Vaksin haji, Putrajaya bincang dengan Arab Saudi

Putrajaya akan berbincang dengan kerajaan Arab Saudi berhubung isu jenis vaksin yang diiktiraf disuntik kepada para jemaah haji, ia selepas ketetapan hanya jemaah yang menerima vaksin Pfizer dan AstraZeneca dibenarkan menunaikan haji.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Ahmad Marzuk Shaary berkata rundingan akan dilakukan agar kerajaan Arab Saudi dapat menerima semua jemaah yang telah mendapat suntikan vaksin yang diktiraf oleh Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO).

“Insya-Allah dalam masa terdekat ini kita berharap untuk kerajaan Arab Saudi menerima semua vaksin yang diktiraf oleh WHO,” katanya lapor Bernama.

Katanya setakat ini kesemua vaksin COVID-19 yang dibekalkan kepada kerajaan Malaysia adalah diiktiraf oleh WHO.

Terdahulu, Marzuky menyerahkan Sumbangan Inspirasi Qaseh Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia ( YaPEIM) di Kampung Sering, Kota Bharu.

Sebelum ini, kerajaan Arab Saudi dilaporkan menetapkan hanya jemaah yang menerima vaksin Pfizer dan AstraZeneca dibenarkan menunaikan haji.

Sementara itu, Ahmad Marzuk berkata semua jemaah Malaysia yang tidak dapat menunaikan rukun Islam kelima itu pada tahun ini disebabkan pandemik Covid-19 sudah dimaklumkan terlebih awal.

“Kesemua mereka dapat menerima berita itu dengan baik selain pihak kami turut memberi motivasi dan semangat kepada mereka,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR