UMNO tak terima larangan berhimpun semasa PRN: Ahmad Maslan

Setiausaha Agung UMNO Datuk Seri Ahmad Maslan membantah keras keputusan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) melarang sebarang aktiviti perhimpunan semasa Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka nanti.

Ahli Parlimen Pontian itu tidak berpuas hati kerana varian delta dijadikan alasan, malah Ahmad menegaskan majoriti orang ramai sudah diberikan vaksin jadi aktiviti berhimpun perlu dibenarkan bagi membolehkan ahli politik disayangi rakyat dapat bertemu dengan mereka.

“SOP di Melaka ini kita tak boleh terima, saya sendiri sebagai anggota yang menyokong kerajaan tak boleh terima,” katanya di Dewan Rakyat hari ini.

Untuk rekod, varian delta mempunyai kadar penularan yang cepat berbanding varian Covid-19 yang biasa dan orang ramai yang divaksin bukan jaminan tidak akan dapat dijangkiti virus tersebut.

Pada masa sama, DAP dan PKR juga meluahkan bantahan terhadap garis panduan terbaharu yang dikeluarkan oleh KKM tersebut semalam.

PRN Melaka akan berlangsung pada 20 November, dengan hari penamaan calon ditetapkan pada 8 November dan tarikh mengundi awal pada 18 November.

Terdahulu, Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin Abu Bakar semalam mengumumkan parti politik tidak dibenarkan mengadakan sebarang bentuk perhimpunan sepanjang PRN Melaka berkuat kuasa esok sehingga 27 November depan.

Keputusan larangan itu diambil bagi mengurangkan risiko penularan Covid-19 dan peningkatan kes mendadak.

Larangan ini berdasarkan peruntukan di bawah Subperaturan 10 (1) Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah di dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) (Pelan Pemulihan Negara) 2021 (P.U.(A) 293/2021) yang dibuat mengikut Subseksyen 11(2) Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342).

BERITA BERKAIT
POPULAR