Wang 1MDB: MB Perak, pemimpin UMNO gagal cabar notis SPRM

July 7, 2022 · Isu semasa

Tiga puluh satu individu, termasuk Menteri Besar Perak Datuk Seri Saarani Mohamad, gagal dalam usaha mereka untuk mencabar notis kompaun yang dikeluarkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tiga tahun lalu, berhubung dakwaan menerima wang yang berasal daripada 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Ini susulan keputusan Mahkamah Persekutuan hari ini yang menolak permohonan individu terbabit untuk kebenaran meneruskan rayuan mereka di Mahkamah Persekutuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi itu, lapor Bernama.

Pada 27 Februari 2020 lalu Mahkamah Tinggi, tidak membenarkan permohonan individu terbabit untuk mendapatkan kebenaran memulakan semakan kehakiman bagi mencabar notis kompaun itu, manakala Mahkamah Rayuan mengekalkan keputusan dengan menolak rayuan mereka pada 15 Oktober tahun lepas.

Semua 31 individu terbabit mewakili UMNO dan Barisan Nasional (BN) yang telah diberikan notis kompaun oleh SPRM. Mereka termasuk Saarani yang mewakili UMNO Perak, Ahli Majlis Tertinggi UMNO Tan Sri Shahrir Samad dan bekas Ahli Parlimen Pulai Datuk Nur Jazlan Mohamed.

Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Seri Hasnah Mohammed Hashim yang bersidang sendirian berpendapat bahawa tiada isu baharu yang dibangkitkan untuk diputuskan oleh mahkamah itu.

Justeru, Hakim Hasnah berkata permohonan kebenaran merayu tidak memenuhi syarat ambang di bawah Seksyen 96 (a) Akta Mahkamah Kehakiman 1964.

Beliau tidak memberikan sebarang kos kerana Peguam Kanan Persekutuan Ahmad Hanir Hambaly @Arwi yang mewakili SPRM dan ketua pesuruhjayanya tidak meminta kos.

Dalam permohonan mereka, individu terbabit mahu perintah untuk mengisytiharkan bahawa kompaun yang dikeluarkan oleh SPRM pada 7 Oktober 2019, adalah terbatal dan tidak sah.

Mereka juga memohon perintah untuk membatalkan notis kompaun dan mahu perintah injunksi untuk menghentikan SPRM daripada menguatkuasakan kompaun atau meneruskan pendakwaan.

Terdahulu, peguam Mohamed Shahrul Fazli Kamarulzaman yang mewakili individu terbabit memohon mahkamah memberikan kebenaran merayu bagi memutuskan lapan persoalan undang-undang, dengan berkata pengeluaran notis kompaun itu adalah keputusan pentadbiran SPRM yang boleh tertakluk kepada semakan kehakiman.

Bagaimanapun, Ahmad Hanir berhujah bahawa keputusan yang cuba dicabar individu itu adalah akademik kerana tawaran untuk menerima kompaun itu telah luput, sambil menambah mereka diberi tempoh 14 hari daripada tarikh pengeluaran notis pada 7 Oktober 2019, untuk menerima atau menolaknya.

Berita berkaitan
Utamakan kepentingan rakyat bukan berdendam dengan pembangkang, kata PN
8 jam lalu· Politik
Selepas dipecat Pengerusi UMNO Johor, Hasni umum tanding jawatan Naib Presiden
11 jam lalu· Politik
MP DAP gesa SPRM teruskan beku akaun Bersatu, sama seperti UMNO dulu
15 jam lalu· Politik
Parti dalam PH jangan terima pemimpin UMNO dipecat dan digantung: Mat Maslan
15 jam lalu· Politik
Popular
Johari sahkan Mohammed Iqbal adalah anaknya, sama dalam web rasmi Parlimen
February 3, 2023
Kumpulan terus desak pengeluaran KWSP bersasar, gesa kerajaan kasihani rakyat
February 4, 2023
Pulau Pinang dilanda banjir
February 4, 2023
Elak rakyat muflis, CUEPACS cadang panjangkan tempoh bayaran pinjaman
February 4, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Elak rakyat muflis, CUEPACS cadang panjangkan tempoh bayaran pinjaman
11 jam lalu · Isu semasa
Kumpulan terus desak pengeluaran KWSP bersasar, gesa kerajaan kasihani rakyat
11 jam lalu · Isu semasa
Exco Selangor sahkan pembukaan tanah di Taman Negeri untuk pelaksanaan ECRL
17 jam lalu · Isu semasa
Pulau Pinang dilanda banjir
18 jam lalu · Isu semasa
Tunggu dasar dan garis panduan KDN berhubung kebenaran jual bunga api, mercun
18 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Perikatan ada peluang menang PRN, yang pasti UMNO ‘bungkus’
February 3, 2023
[VIDEO] Beku akaun Bersatu, sabotaj Perikatan menang PRN enam negeri
February 2, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok