Usul, perbahasan ordinan darurat ke Parlimen September: PM

Usul berkaitan ordinan-ordinan darurat akan dibentang untuk dibahas di Parlimen pada sidang Dewan Rakyat yang dijadual berlangsung pada September ini.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata langkah itu adalah selaras dengan titah pandangan Yang di-Pertuan Agong dan peruntukan Perkara 150 (3) Perlembagaan Persekutuan.

Dalam satu kenyataan hari ini Perdana Menteri berkata proses pembatalan ordinan-ordinan darurat oleh Yang di-Pertuan Agong sebagaimana disembahkan oleh Jemaah Menteri pada 23 Julai 2021 lalu, tidak dapat disempurnakan.

“Dengan berakhirnya Proklamasi Darurat pada 1 Ogos 2021, berdasarkan peruntukan Perlembagaan Persekutuan, pembatalan ordinan-ordinan darurat oleh KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong tidak lagi berbangkit.

“Maka, selaras dengan titah pandangan KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan peruntukan Perkara 150 (3) Perlembagaan Persekutuan, suatu usul untuk membahas dan seterusnya mengungkaikan ordinan-ordinan darurat berkenaan boleh dibawa dalam sidang Parlimen yang dijadualkan berlangsung pada bulan September 2021.

“Usul ini yang akan dibincangkan dalam mesyuarat Jemaah Menteri esok diharapkan dapat menyelesaikan polemik berkaitan pembatalan ordinan-ordinan darurat secara harmoni dan berperlembagaan,” kata Perdana Menteri.

BERITA BERKAIT
POPULAR