Wang 1MDB: MB Perak, pemimpin UMNO gagal cabar notis SPRM

July 7, 2022 · Isu semasa

Tiga puluh satu individu, termasuk Menteri Besar Perak Datuk Seri Saarani Mohamad, gagal dalam usaha mereka untuk mencabar notis kompaun yang dikeluarkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tiga tahun lalu, berhubung dakwaan menerima wang yang berasal daripada 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Ini susulan keputusan Mahkamah Persekutuan hari ini yang menolak permohonan individu terbabit untuk kebenaran meneruskan rayuan mereka di Mahkamah Persekutuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi itu, lapor Bernama.

Pada 27 Februari 2020 lalu Mahkamah Tinggi, tidak membenarkan permohonan individu terbabit untuk mendapatkan kebenaran memulakan semakan kehakiman bagi mencabar notis kompaun itu, manakala Mahkamah Rayuan mengekalkan keputusan dengan menolak rayuan mereka pada 15 Oktober tahun lepas.

Semua 31 individu terbabit mewakili UMNO dan Barisan Nasional (BN) yang telah diberikan notis kompaun oleh SPRM. Mereka termasuk Saarani yang mewakili UMNO Perak, Ahli Majlis Tertinggi UMNO Tan Sri Shahrir Samad dan bekas Ahli Parlimen Pulai Datuk Nur Jazlan Mohamed.

Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Seri Hasnah Mohammed Hashim yang bersidang sendirian berpendapat bahawa tiada isu baharu yang dibangkitkan untuk diputuskan oleh mahkamah itu.

Justeru, Hakim Hasnah berkata permohonan kebenaran merayu tidak memenuhi syarat ambang di bawah Seksyen 96 (a) Akta Mahkamah Kehakiman 1964.

Beliau tidak memberikan sebarang kos kerana Peguam Kanan Persekutuan Ahmad Hanir Hambaly @Arwi yang mewakili SPRM dan ketua pesuruhjayanya tidak meminta kos.

Dalam permohonan mereka, individu terbabit mahu perintah untuk mengisytiharkan bahawa kompaun yang dikeluarkan oleh SPRM pada 7 Oktober 2019, adalah terbatal dan tidak sah.

Mereka juga memohon perintah untuk membatalkan notis kompaun dan mahu perintah injunksi untuk menghentikan SPRM daripada menguatkuasakan kompaun atau meneruskan pendakwaan.

Terdahulu, peguam Mohamed Shahrul Fazli Kamarulzaman yang mewakili individu terbabit memohon mahkamah memberikan kebenaran merayu bagi memutuskan lapan persoalan undang-undang, dengan berkata pengeluaran notis kompaun itu adalah keputusan pentadbiran SPRM yang boleh tertakluk kepada semakan kehakiman.

Bagaimanapun, Ahmad Hanir berhujah bahawa keputusan yang cuba dicabar individu itu adalah akademik kerana tawaran untuk menerima kompaun itu telah luput, sambil menambah mereka diberi tempoh 14 hari daripada tarikh pengeluaran notis pada 7 Oktober 2019, untuk menerima atau menolaknya.

Berita berkaitan
Ismail Sabri buat kerja sebab itu pembangkang marah: Shahidan
49 minit lalu· Politik
Skandal LCS, PH kesal dengan cara UMNO layan tentera ikut suka hati
2 jam lalu· Politik
Peguam Najib pilih tak kemuka hujahan selepas permohonan ditolak
2 jam lalu· Isu semasa
Saya doakan Najib dan keluarga tabah, kata Hishammuddin
21 jam lalu· Politik
Popular
[KEMAS KINI] Peguam Najib mohon tarik diri
August 18, 2022
Peguam Najib pilih tak kemuka hujahan selepas permohonan ditolak
August 18, 2022
Mahkamah tolak permohonan Hisyam tarik diri wakili Najib
August 18, 2022
Rayuan akhir Najib bermula hari ini
August 18, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Lima lelaki serang pusat tahfiz, ustaz dipenjara 10 bulan, denda RM2,000
37 minit lalu · Isu semasa
Mat Sabu, Chin Tong dedah petikan laporan audit forensik projek LCS
1 jam lalu · Isu semasa
Najib arah Perbendaharaan percepat proses pinjaman RM2b SRC
1 jam lalu · Isu semasa
66.82 peratus pelajar cemerlang STPM golongan B40
2 jam lalu · Isu semasa
KPM lancar Portal Aduan Buli, umum Radzi
3 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Polisi baharu cegah kematian tahanan polis
August 15, 2022
[VIDEO] Himpunan kapal LCS mahu siasatan bukan penjelasan
August 15, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok