Tujuh lelaki Geng Nantha Kumar didakwa

Seramai tujuh lelaki Geng Nantha Kumar didakwa di Mahkamah Sesyen Ipoh hari ini atas pertuduhan menjadi ahli kumpulan jenayah terancang sejak 2018.

Tujuh tertuduh bagaimanapun tidak membuat sebarang pengakuan selepas pertuduhan ke atas mereka dibacakan secara berasingan oleh jurubahasa mahkamah di hadapan Hakim Norashima Khalid.

Tujuh tertuduh terdiri tersebut adalah Gunasegaran, Muhammad Firdaus Abdullah, Rahuljeet Singh, P.Kamal Raj, N.Pubalan, S.Kumaran dan G.Prem.

Kesemua tertuduh yang berusia 23 hingga 35 tahun terbabit didakwa melakukan kesalahan itu dalam daerah Kinta antara Ogos 2018 hingga Februari 2020.

Pertuduhan ke atas mereka dibuat mengikut Seksyen 130V (1) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Rohaiza Abd Rahman dan Mohd Farhan Aliff Ahmad manakala enam daripada tujuh tertuduh diwakili peguam, sementara Pubalan tidak mempunyai peguam.

Mahkamah menetapkan 8 Jun depan sebagai tarikh sebutan semula kes.

Rohaiza ketika ditemui media kemudian memaklumkan bahawa mahkamah tidak membenarkan sebarang ikat jamin terhadap kesemua tertuduh kerana kes itu di bawah bidang kuasa Mahkamah TInggi.

BERITA BERKAIT
POPULAR