Waktu kerja fleksibel bantu tingkatkan kualiti?

February 3, 2023 · Isu semasa

Ramai yang menyambut baik apabila Aturan Kerja Fleksibel diumumkan. Mana tidaknya, ini merupakan  faedah baharu dalam dunia pekerjaan apabila mereka dibenarkan untuk memohon waktu kerja fleksibel majikan masing-masing.

Dalam konteks ini,  pekerja hanya perlu membuat surat permohonan kepada majikan untuk memohon perubahan waktu bekerja, hari bekerja mahupun lokasi tempat bekerja.

Menariknya, berdasarkan tinjauan di laman media sosial, rata-rata pekerja menzahirkan perasaan teruja dengan peraturan baharu itu berikutan menyifatkan ia mampu meningkatkan kualiti kerja seterusnya membolehkan prestasi syarikat dikekalkan.

Jika difikirkan menerusi aspek peningkatan kualiti kerja melalui kerja fleksibel ada benarnya memandangkan pekerja dapat mengatur masa di rumah selain tidak membazirkannya lebih-lebih lagi apabila tersekat dalam kesesakan jalan raya.

Menurut Pensyarah Fakulti Syariah dan Undang-Undang Universiti Sains Islam Malaysia, Dr. Muzaffar Syah Mallow, q, pindaan baharu itu dilakukan selaras dengan tinjauan dilakukan apabila lebih 60 peratus pekerja sepenuh masa Malaysia memilih bekerja secara fleksibel.

“Aturan kerja fleksibel bukan sahaja menjadi pilihan utama pekerja Malaysia, malah hasil kajian dilakukan Qualtrics menunjukkan kira-kira 60 peratus pekerja sepenuh masa di Asia Tenggara memilih membuat perkara sama.

“Situasi itu jelas menunjukan aturan kerja secara fleksibel kini menjadi tarikan bukan sahaja di Malaysia tetapi negara antarabangsa lain,” katanya.

Tambah beliau, dunia turut menyaksikan pelbagai perubahan semenjak penularan Covid-19 dan ada aturan kerja tidak boleh diamalkan oleh sektor-sektor pekerjaan tertentu.

“Proses pembaharuan itu perlu dilakukan di negara kita dan dalam konteks ini majikan perlu melaksanakan segala pindaan yang telah dilakukan terhadap Akta Kerja 1955 selepas ia berkuat kuasa kelak.

“Tindakan tegas perlu diambil ke atas pihak majikan yang gagal melaksanakannya mengikut peruntukan undang-undang yang ada dalam negara kita,” ujarnya.

Pada masa sama, katanya, perubahan yang dilakukan semasa pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan dalam aturan kerja perlu dikekalkan demi manfaat golongan pekerja.

“Antara perubahan perlu dikekalkan adalah dengan terus melaksanakan aturan kerja secara fleksibel dalam bekerja bergantung kepada jenis pekerjaan.

“Pelaksanaan sistem pekerjaan secara fleksibel itu memudahkan pekerja untuk menjalankan kerja mereka tanpa perlu mengharungi kesesakan jalan raya serta risiko-risiko lain juga,” jelasnya.

Susulan itu, katanya, manfaat diperolehi dapat mengurangkan beban dan tekanan kepada pekerja sekali gus menjadikan golongan itu lebih produktif serta dapat memberi khidmat yang terbaik kepada organisasi.

Berita berkaitan
Berdepan masalah kewangan, Pharmaniaga diletak bawah kategori PN17
February 28, 2023· Isu semasa
Perbicaraan kes saman Muhyiddin terhadap Puad ditetapkan pada Ogos
February 16, 2023· Isu semasa
Kos umrah meningkat, apa puncanya?
February 15, 2023· Isu semasa
Prestasi ekonomi negara tahun lepas terbaik di Asia Tenggara, kata BNM
February 10, 2023· Isu semasa
Popular
KWSP: Kenapa PH-BN gagal fahami kesusahan, keterdesakan rakyat?
March 30, 2023
Najib kekal dalam penjara, mahkamah tolak permohonan semakan semula
March 31, 2023
Basikal lajak: Rayuan terakhir Sam Ke Ting, apa yang perlu diketahui
March 31, 2023
MB Kedah arah agensi negeri beri komitmen 100% acara Persekutuan
March 31, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Najib kekal dalam penjara, mahkamah tolak permohonan semakan semula
2 jam lalu · Isu semasa
Basikal lajak: Rayuan terakhir Sam Ke Ting, apa yang perlu diketahui
5 jam lalu · Isu semasa
Wan Saiful terus beri semangat kepada pencarum KWSP jalan kaki
5 jam lalu · Isu semasa
MB Kedah arah agensi negeri beri komitmen 100% acara Persekutuan
5 jam lalu · Isu semasa
Enam stesen LRT diberhentikan operasi, baiki landasan
6 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Machang tak buat laporan polis, dakwaan Jelutong berniat jahat
March 29, 2023
[VIDEO] Bantah bahasa Inggeris dalam RUU, Besut digantung tiga hari
March 29, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok