Tujuh perkara SOP Covid 1 Mei

Selepas dua tahun prosedur operasi standard (SOP) Covid-19 menjadi sebahagian daripada norma baharu kehidupan di Malaysia, Kementerian Kesihatan (KKM) memutuskan untuk melonggarkan beberapa protokol mulai 1 Mei ini.

Langkah itu menyusul pengumuman bahawa Malaysia mula memasuki fasa peralihan ke endemik, serentak dengan pembukaan sempadan negara kepada pengembara asing mulai 1 April lalu.

Pengumuman oleh Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin pada Rabu (27 April) dibuat ketika kes Covid-19 dan kemasukan ke hospital menurun secara berterusan dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Semalam, jangkitan Covid-19 dalam tempoh 24 jam turun di bawah 3,000 apabila merekodkan 2,935 kes, berbanding 3,471 yang dicatat pada Rabu.

Khairy, bagaimanapun, mengingatkan bahawa Malaysia masih belum berada pada kedudukan untuk mengisytiharkan wabak itu sebagai endemik dan masih ada keperluan untuk langkah berhati-hati.

Berikut adalah kelonggaran protokol Covid-19 Malaysia yang akan berkuat kuasa 1 Mei 2022:

1. Memakai pelitup muka di luar rumah tidak lagi diwajibkan.

Pelitup muka kini menjadi pilihan di luar rumah walaupun penggunaannya masih digalakkan, terutama di tempat yang sesak seperti bazar Ramadan, stadium dan pasar malam.

Individu berisiko tinggi seperti warga emas juga digalakkan menggunakan pelitup muka di luar rumah.

Pelitup muka masih diwajibkan di dalam bangunan tertutup seperti di pusat beli-belah dan lif.

Ia juga mesti dipakai ketika menggunakan pengangkutan awam dan perkhidmatan e-hailing.

Bagaimanapun, dalam situasi tertentu seperti semasa makan, memberi ucapan atau membuat persembahan di atas pentas, pemakaiannya tidak diwajibkan.

2. Tiada lagi keperluan penjarakan fizikal.

Penjarakan fizikal tidak lagi diperlukan, tetapi digalakkan terutamanya apabila tidak memakai pelitup muka.

Ini bermakna premis kini boleh beroperasi pada kapasiti penuh.

3. Tiada lagi ujian untuk pengembara yang diberi vaksin sepenuhnya.

Ujian Covid-19 sebelum berlepas dan semasa ketibaan untuk pelancong yang memasuki negara ini akan dimansuhkan bagi mereka yang telah menerima vaksin sepenuhnya.

Mereka yang telah pulih daripada jangkitan Covid-19 enam hingga 60 hari sebelum tarikh berlepas, serta pengembara berumur 12 tahun ke bawah, juga dikecualikan daripada ujian ini.

Bagaimanapun, mereka yang belum lengkap dua dos suntikan vaksin atau tidak divaksinasi mesti mengambil ujian RT-PCR dua hari sebelum berlepas dan ujian RTK-Ag yang diawasi dalam tempoh 24 jam selepas ketibaan.

Mereka juga mesti kuarantin selama lima hari.

4. Daftar masuk MySejahtera tidak diperlukan.

Tidak perlu lagi mendaftar masuk mana-mana premis melalui aplikasi MySejahtera.

Kemasukan ke dalam premis juga dibenarkan tanpa mengira status vaksinasi, kecuali bagi mereka yang positif Covid-19 dan di bawah Perintah Pengawasan Rumah (HSO).

Bagaimanapun, aplikasi MySejahtera masih penting untuk melaporkan keputusan ujian kendiri Covid-19 dan penguatkuasaan HSO.

KKM juga menggesa orang ramai menggunakan ciri MySJ Trace dalam aplikasi supaya pengesanan kontrak dapat dilakukan.

5. Rumah terbuka Aidilfitri dibenarkan.

Rumah terbuka sempena sambutan Aidilfitri sama ada di dalam rumah dan bangunan atau di luar adalah dibenarkan.

Pelitup muka adalah wajib untuk acara dalaman dan digalakkan bagi mereka yang diadakan di luar rumah.

Individu yang didapati positif Covid-19 tidak dibenarkan menghadiri sambutan ini manakala mereka yang mempunyai gejala tidak digalakkan untuk hadir.

6. Tempoh kuarantin yang lebih singkat bagi mereka yang didapati positif.

Sebelum ini, individu yang didapati positif Covid-19 perlu menjalani kuarantin sekurang-kurangnya tujuh hari.

Kini, di bawah rejim ujian dan kelonggaran baharu, mereka mempunyai pilihan untuk menjalani ujian RTK-Ag yang diselia pada hari keempat selepas disahkan positif Covid-19.

Jika mereka negatif, mereka akan dibebaskan daripada kuarantin. Tetapi, jika masih positif, mereka mesti melengkapkan kuarantin tujuh hari.

7. Pusat hiburan boleh dibuka semula pada 15 Mei.

Kelab malam tidak dibenarkan beroperasi sejak Perintah Kawalan Pergerakan pertama pada Mac 2020, dan aktiviti di kelab malam adalah satu-satunya item yang tinggal dalam senarai negatif Majlis Keselamatan Negara sebelum pengumuman pada Rabu.

Sebagai bantuan yang dialu-alukan untuk pengendali, kelab malam akan dibenarkan dibuka semula mulai 15 Mei.

SOP untuk operasi, bagaimanapun, masih belum dimuktamadkan.

BERITA BERKAIT
POPULAR