau sihat?
2 jam lalu · Isu semasa
Mangsa tetakan meninggal, tuduhan mencederakan bakal diubah
2 jam lalu · Isu semasa
Tiada pergaduhan kaum di Sungai Petani, kata polis
2 jam lalu · Isu semasa
Sukan Komanwel: Nur Dhabitah raih perak acara terjun
3 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Jentera UMNO diarah mantap persiapan hadapi PRU-15
August 5, 2022
[VIDEO] Melayu jangan terpengaruh dengan Gerakan Dr M, kata Naib Presiden UMNO
August 5, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok