Umrah: Kerajaan sedang kaji prosedur dikenakan Arab Saudi

Kerajaan sedang mendapatkan sebanyak mungkin maklumat berkaitan prosedur berkaitan visa pelancongan dan umrah susulan langkah Arab Saudi membuka semula negara itu kepada pelawat asing.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata langkah itu dibuat sebelum rakyat Malaysia dibenarkan menunaikan umrah.

“Berkenaan umrah kami sedang mengutip sebanyak mungkin maklumat, kita perlu lihat keseluruhannya antaranya berkaitan visa, kemungkinan kita akan tengok lebih dekat bagaimana boleh sekalikan sebagai contoh visa pelancongan bersama visa umrah.

“Bila dapat maklumat lengkap dan tepat, kita akan war-war dari masa ke masa,” katanya hari ini ketika mengulas langkah Arab Saudi membenarkan umat Islam mengerjakan umrah namun menetapkan beberapa syarat ketat bagi mengekang penularan wabak Covid-19..

Arab Saudi telah membuka kembali pintunya kepada pelancong dari 49 negara termasuk Malaysia sejak 1 Ogos lalu dengan mempermudah prosedur mendapatkan visa bagi tempoh setahun dan kebenaran tinggal hingga 90 hari di negara itu.

Ahad lalu, jurucakap Kementerian Kesihatan Arab Saudi, Mohammed al-Abd al-Ali menegaskan negara itu tidak meluluskan vaksin Covid-19, Sinopharm atau Sinovac dan menafikan khabar angin yang tersebar di media sosial mengatakan negara itu meluluskan vaksin berkenaan.

Portal e-visa negara itu menyatakan Arab Saudi akan membenarkan kemasukan pengembara asing yang lengkap menerima suntikan Sinopharm atau Sinovac, sekiranya mereka mendapatkan suntikan penggalak yang diluluskan.

“Tetamu yang telah menerima dua dos suntikan Sinopharm atau Sinovac akan diterima masuk jika mereka mendapatkan suntikan tambahan salah satu daripada empat vaksin yang diluluskan kerajaan Arab Saudi,” kata Kementerian Pelancongan dalam portal e-visa itu.

Setakat ini Arab Saudi hanya meluluskan vaksin Moderna, Pfizer-BioNTech, Johnson & Johnson, dan AstraZeneca-Oxford.

BERITA BERKAIT
POPULAR