Zahid boleh kena tindakan jika berbohong isu Anwar, DAP

Tan Sri Annuar Musa menyifatkan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi tidak mempunyai hala tuju yang jelas.

Tan Sri Annuar Musa tidak menolak tindakan disiplin boleh diambil terhadap Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi jika didapati berbohong dalam isu kerjasama dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan DAP seperti didakwa oleh blogger terkenal, Raja Petra Kamaruddin dalam portalnya.

Katanya, walaupun dalam ucapan dasar Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 2020 minggu lalu Zahid kekal melaungkan ‘No Anwar No DAP’, tuduhan kerjasama berkerjasama itu masih samar.

“Tak mungkin DSZH berbohong kepada hampir 3,000 perwakilan. Jika terbukti beliau berbohong,dan benar beliau ada berhubung dan membuat perhitungan dengan Anwar, akibatnya amat buruk sekali.

“Antaranya usul yang diluluskan sebulat suara menjadi null and void. Malah jika MKT mahu, presiden UMNO boleh dikenakan tindakan.

Justeru, bekas Ketua Penerangan UMNO itu berkata, tulisan Raja Petra tidak lebih daripada satu andaian dan teori beliau sendiri.

Lagipun, katanya, Zahid bukanlah baharu setahun jagong dalam dunia politik, dan beliau mengetahui bahawa akar umbi menolak Pakatan Harapan (PH), Anwar dan DAP.

“Melanggar hasrat akar umbi akan membawa politik DSZH kepada nokhtah. Bagi kita UMNO, usul terima dan sokong ucapan dasar presiden tanpa pindaan dan sebulat suara sudah lulus.

“Semua wajib akur. Itulah etika berparti. Lainlah kalau ada sesuatu sebalik ucapan, yang memesongkan atau misleading’..itu lain’,” katanya.

POPULAR