UMNO mahu cetus rasa tak percaya rakyat kepada badan kehakiman

August 28, 2022 · Isu semasa

Majlis Peguam Malaysia (MPM) mengulangi peringatan bahawa ahli politik tidak seharusnya membuat sebarang kenyataan terhadap keputusan Mahkamah Persekutuan, termasuk yang berkaitan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, yang diputuskan awal minggu ini.

Presiden MPM Karen Cheah Yee Lynn turut mengingatkan sekali lagi bahawa pendirian lantang UMNO terhadap keputusan Mahkamah Persekutuan baru-baru ini adalah serangan terhadap badan kehakiman.

Beliau berkata ahli politik tidak seharusnya cuba memenangi mahkamah menerusi pendapat awam dengan mengeluarkan kenyataan tanpa memahami pemakaian undang-undang, kerana tingkah laku itu sama dengan serangan terhadap kebebasan badan kehakiman dan kedaulatan undang-undang.

“Adalah penting untuk diperhatikan bahawa pelaksanaan kuasa kehakiman adalah aspek asas badan kehakiman di bawah struktur Perlembagaan Negara.

“Ini membolehkan hakim membuat keputusan berdasarkan kes demi kes, berdasarkan merit setiap kes yang dikemukakan di hadapan mereka, dan alasan yang kukuh untuk keputusan diberikan dalam bentuk alasan penghakiman.

“Walaupun kritikan bertanggungjawab terhadap keputusan atau penghakiman dibenarkan, kami mengulangi bahawa ahli politik tidak seharusnya membuat kenyataan yang tidak senonoh terhadap kuasa mahkamah, kerana pendapat awam boleh mencemari institusi tertinggi yang memberikan keadilan mengikut undang-undang.

“Kenyataan yang tidak boleh dibenarkan hanya berfungsi untuk meracuni, kerana hakim tidak boleh membela diri secara terbuka,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Karen berkata adalah jelas bahawa kenyataan sedemikian dikeluarkan sebagai reaksi terhadap Mahkamah Persekutuan mengekalkan sabitan terhadap Najib, yang bertujuan mencetuskan rasa tidak percaya dan syak wasangka dalam kalangan rakyat terhadap badan kehakiman negara.

Menurutnya ia bukan tempat untuk ahli politik menyemai perbalahan dalam kalangan rakyat dengan mengeluarkan kenyataan yang berpotensi mencemarkan nama baik sistem kehakiman pada mata orang ramai.

Beliau berkata kedua-dua – Presiden dan Timbalan Presiden UMNO – dengan mudahnya gagal memasukkan dalam kenyataan mereka, bahawa keputusan Mahkamah Persekutuan menolak permohonan Najib untuk mengemukakan bukti tambahan, adalah berdasarkan undang-undang dan duluan.

“Elemen penting ialah bukti yang ingin dikemukakan mestilah tidak ada dalam perbicaraan.

“Dalam kes ini, telah diambil perhatian bahawa bukti sedemikian telah pun diserahkan kepada Najib semasa perbicaraan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pada 4 November 2019, iaitu sebulan sebelum kes pembelaan dalam perbicaraan SRC International.

“Tiada penyelewengan keadilan seperti yang didakwa oleh kedua-dua Zahid (Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi) dan Mohammad Hassan (Datuk Seri Mohamad Hasan), kerana bukti tambahan yang dicadangkan sudah tersedia untuk Najib dalam perbicaraan, dan boleh, dengan sedikit ketekunan ditemui atau diperoleh sebelum ini,” katanya.

Karen berkata hakim, sebaik dilantik ke jawatan itu, telah menyandang jawatannya untuke memperlakukan setiap orang, sama ada dia rata-rata orang awam atau bekas perdana menteri, dengan cara yang sama dan sama rata.

“Oleh kerana hakim tidak boleh membela diri, mereka mungkin tertakluk kepada pendakwaan daripada mereka yang tidak bersetuju dengan pandangan mereka (hakim).

“Dalam apa jua keadaan, kritikan awam terhadap hakim oleh ahli politik tidak boleh dibuat kerana ia secara tidak sedar akan menghakis kepercayaan rakyat terhadap institusi yang diberi mandat untuk melaksanakan keadilan dan menegakkan kedaulatan undang-undang.

“Hakim tidak berpegang kepada sesiapa melainkan undang-undang, bukan kepada ahli politik atau sebarang bentuk campur tangan luar, dan kritikan oleh ahli politik terhadap hakim untuk tujuan mereka adalah tidak wajar dan mesti dielakkan dalam apa jua keadaan,” katanya.

Berita berkaitan
AS$600 juta masuk dalam akaun Najib boleh jejas nilai ringgit, kata saksi kes 1MDB
10 jam lalu· Isu semasa
Ringgit jatuh lagi menghampiri RM4.7O berbanding dolar
11 jam lalu· Isu semasa
Guna isu banjir elak PRU awal, Zahid kata pembangkang munafik
12 jam lalu· Politik
Bukan salah UMNO apabila kerajaan gagal, kata Azalina
13 jam lalu· Politik
Popular
Pendakwaan mohon hukuman penjara ditambah 3 bulan terhadap Lokman
September 29, 2022
Tuan Ibrahim sokong cadangan Speaker tetapkan tarikh PRU secara automatik
September 29, 2022
Buat PRU-15 selepas bentang Bajet 2023 itu satu ‘penipuan’, kata penganalisis
September 29, 2022
Hari ketiga perbicaraan kes Ebit Lew, seorang lagi pendakwah dijangka jadi saksi
September 29, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Bursa ditutup rendah lagi, susut bawah paras 1,400
11 jam lalu · Isu semasa
Buat PRU-15 selepas bentang Bajet 2023 itu satu ‘penipuan’, kata penganalisis
11 jam lalu · Isu semasa
KPM ambil langkah tangani nasib guru besar, rundingan capai persetujuan: Radzi
11 jam lalu · Isu semasa
Tuan Ibrahim sokong cadangan Speaker tetapkan tarikh PRU secara automatik
13 jam lalu · Isu semasa
RM5 juta dana awam dan kerajaan negeri untuk hadapi banjir di Selangor
13 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Guru besar kekal sebagai pentadbir sekolah, kata Radzi
6 jam lalu
[VIDEO] Kerajaan masih kaji kanabis sebagai rawatan penagih, bukan hukuman
12 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok