Tuntutan palsu dalam pembelian sistem LCS: Laporan JKUSTUPKK

August 19, 2022 · Isu semasa

Sebut harga untuk sistem pengurusan tempur (CMS) projek kapal tempur pesisir pantai (LCS) adalah berdasarkan “maklumat tidak tepat” tetapi kerajaan masih meneruskan perolehan enam kapal itu.

Bahagian perolehan memaklumkan sebut harga untuk CMS Setis ialah RM270 juta dan ia termasuk kos untuk sistem dan proses integrasi, kata laporan yang didedahkan Jawatankuasa Siasatan Tadbir Urus, Perolehan dan Kewangan Kerajaan (JKUSTUPKK).

Kos itu dikatakan lebih rendah daripada model pesaing lain, CMS Tacticos, yang berharga RM349.45 juta, menurut laporan JKUSTUPKK yang diletakkan di bawah Jabatan Perdana Menteri.

Bagaimanapun, maklumat itu adalah tidak benar.

“Sebenarnya kos RM270 juta CMS Setis tidak termasuk sistem itu dan sistem integrasi serta perlindungan nilai mata wang seperti yang dilaporkan oleh Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) kepada Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan dalam surat bertarikh 26 Julai 2011,” katanya.

Dikatakan bahawa menteri pertahanan ketika itu Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi telah meluluskan perolehan sistem CMS Setis daripada DCNS, yang kini dikenali sebagai French Naval Group, pada harga RM479.4 juta, peningkatan sebanyak RM209.4 juta.

Ini dilakukan walaupun sistem CMS Setis sedang dalam pembangunan pada masa itu dan hanya digunakan oleh tentera laut Perancis dan Maghribi.

Sistem CMS Setis serasi dengan hanya satu daripada peralatan tentera laut dan akan menjadi usang dalam tempoh antara lima dan 10 tahun.

Laporan itu menyatakan bahawa, sebagai perbandingan, sistem CMS Tacticos Thales Group akan menelan kos RM349.45 juta dan boleh disepadukan dengan 10 daripada 11 peralatan TLDM.

Isu keusangan juga tidak timbul dengan sistem CMS Tacticos yang digunakan oleh 16 negara.

Sebelum ini, Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) membentangkan laporannya pada Khamis, 4 Ogos lalu, mengenai perolehan kapal tempur pesisir pantai (LCS) Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), dua tahun selepas memulakan siasatan terhadap kontrak bernilai RM9.13 bilion.

PAC – badan dwipartisan di Parlimen – berkata projek membina enam kapal itu telah dianugerahkan oleh Kementerian Pertahanan kepada Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) melalui rundingan terus, dan kerajaan telah membayar RM6.08 bilion atau 66.65 peratus daripada kos setakat ini.

“Bagaimanapun, tiada satu pun kapal LCS telah dihantar. Mengikut garis masa kami, lima kapal LCS sepatutnya telah siap dan diserahkan kepada kerajaan menjelang Ogos 2022,” kata Pengerusi PAC yang juga Ahli Parlimen Ipoh Timur, Wong Kah Woh pada sidang media 4 Ogos lalu.

Laporan PAC menyatakan surat anugerah daripada kerajaan Malaysia yang ketika itu ditadbir Barisan Nasional (BN) dan UMNO kepada Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) dikeluarkan pada Disember 2011 manakala kontrak untuk projek itu hanya ditandatangani pada Julai 2014.

Laporan itu berkata, walaupun usaha sewajarnya telah dijalankan, kewangan BNS adalah lemah, dengan kerajaan perlu membuat bayaran awal sebanyak RM1.36 bilion walaupun tindakan itu bertentangan dengan prosedur kerajaan.

Laporan itu juga menyatakan penyalahgunaan kuasa dan kelemahan dalam pengurusan kewangan BNS.

Berita berkaitan
Surat tuntutan daripada peguam Latiff dihantar kepada juruaudit projek LCS
September 9, 2022· Isu semasa
SPRM masih siasat dakwaan penglibatan bekas Timbalan Menteri dalam skandal LCS
September 9, 2022· Isu semasa
Telefon Rafizi dirampas semasa memberi keterangan polis
September 3, 2022· Isu semasa
Rafizi beritahu dipanggil polis bantu siasatan skandal LCS
September 3, 2022· Isu semasa
Popular
Menteri PAS, Bersatu utus surat kepada Agong maklum tak setuju PRU semasa banjir
October 6, 2022
Anak Najib terlepas kes tak bayar cukai RM10.3 juta, LHDN tarik balik rayuan
October 5, 2022
81% pencarum KWSP Bumiputera miliki kurang RM1,000: Laporan
October 1, 2022
Tiada tunai dikeluarkan dari akaun Najib: Saksi beritahu mahkamah
October 5, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Satu lagi PPS dibuka di kawasan Parlimen Mat Maslan, mangsa naik 29 orang orang
22 minit lalu · Isu semasa
Menteri PAS, Bersatu utus surat kepada Agong maklum tak setuju PRU semasa banjir
32 minit lalu · Isu semasa
Mat Kilau, Paskal ditayang di Gaza
12 jam lalu · Isu semasa
PH terbit bajet bayangan 2023
13 jam lalu · Isu semasa
Tiada tunai dikeluarkan dari akaun Najib: Saksi beritahu mahkamah
16 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Perkukuh ukhwah, tolak usaha pecah belahkan PN
19 minit lalu
[VIDEO] Pemasangan lokar di 626 sekolah selesai Oktober
13 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok