Zahid dakwa tertekan, tak nafi guna dana YAB bayar kad kredit

June 30, 2022 · Isu semasa

Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi hari ini mendakwa berada di bawah tekanan semasa siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Julai 2018, dan mengatakan dia tidak mempunyai pilihan selain menandatangani kenyataan saksi – yang dia dakwa disediakan terlebih dahulu oleh pegawai penyiasat.

Walaupun pada mulanya mengesahkan tiga set kenyataan yang direkodkan SPRM daripadanya pada 2018 adalah betul, Zahid petang tadi mendakwa dia berada dalam keadaan tertekan apabila menandatangani setiap muka surat kenyataan itu.

Zahid berkata demikian ketika memberi keterangan bela diri dalam perbicaraan berhubung dakwaan pecah amanah jenayah terhadap dana Yayasan Akalbudi (YAB), sebuah yayasan yang bertujuan untuk membasmi kemiskinan dan membantu golongan miskin dan di mana dia adalah pemegang amanah dan penandatangan tunggal untuk cek.

Ditanya Ketua Pendakwa Raya Datuk Raja Rozela Toran mengenai siasatan SPRM di mana dia telah ditunjukkan penyata kad kreditnya serta kenyataan yang dirakamnya kepada SPRM, Zahid mengesahkan bahawa dia tidak memberitahu pegawai SPRM yang merekodkan kenyataannya bahawa dia tidak pernah mengarahkan sesiapa pun menggunakan cek YAB untuk membayar kad kreditnya.

Memetik MalayMail, Zahid turut mengesahkan dia juga tidak pernah memberitahu pegawai perakam SPRM bahawa dia tidak pernah membayar bil kad kredit peribadinya menggunakan cek YAB.

Apabila Raja Rozela menegaskan bahawa dia direkodkan dalam kenyataan itu sebagai memberitahu SPRM dalam siasatan bahawa dia telah mengeluarkan cek YAB yang digunakan untuk membayar bil kad kredit dan bahawa dia biasanya akan mengarahkan pegawainya untuk mengendalikan pembayaran bil kad kredit, Zahid berkata dia memang memberi arahan sedemikian supaya bil kad kredit dibayar tetapi menegaskan arahannya bukan supaya cek YAB digunakan untuk tujuan tersebut.

Zahid juga mendakwa kenyataannya yang direkodkan oleh SPRM disediakan oleh pegawai perakam, dan berkata pegawai perakam itu telah menggunakan frasa yang sama tetapi dengan angka yang berbeza sebagai jawapan yang direkodkan untuk pembayaran bil kad kreditnya dan isterinya untuk bulan yang berbeza.

Raja Rozela: Datuk Seri diberi peluang terbaik, peluang keemasan untuk menafikan penglibatan semasa kenyataan ini dirakam, betul? Betulkah Datuk Seri diberi peluang dan peluang keemasan terbaik untuk menafikan segala penglibatan tentang pembayaran kad kredit menggunakan cek YAB?

Zahid: Saya tidak diberi peluang, kerana kenyataan itu sudah disediakan dan saya tidak tahu cek itu ditandatangani dengan ‘chop’.

Zahid: Tidak benar kerana cek itu tidak saya tandatangani.

Dalam kenyataannya kepada SPRM sebelum ini, Zahid mengesahkan kepada SPRM bahawa beliau telah menandatangani cek YAB yang digunakan untuk membayar bil kad kredit.

Raja Rozela: Ini kenyataan kamu, adakah kamu mengatakan kenyataan kamu di sana tidak benar?

Zahid: Yang Arif, apabila anda dalam keadaan tertekan dan kenyataan sudah disediakan, apa pilihan yang anda ada?

Raja Rozela: Anda bersumpah bahawa kenyataan ini adalah benar.

Zahid: Yang Arif, saya terpaksa.

Raja Rozela kemudian mencadangkan sama ada cek asal atau imej cek ditunjukkan kepadanya semasa siasatan SPRM, ia tetap tidak menjadi halangan untuknya menafikan kepada SPRM tentang penglibatannya dalam penggunaan cek YAB untuk bil kad kredit.

Tetapi Zahid menjawab: “Yang Arif, saya minta jelaskan, selain ada paksaan, saya kata tadi, pada penghujung hari, sehingga pukul 10 malam, pada akhir siasatan, saya benar-benar berada dalam tekanan, tekanan yang luar biasa, jadi apabila kenyataan telah disediakan dan meminta saya menandatangani. Dan saya tidak tahu cek itu adalah tandatangan bercop, jadi saya menandatangani (kenyataan SPRM).

Zahid tidak bersetuju bahawa beliau telah memberikan keterangan palsu di mahkamah sebelum ini dengan mengatakan bahawa kenyataannya yang direkodkan oleh SPRM adalah benar.

Zahid juga tidak bersetuju bahawa dia tidak akan dihalang daripada menafikan penglibatannya menggunakan dana YAB untuk pembayaran kad kredit, apabila Raja Rozela mencadangkan tiada halangan sedemikian sama ada dia benar-benar ditunjukkan cek asal atau sama ada dia ditunjukkan berbilang atau tiada dokumen sama sekali semasa siasatan SPRM.

Raja Rozela mencadangkan: “Walaupun anda terpaksa memberikan kenyataan 100 kali, jika anda tidak melakukannya, anda boleh mengatakan saya tidak melakukannya.”

Zahid berkata beliau tidak tahu ketika itu dan tidak ingat cek tersebut, akhirnya tidak bersetuju dengan cadangan ini.

Raja Rozela kemudian mencadangkan sebab mengapa Zahid tidak memberitahu langsung kepada SPRM tentang penafian sedemikian adalah kerana beliau sebenarnya telah mengarahkan bekas Setiausaha Eksekutifnya Mejar Mazlina Mazlan @ Ramly menggunakan cek YAB untuk membayar bil kad kredit peribadinya dan kerana beliau sebenarnya telah membenarkan dia menggunakan tandatangannya yang dicop.

Zahid membela diri terhadap 47 pertuduhan, iaitu 12 kes pecah amanah, lapan pertuduhan rasuah dan 27 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan berpuluh-puluh juta ringgit dana milik YAB.

Perbicaraan di hadapan hakim Mahkamah Tinggi Datuk Collin Lawrence Sequerah bersambung Isnin depan.

Berita berkaitan
Pengarah urusan syarikat tipu pakej umrah dipenjara 10 tahun
August 9, 2022· Isu semasa
Shahrir bayar penuh beli kereta Honda RM118,485 guna cek: Saksi
August 8, 2022· Isu semasa
Saksi kes Guan Eng akui bayar orang tengah RM19 juta sebab diugut
August 8, 2022· Isu semasa
Saman Muhyiddin: Permohonan injunksi Zahid ditolak mahkamah
August 8, 2022· Politik
Popular
Najib tarik balik dakwaan hakim rasuah, berkeras minta perbicaraan semula
August 9, 2022
RM6 bilion beli peralatan 6 kapal tempur secara pukal: CEO LTAT
August 10, 2022
Mahkamah lepas, bebas Peter Anthony daripada enam tuduhan
August 9, 2022
Najib sangkal berpakat songlap peruntukan bina kapal tempur TLDM
August 10, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Model pakai seksi: Kerajaan PAS panggil penganjur minggu fesyen
11 minit lalu · Isu semasa
Skandal LCS: DAP pula minta Najib jelaskan layanan istimewa kepada kontraktor
23 minit lalu · Isu semasa
Ada peraturan larang buat kenyataan awam: KP JPA
30 minit lalu · Isu semasa
Saksi utama kes Guan Eng cuti sakit empat hari
41 minit lalu · Isu semasa
Najib sangkal berpakat songlap peruntukan bina kapal tempur TLDM
1 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022
[VIDEO] Jentera UMNO diarah mantap persiapan hadapi PRU-15
August 5, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok