UMNO mengaku terima RM16 juta, mohon mahkamah sekat saman SRC

UMNO dalam pembelaan terhadap saman RM16 juta yang difailkan oleh SRC International Sdn Bhd dan dua yang lain mendakwa bahawa saman itu adalah penyalahgunaan proses mahkamah dan harus disekat, kerana ia difailkan lebih enam tahun selepas parti itu menerima dana.

Parti politik itu mendakwa bahawa memandangkan SRC juga memfailkan saman terhadap bekas pengarahnya dan pengarah syarikat subsidiarinya Gandingan Mentari Sdn Bhd dan Jendela Pinggiran Sdn Bhd, maka tuntutan ke atasnya adalah pendua.

“Memandangkan pelanggaran fidusiari dan pecah amanah jenayah dilakukan oleh pengarah plaintif (SRC, Gandingan Mentari dan Jendela Pinggiran), ia tidak melibatkan UMNO.

“Memandangkan syarikat telah memfailkan saman terhadap bekas pengarahnya melalui saman WA-22NCvC-336-05/2021, tuntutan terhadap UMNO adalah tidak munasabah, tidak wujud dan tidak boleh diteruskan.

“UMNO juga tidak mempunyai pengetahuan mengenai pelanggaran yang dilakukan oleh pengarah syarikat dan mengakibatkan ia menerima wang,” kata parti itu dalam pembelaan terhadap saman RM16 juta yang difailkan oleh SRC, Gandingan Mentari dan Jendela Pinggiran pada 13 April lalu.

UMNO bagaimanapun mengakui menerima RM16 juta menerusi akaun CIMB melalui tiga keping cek bertarikh 8 April 2015, menurut laporan TheEdge hari ini.

Parti itu menambah, memandangkan resit itu tujuh tahun lalu dan saman itu hanya difailkan pada 7 Mei tahun lepas, saman itu dilarang daripada difailkan kerana sebarang saman sivil perlu difailkan dalam tempoh enam tahun.

UMNO dalam pembelaannya yang difailkan oleh Tetuan Shahrul Hamidi & Haziq berkata ia sedang berusaha untuk membatalkan saman itu dan mahkamah sepatutnya menolak saman berkenaan, dan bahawa ia mempunyai alasan yang sah untuk berbuat demikian kerana parti itu tidak terlibat dalam pelanggaran itu.

Dana itu didakwa dipindahkan kepada UMNO oleh presiden ketika itu, Datuk Seri Najib Razak, yang merupakan perdana menteri, menteri kewangan dan penasihat emeritus dalam SRC serta syarikat utamanya 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

SRC, Gandingan Mentari dan Jendela Pinggiran dalam jawapan mereka kepada pembelaan UMNO yang dilihat oleh theedge menetapkan bahawa UMNO telah mengaku menerima RM16 juta dalam akaun CIMBnya, yang datang daripada Jendela Pinggiran.

Dalam jawapan bertarikh 27 April, yang difailkan oleh Tetuan Rosli Dahlan Saravana Partnership, ketiga-tiga syarikat itu seterusnya mendakwa UMNO tidak berhak menerima dana itu kerana ia tidak mempunyai urusan perniagaan dengan SRC, Gandingan Mentari atau Jendela Pinggiran.

Tambahan pula, dana itu tidak boleh dianggap sebagai dana syarikat untuk tanggungjawab sosial korporat, kerana UMNO sendiri tidak menunjukkan bagaimana ia dibelanjakan.

Ketiga-tiga syarikat itu seterusnya mendakwa bahawa saman itu tidak disekat oleh masa kerana syarikat itu hanya menemui pelanggaran sedemikian apabila UMNO dan Barisan Nasional tewas dalam Pilihan Raya Umum Ke-14.

“Syarikat itu hanya menemui pelanggaran pada 2019, selepas UMNO dan BN kalah pada 9 Mei 2018, dan oleh itu saman itu tidak disekat oleh masa kerana ia difailkan dalam tempoh had enam tahun,” tambahnya.

SRC, Gandingan Mentari dan Jendela Pinggiran dalam samannya berkata UMNO perlu membayar balik RM16 juta yang diterima parti itu kerana ia secara sedar menerima dana itu tanpa mengesahkan asal usulnya.

Umno pada 10 November 2021 cuba membatalkan saman yang difailkan oleh ketiga-tiga syarikat itu tetapi ini telah ditolak oleh Mahkamah Tinggi. Ia kini sedang menunggu pendengaran rayuan di Mahkamah Rayuan.

Ketiga-tiga syarikat itu diwakili Elani Mazlan, manakala Mohamed Baharudeen Mohamed Ariff mewakili UMNO.

BERITA BERKAIT
POPULAR