Tuntut PM campuri sistem keadilan perbuatan menjijikkan: Peguam

August 30, 2022 · Isu semasa

Tiga badan peguam Malaysia mengkritik tuntutan ahli politik agar Perdana Menteri (PM) campur tangan dalam sistem keadilan negara, menyifatkannya sebagai “menjijikkan” dan tidak berperlembagaan.

Majlis Peguam Malaysia; Persatuan Undang-undang Sabah; dan Persatuan Peguambela Sarawak secara bersama-sama menyifatkan tuntutan campur tangan dalam sabitan jenayah Datuk Seri Najib Razak serta untuk menggantikan Peguam Negara (AG) adalah bertentangan dengan demokrasi berperlembagaan Malaysia dan institusinya.

“Adalah amat membimbangkan bahawa gesaan untuk campur tangan dalam proses kehakiman, atau untuk menggantikan AG sekarang, dibuat secara terang-terangan mengabaikan prinsip pengasingan kuasa dan demokrasi berperlembagaan Malaysia.

“Malaysia adalah sebuah negara yang menghargai pengasingan kuasa antara cabang eksekutif, perundangan dan kehakiman, kerana ini akan menyediakan semak dan imbang antara satu sama lain,” kata mereka dalam satu kenyataan.

Mereka mengeluarkan kenyataan itu susulan desakan pemimpin UMNO supaya PM campur tangan dalam sistem kehakiman, khususnya membabitkan kes Najib yang dikekalkan bersalah oleh Mahkamah Persekutuan.

Selain itu, Ahli Parlimen Pengerang Datuk Seri Azalina Othman Said dalam ucapan pada Taklimat Presiden UMNO turut menggesa PM, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob melantik AG dalam kalangan ‘orang sendiri’ supaya mudah dikawal.

Dalam kenyataan bersama itu, Presiden Majlis Peguam Malaysia Karen Cheah Yee Lynn; Presiden Persatuan Undang-undang Sabah Roger Chin; dan Presiden Persatuan Peguambela Sarawak Antonio Sims berkata campur tangan politik dalam apa jua keadaan – terutamanya satu kepentingan awam yang besar – akan menceroboh fungsi dan tugas AG dan mahkamah.

“Tingkah laku yang tidak berperlembagaan itu akan mengakibatkan penghakisan keadilan yang teruk dan akan menimbulkan fitnah terhadap integriti AG serta badan kehakiman.

“Petisyen sedemikian oleh ahli politik ini mengimbau kembali zaman gelap krisis kehakiman 1988 yang melagakan eksekutif dengan badan kehakiman, yang seolah-olah menghilangkan imej badan kehakiman sebagai tonggak tadbir urus yang bebas.

“Kami percaya bahawa PM akan melakukan perkara yang betul dan tidak bertindak sebaliknya, kerana itu akan menjadi penyalahgunaan kuasa yang tidak wajar dan penghinaan kepada sistem keadilan,” kata mereka.

Badan peguam itu mengingatkan ahli politik bahawa tugas utama AG adalah untuk menegakkan integriti sistem keadilan dalam kuasanya di bawah Perlembagaan Persekutuan, dan tugas utama badan kehakiman adalah mentafsir dan melaksanakan undang-undang.

Mereka berkata bahawa teras badan kehakiman adalah kebebasan hakim untuk menggunakan kuasa mereka tanpa sebarang pencerobohan daripada individu, entiti atau parti politik.

“Badan kehakimanlah yang memikul tanggungjawab menyelesaikan pertikaian secara adil mengikut undang-undang semasa, tidak mempedulikan permintaan ahli politik atau orang lain.

“Keberanian untuk ahli politik meminta campur tangan PM dalam kes ini, jika benar, adalah tidak boleh diterima dan tidak masuk akal.

“Sebagai sebuah negara, Malaysia telah menyaksikan pergolakan yang memuncak dengan penggantungan serta penyingkiran Ketua Hakim Negara ketika itu Tun Salleh Abas dan hakim-hakim lain, menandakan permulaan perubahan negatif dalam persepsi awam terhadap badan kehakiman.

“Majlis Peguam Malaysia, Persatuan Undang-undang Sabah dan Persatuan Peguambela Sarawak mengecam mana-mana tindakan ahli politik yang meminta campur tangan oleh PM dalam perkara yang berterusan di hadapan badan kehakiman dalam semua perkara yang material,” kata mereka.

Para peguam juga mengecam tindakan peguam, sama ada terlibat atau tidak dalam kes itu, yang membuat kenyataan negatif yang menjejaskan keputusan yang dibuat oleh Mahkamah Persekutuan.

Mereka berkata apa-apa keputusan yang dibuat harus diterima dengan penuh hormat, terutamanya apabila kenyataan sedemikian tidak betul di sisi undang-undang dan mempunyai kesan mencetuskan ketidakpercayaan terhadap badan kehakiman oleh rakyat “yang mungkin tidak tahu mana yang lebih baik.”

“Tingkah laku sedemikian adalah penghinaan dan tidak menghormati kedaulatan undang-undang dan doktrin pengasingan kuasa,” kata mereka, sambil menambah bahawa pada masa lalu, ahli politik telah ditegur dan juga didakwa kerana mereka dianggap menyalahgunakan kuasa dan salah laku.

“Ahli politik tidak seharusnya mengeluarkan kata-kata kesat yang hanya bertujuan untuk mengekalkan rasa was-was dan syak wasangka dalam kalangan rakyat terhadap badan kehakiman kita.

“Sudah tiba masanya untuk ahli politik memahami peranan mereka dalam mengekalkan dan mengukuhkan kedaulatan undang-undang termasuk doktrin pengasingan kuasa dan bukannya menjadikan Malaysia sebagai pariah undang-undang di mana kedaulatan undang-undang tidak suci apabila mereka mengeluarkan kenyataan yang tidak wajar.

“Kita tidak boleh lupa bahawa ia adalah mahkamah yang kita rujuk untuk keadilan kerana ia adalah benteng terakhir harapan dan garis akhir perundangan yang ada. Mahkamah tidak berpegang kepada sesiapa melainkan undang-undang, dan menjadi kewajipan hakim untuk melaksanakan keadilan dengan cara yang selaras dengan undang-undang, dan bukan kepada individu atau parti politik.

“Ia akan menjadi hari yang gelap apabila garis antara institusi pentadbiran kita menjadi kabur,” kata mereka.

Berita berkaitan
RM2.08 bilion masuk akaun Najib dalam dua bulan, kata saksi
8 jam lalu· Isu semasa
Tak pernah bincang Zahid jadi calon PM, kata Naib Presiden UMNO
9 jam lalu· Politik
Najib ke mahkamah sambung kes RM2.28b 1MDB selepas keluar hospital
16 jam lalu· Isu semasa
Kenapa ramai sangat ikut PM ke New York dan berapa kosnya? soal Salahuddin
September 25, 2022· Politik
Popular
Pendakwaan kemuka rayuan pembebasan Zahid: Laporan
September 26, 2022
Mangsa banjir di Johor naik 222 orang, banyak kampung Parlimen Mat Maslan terjejas
September 26, 2022
Pengurus bank sahkan lebih RM90 juta masuk akaun peribadi Najib
September 26, 2022
Dakwaan murid hampir diculik: Polis Perak tubuh pasukan khas siasatan
September 26, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Mangsa banjir di Johor naik 222 orang, banyak kampung Parlimen Mat Maslan terjejas
8 jam lalu · Isu semasa
Pendakwaan kemuka rayuan pembebasan Zahid: Laporan
9 jam lalu · Isu semasa
Bursa Malaysia ditutup rendah
9 jam lalu · Isu semasa
PAC siasat kelewatan projek 3 kapal OPV, kontrak diberi sejak zaman BN
9 jam lalu · Isu semasa
Dakwaan murid hampir diculik: Polis Perak tubuh pasukan khas siasatan
11 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Sambutan ulang tahun ke-6 Bersatu meriah, agih bantuan makanan
7 jam lalu
[VIDEO] Penganalisis ramal OPR naik lagi November depan
11 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok