Tular kawat berduri di tangga: Penduduk ada laluan lain

Penduduk Blok C Projek Perumahan Rakyat (PPR) Kampung Baru Air Panas, Wangsa Maju mempunyai laluan alternatif lain untuk turun selepas kawat berduri dipasang di tangga susulan dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD).

Ketua Polis Daerah Wangsa Maju Superintendan Ashari Abu Samah berkata pemasangan kawat itu dipersetujui dalam mesyuarat penyelarasan PKPD yang turut dihadiri Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM).

Beliau mengulas gambar tular di media sosial yang menunjukkan beberapa anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) memasang kawat berduri di laluan tangga Blok C PPR berkenaan, menyebabkan timbul kebimbangan dalam kalangan netizen berhubung keselamatan penduduk jika berlaku kecemasan.

Ashari memaklumkan pemasangan kawat berduri di laluan tangga blok tersebut, bagi mengelakkan penduduk keluar atau masuk setelah bangunan itu diletak di bawah PKPD bermula semalam hingga 16 Julai.

Katanya, polis dan anggota ATM juga sentiasa mengambil langkah berjaga-jaga dan bersiap sedia, dalam menghadapi sebarang kemungkinan.

“Terdapat kekeliruan yang timbul apabila gambar kawat duri di laluan tangga tersebut tular, disebarkan kerana penduduk berasa bimbang sekiranya berlaku kecemasan.

“Untuk makluman sekiranya berlaku kecemasan, pihak ATM berkemampuan untuk membuka kawat duri tersebut dalam tempoh masa yang singkat, dan kami sentiasa berada di laluan tersebut untuk memantau situasi semasa,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Pada masa sama beliau turut menasihati orang ramai supaya tidak menyebarkan sebarang maklumat yang menimbulkan kegusaran masyarakat.

Ashari berkata polis sentiasa mengutamakan keselamatan dan kesejahteraan masyarakat dan mana-mana individu yang mempunyai sebarang maklumat atau pertanyaan boleh menghubungi Hotline Polis Kuala Lumpur di talian 03-2115 9999 atau balai polis berhampiran.

BERITA BERKAIT
POPULAR