Zahid beritahu mahkamah tak boleh guna wang YAB secara bebas

August 30, 2022 · Isu semasa

Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi hari ini berkata dia perlu mengikut objektif bertulis Yayasan Akalbudi (YAB) dalam perlembagaan syarikat dan menyatakan tidak boleh menggunakan wang badan amal itu sesuka hati.

Zahid berkata demikian ketika memberi keterangan membela diri dalam perbicaraan membabitkan 47 pertuduhan, termasuk 12 pertuduhan pecah amanah jenayah lebih RM31 juta dana YAB.

YAB ialah sebuah yayasan kebajikan yang ditubuhkan dengan tujuan yang dinyatakan untuk membasmi kemiskinan dan membantu golongan miskin, dengan pemegang amanah dan penandatangan tunggal untuk cek ialah Ahmad Zahid.

Ditanya oleh peguamnya Hamidi Mohd Noh sama ada dia “bebas” menggunakan dana YAB “atas kehendak anda sendiri”, Zahid menjawab: “Yang Arif, tidak bebas.”

Dalam erti kata lain, Zahid menjelaskan bahawa penggunaan dana YAB terhad kepada perlembagaan syarikat yang mengandungi objektif organisasi.

Badan amal itu sebelum ini dikenali sebagai Yayasan Budi dinamakan semula kepada YAB dan objektif baharu telah ditambah pada perlembagaan syarikatnya.

Sepanjang perbicaraan, Zahid menegaskan bahawa firma guaman Lewis & Co memegang wang sebagai amanah untuk YAB dalam akaun pelanggan firma guaman itu, tetapi pihak pendakwaan menuduhnya melakukan pengubahan wang haram dengan mendakwa dana haram dimasukkan ke dalam simpanan tetap melalui Lewis & Co.

Diminta menjelaskan sama ada dia tidak membantah Lewis & Co memindahkan dana kepada simpanan tetap kerana kepentingan peribadinya, Zahid tidak bersetuju.

Dia juga menafikan mempunyai sebarang konflik kepentingan terhadap YAB.

“Saya tidak bersetuju kerana Lewis & Co memegang amanah untuk akaun pelanggan itu dan pastinya semua dana yang didepositkan sama ada dalam akaun semasa atau deposit tetap atau deposit semasa adalah mengikut undang-undang yang terpakai kepada mana-mana firma guaman untuk memastikan kepentingan akaun pelanggan, yang mana dalam kes ini ialah Yayasan Akalbudi.

“Justeru, pastinya bukan saya ada kepentingan peribadi dalam Yayasan Akalbudi, apa lagi mengarahkan Lewis & co untuk membuat sebarang bayaran untuk kepentingan peribadi saya. Kerana saya tahu walaupun Yayasan Akalbudi dimulakan oleh saya, tetapi saya terikat sepenuhnya dengan memorandum dan artikel persatuan bagi penubuhan Yayasan Akalbudi, dan saya mengikutinya sepenuhnya tanpa sebarang konflik kepentingan atau kepentingan peribadi saya,” katanya.

Ketika disoal seorang lagi peguamnya Datuk Ahmad Zaidi Zainal mengenai sama ada bekas Timbalan Pengarah Urusan Datasonic Group Berhad Chew Ben Ben memberitahu tujuan cek RM6 juta diserahkan, Zahid menjawab “sumbangan politik”.

Ahmad Zaidi: Mengapa sumbangan daripada Datasonic yang Datuk Seri (Zahid) terima masuk ke dalam akaun Tetuan Lewis & Co dan tidak buat aktiviti politik daripada sumbangan itu?

Zahid: Yang Arif, sebarang sumbangan politik walaupun untuk aktiviti peribadi saya sebagai ahli politik, saya masukkan (sumbangan) ke dalam akaun Lewis & Co sebagai pemegang amanah (YAB) adalah untuk disalurkan kepada aktiviti-aktiviti yang dibenarkan sebagaimana terdapat dalam M&A untuk tujuan atau objektif YAB.

Berita berkaitan
PH pertimbang tolak Bajet 2023 jika tiada jaminan PRU tahun depan: Anwar
2 jam lalu· Politik
Sokongan Melayu kepada UMNO jatuh teruk sejak Najib masuk penjara: Rafizi
10 jam lalu· Politik
Senario dihadapi Ismail Sabri sama dengan Muhyiddin, bezanya cuma..
12 jam lalu· Politik
Ku Li bidas keputusan UMNO mahu PRU-15 semasa banjir ikut nafsu semata-mata
October 1, 2022· Politik
Popular
Anak bekas Menteri Agama meninggal dunia, Al Fatihah
October 2, 2022
81% pencarum KWSP Bumiputera miliki kurang RM1,000: Laporan
October 1, 2022
Kawasan Parlimen Mat Maslan dilanda banjir lagi
October 2, 2022
Krisis ekonomi global 2023?
October 1, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Pakar tempatan juga ada keupayaan urus ekonomi negara, kata Menteri Ekonomi
3 jam lalu · Isu semasa
Kawasan Parlimen Mat Maslan dilanda banjir lagi
3 jam lalu · Isu semasa
KDN komited selesaikan isu sejuta penduduk tanpa dokumen di Sabah
8 jam lalu · Isu semasa
Rugi jika bubar MPN
9 jam lalu · Isu semasa
Anak bekas Menteri Agama meninggal dunia, Al Fatihah
10 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Sekolah jadi pusat mengundi atau penempatan mangsa banjir, soal Rina Harun
1 jam lalu
[VIDEO] Mesyuarat MKT UMNO putus 9 ketetapan
October 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok