Tun M akan jawab saman bekas KPN di mahkamah

Tun Dr Mahathir Mohamad mengesahkan menerima surat saman fitnah yang dihantar oleh bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar kepadanya hari ini berhubung tuduhan skandal semasa pentadbiran bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Bekas Perdana Menteri itu berkata bersedia untuk berdepan tindakan undang-undang yang diambil oleh Khalid itu di mahkamah.

Untuk itu, Ahli Parlimen Langkawi itu telah mengarahkan peguamnya untuk segera memberikan respon terhadap tindakan saman itu.

“Saya akan jumpa dia (Khalid) di mahkamah,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Ahad lalu, Khalid memberi Dr Mahathir tujuh hari untuk memohon maaf secara terbuka atas kenyataannya yang berunsur fitnah bulan lalu.

Khalid turut menuntut penaja Parti Pejuang Tanahair (Pejuang) itu menarik balik kenyataan disiarkan sebuah portal berita yang disifatkan tidak benar dan menjejaskan reputasi serta maruahnya selaku bekas KPN.

Kenyataan itu merujuk kepada laporan ‘Khalid Abu Bakar bocor rancangan pada Najib’, yang disiarkan menerusi sebuah portal pada 16 April lalu.

Antara kandungan ayat yang didakwa fitnah ialah “Tindakan ke atas Najib Razak gagal dilaksanakan lebih awal kerana dibocorkan oleh ketua polis negara waktu itu Khalid Abu Bakar, dakwa Dr Mahathir Mohamad.

Berikutan itu, Khalid mengarahkan firma guaman Gunaseharan & Linda untuk menghantar notis tuntutan kepada Dr Mahathir bertarikh 22 April lalu bagi menuntut bekas Perdana Menteri ke-7 berkenaan supaya memohon maaf kepada secara terbuka dan menarik balik kenyataannya, sebelum ini.

BERITA BERKAIT
POPULAR