Wanita punca beberapa premis di Ipoh tutup dikuarantin di KL

Seorang wanita warga China pemegang visa Malaysia My Second Home (MM2H) yang dikatakan menyebabkan beberapa premis di Ipoh ditutup setelah dia disahkan positif Covid-19, kini sedang dikuarantin di ibu negara.

Memetik laporan Bernama hari ini, Ketua Polis Daerah Ipoh, Asisten Komisioner Asmadi Abdul Aziz berkata, semakan mendapati wanita itu juga bukan seorang model seperti dikatakan tetapi merupakan peniaga.

Katanya, wanita itu memiliki permit rentas negeri yang dikeluarkan oleh sebuah balai polis di Kuala Lumpur untuk tujuan rasmi ke Ipoh dari 9 April hingga hari ini namun telah menjalani ujian PCR di sebuah pusat perubatan swasta di Ipoh pada 10 April dan menerima keputusan positif Covid-19 keesokannya.

“Sebaik sahaja menerima keputusan ujian, beliau telah pulang ke rumahnya di Kuala Lumpur tanpa singgah di tempat lain dan secara proaktif menghubungi Kementerian Kesihatan (KKM) mengenai keputusan positif Covid-19 dan kini berada di bawah perintah kuarantin,” katanya.

Asmadi berkata, kes disiasat oleh Kementerian Kesihatan di Kuala Lumpur dan hingga kini Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) Kinta tidak menerima makluman berkaitan kontak kepada wanita itu di Ipoh serta tiada kes melibatkan pesakit positif COVID-19 untuk dikaitkan dengannya.

Bagaimanapun, katanya premis-premis yang pernah dilanggani oleh wanita berkenaan telah dilawati oleh PKD Kinta dan dihubungi untuk pihak syarikat menjalankan sanitasi masing-masing.

“Siasatan masih dijalankan oleh pihak KKM dan tindakan ke atasnya berpandu fakta kes yang sebenar sama ada wujud kesalahan,” katanya.

Terdahulu, akhbar tempatan berbahasa Cina melaporkan wanita itu menerusi laman Instagramnya membuat permohonan maaf kerana tidak menjalani proses kuarantin sebelum disahkan positif Covid-19.

Wanita itu yang dikatakan berasal dari China dan bekerja di Malaysia telah pulang ke Ipoh selepas pulang dari tempat lain pada 9 April dan menjalani ujian saringan Covid-19 apabila dikatakan ada membuat kontak rapat dengan individu dijangkiti Covid-19 namun tidak menjalani kuarantin kendiri.

BERITA BERKAIT
POPULAR