Tren KTMB berhenti di Kuala Gris, pelajar kembali ke sekolah

Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) menggantung tugas empat kakitangannya susulan tren itu tidak berhenti di Hentian Kuala Gris, menyebabkan 100 pelajar tidak dapat ke sekolah pada hari pertama penggal ketiga 2021/2022, semalam.

Ketua Pegawai Operasi KTMB, Mohd Zain Taha, berkata pemandu, pembantu pemandu, penyelia kereta api dan pemeriksa tiket digantung tugas, manakala beberapa kakitangan lain yang terbabit dalam insiden semalam turut dipanggil sebagai saksi bagi membantu siasatan yang akan dilengkapkan dalam tempoh dua minggu.

Menurutnya KTMB memandang serius perkara itu dan satu panel siasatan sudah diwujudkan bagi melakukan siasatan lebih terperinci dengan mengambil kira semua aspek sama ada dari sudut operasi, teknikal serta corak larian kereta api.

“Pihak KTMB menganggap insiden ini tidak sepatutnya berlaku dan kita akan pastikan beberapa langkah akan diambil bagi memastikan ia tidak akan berulang pada masa akan datang.

“Bagaimanapun, tindakan yang akan diambil nanti bergantung kepada penilaian panel terhadap kes itu , selain turut mencadangkan kepada pihak pengurusan kereta api untuk tindakan yang perlu diambil dalam menyelesaikan insiden ini,” katanya hari ini.

Mohd Zain berkata, pembentukan panel siasatan berkenaan adalah prosedur biasa bagi membantu menangani sesuatu insiden yang berlaku dalam KTMB dan kejadian semalam adalah yang pertama kali.

“Dalam insiden semalam, pihak KTMB sekali lagi memohon maaf kepada semua warga Kuala Gris dan pelajar sekolah terutamanya kepada ibu bapa serta pihak SMK Dabong selain penduduk di kawasan sekitar di atas kejadian yang berlaku semalam,” katanya.

Media semalam melaporkan, keterujaan 100 pelajar SMK Dabong untuk ke sekolah bertukar sebaliknya, apabila kereta api yang sepatutnya mereka naiki tidak berhenti di Hentian Kuala Gris.

BERITA BERKAIT
POPULAR