Undi18 bulan lalu yang sudah didaftarkan secara automatik 38,004: SPR

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sudah mendaftarkan secara automatik Undi18 sebanyak 38,004 sebagai pemilih baharu sepanjang tempoh bulan (Februari 2022) lalu.

Perkara itu diumumkan Setiausaha SPR, Datuk Ikmalrudin Ishak yang berkata, jumlah itu direkodkan dalam Daftar Pemilih Tambahan Bulan Februari Tahun 2022 (DPT BLN2/2022) yang diperakukan semalam dan diwartakan hari ini.

Jelasnya lagi, jumlah tersebut termasuk 11,385 orang pemilih berdaftar yang bertukar bahagian pilihan raya dan 5,839 orang pemilih bertukar status atau kategori pengundi.

“DPT BLN2/2022 itu dibuka untuk semakan selama 30 hari mulai hari ini hingga 14 April depan yang boleh disemak melalui lima kaedah.

“Semakan boleh dibuat seperti portal SPR di pautan https://www.spr.gov.my atau https://mysprsemak.spr.gov.my; portal rasmi pejabat-pejabat pilihan raya negeri di pautan http://ppn.spr.gov.my.

“Selain itu semakan melalui aplikasi dalam talian di pautan https://myspr.spr.gov.my; aplikasi mudah alih MySPR Semak; atau hotline SPR di talian 03-8892 7018,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Ikmalrudin berkata, sekiranya mereka mendapati namanya tidak disenaraikan dalam DPT BLN2/2022, mereka boleh membuat tuntutan dengan mengisi Borang C melalui aplikasi dalam talian di pautan https://myspr.spr.gov.my atau hadir ke pejabat pilihan raya negeri yang berkenaan.

Di samping itu, katanya, mana-mana pemilih berdaftar di sesuatu bahagian pilihan raya membuat semakan dan berhasrat membuat bantahan ke atas kemasukan nama pemilih yang membuat pertukaran ke bahagian pilihan rayanya boleh mengisi Borang D dan hadir ke pejabat pilihan raya negeri berkenaan.

“Borang C dan Borang D juga boleh dimuat turun dari portal pejabat-pejabat pilihan raya negeri di pautan http://ppn.spr.gov.my dan hendaklah dikemukakan kepada Pengarah Pilihan Raya Negeri berkenaan pada waktu pejabat pada mana-mana hari bekerja sepanjang tempoh semakan DPT BLN2/2022,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR