Tuntutan palsu dalam pembelian sistem LCS: Laporan JKUSTUPKK

August 19, 2022 · Isu semasa

Sebut harga untuk sistem pengurusan tempur (CMS) projek kapal tempur pesisir pantai (LCS) adalah berdasarkan “maklumat tidak tepat” tetapi kerajaan masih meneruskan perolehan enam kapal itu.

Bahagian perolehan memaklumkan sebut harga untuk CMS Setis ialah RM270 juta dan ia termasuk kos untuk sistem dan proses integrasi, kata laporan yang didedahkan Jawatankuasa Siasatan Tadbir Urus, Perolehan dan Kewangan Kerajaan (JKUSTUPKK).

Kos itu dikatakan lebih rendah daripada model pesaing lain, CMS Tacticos, yang berharga RM349.45 juta, menurut laporan JKUSTUPKK yang diletakkan di bawah Jabatan Perdana Menteri.

Bagaimanapun, maklumat itu adalah tidak benar.

“Sebenarnya kos RM270 juta CMS Setis tidak termasuk sistem itu dan sistem integrasi serta perlindungan nilai mata wang seperti yang dilaporkan oleh Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) kepada Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan dalam surat bertarikh 26 Julai 2011,” katanya.

Dikatakan bahawa menteri pertahanan ketika itu Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi telah meluluskan perolehan sistem CMS Setis daripada DCNS, yang kini dikenali sebagai French Naval Group, pada harga RM479.4 juta, peningkatan sebanyak RM209.4 juta.

Ini dilakukan walaupun sistem CMS Setis sedang dalam pembangunan pada masa itu dan hanya digunakan oleh tentera laut Perancis dan Maghribi.

Sistem CMS Setis serasi dengan hanya satu daripada peralatan tentera laut dan akan menjadi usang dalam tempoh antara lima dan 10 tahun.

Laporan itu menyatakan bahawa, sebagai perbandingan, sistem CMS Tacticos Thales Group akan menelan kos RM349.45 juta dan boleh disepadukan dengan 10 daripada 11 peralatan TLDM.

Isu keusangan juga tidak timbul dengan sistem CMS Tacticos yang digunakan oleh 16 negara.

Sebelum ini, Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) membentangkan laporannya pada Khamis, 4 Ogos lalu, mengenai perolehan kapal tempur pesisir pantai (LCS) Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), dua tahun selepas memulakan siasatan terhadap kontrak bernilai RM9.13 bilion.

PAC – badan dwipartisan di Parlimen – berkata projek membina enam kapal itu telah dianugerahkan oleh Kementerian Pertahanan kepada Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) melalui rundingan terus, dan kerajaan telah membayar RM6.08 bilion atau 66.65 peratus daripada kos setakat ini.

“Bagaimanapun, tiada satu pun kapal LCS telah dihantar. Mengikut garis masa kami, lima kapal LCS sepatutnya telah siap dan diserahkan kepada kerajaan menjelang Ogos 2022,” kata Pengerusi PAC yang juga Ahli Parlimen Ipoh Timur, Wong Kah Woh pada sidang media 4 Ogos lalu.

Laporan PAC menyatakan surat anugerah daripada kerajaan Malaysia yang ketika itu ditadbir Barisan Nasional (BN) dan UMNO kepada Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) dikeluarkan pada Disember 2011 manakala kontrak untuk projek itu hanya ditandatangani pada Julai 2014.

Laporan itu berkata, walaupun usaha sewajarnya telah dijalankan, kewangan BNS adalah lemah, dengan kerajaan perlu membuat bayaran awal sebanyak RM1.36 bilion walaupun tindakan itu bertentangan dengan prosedur kerajaan.

Laporan itu juga menyatakan penyalahgunaan kuasa dan kelemahan dalam pengurusan kewangan BNS.

Berita berkaitan
Laporan polis dibuat pekerja MYAirline berhubung tunggakan gaji
November 1, 2023· Isu semasa
PAC akan mula prosiding berhubung Pengurusan Dana HRD Corp pada Isnin
October 19, 2023· Isu semasa
SPRM tahan empat individu bantu siasatan rasuah projek air Sarawak
October 11, 2023· Isu semasa
Kumpulan pemerhati rasuah gesa dedah perjanjian tambahan LCS
October 11, 2023· Isu semasa
Popular
Yasin bebas pertuduhan kes dadah, diarah ke Hospital Bahagia
November 29, 2023
Kes bunuh teman wanita: Pemandu lori dipenjara 35 tahun, 12 sebatan
November 29, 2023
Sirul dipakaikan peranti pemantauan: Laporan
November 29, 2023
Sekumpulan gajah di Gerik pijak kereta, sekeluarga berdepan keadaan cemas
November 27, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Kes bunuh teman wanita: Pemandu lori dipenjara 35 tahun, 12 sebatan
16 jam lalu · Isu semasa
Yasin bebas pertuduhan kes dadah, diarah ke Hospital Bahagia
16 jam lalu · Isu semasa
Mahkamah benarkan pasport Muhyiddin dipulangkan untuk sementara
23 jam lalu · Isu semasa
Mangsa banjir di Terengganu, Kelantan kekal setakat pagi ini
23 jam lalu · Isu semasa
Sirul dipakaikan peranti pemantauan: Laporan
23 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Agihan saksama kepada sekolah cina walaupun tak dihargai
7 jam lalu
[VIDEO] Sanusi konsisten salur peruntukan pembangkang Kedah sejak 2020
8 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok