Varian Covid-19 dari India sudah dikesan di Malaysia

Malaysia sudah mengesan kemunculan varian Covid-19 dari India yang merbahaya dan mampu tersebar secara meluas hasil saringan yang dibuat di pintu masuk utama negara.

Varian mutasi berganda yang dikenali sebagai B.1.617.1 dikesan selepas ujian saringan dan analisis keseluruhan jujukan genom (WGS) dijalankan terhadap seorang warganegara India yang memasuki negara antara 24 April hingga 1 Mei baru-baru ini.

”Berdasarkan laporan WGS, beberapa penemuan membabitkan 59 genom dari Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) bagi tempoh dari 24 April hingga semalam.

“Ini termasuk 30 lagi varian membimbangkan (VOC), iaitu 27 varian Afrika Selatan B.1.351 dan tiga varian United Kingdom, UK B.117, malah kita menemui varian mempunyai kepentingan (VOI), iaitu varian dari India, B.1.617,” kata Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba dalam satu kenyataan.

Menurut Dr Adham, kes mutasi berganda itu menyumbang hampir 60 peratus daripada penularan secara besar-besaran di India ketika ini.

”Varian mutasi berganda, B.1.617.1 mula ditemui di India pada 27 April lalu dan laporan Inisiatif Global mengenai Perkongsian Semua Data Influenza (GISAID) mendapati ia menular di sekurang-kurangnya 17 negara di seluruh dunia, tiga hari kemudian.

“Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) melaporkan mutasi berganda dari India itu mempunyai kadar pertumbuhan virus Covid-19 yang lebih tinggi, berbanding varian sedia ada di republik berkenaan, sekali gus dikhuatiri menjadi punca utama peningkatan jangkitan secara mendadak,” katanya lagi.

Setakat ini, Dr Adham berkata, 48 kes varian Afrika Selatan, B.1.351 direkodkan, UK B.1.1.7 (8 kes), India B.1.617 (1 kes) dan varian Nigeria B. 1.525 (2 kes).

BERITA BERKAIT
POPULAR