Trafik antarabangsa di lapangan terbang tempatan meningkat: MAHB

May 23, 2022 · Isu semasa

Trafik antarabangsa di rangkaian lapangan terbang tempatan Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) meningkat sebanyak 53 peratus susulan pembukaan semula sempadan pada 1 April, 2022.

MAHB yang menguruskan dan mengendalikan 39 lapangan terbang di negara ini menjelaskan, ia telah merekodkan purata 23,000 pergerakan penumpang antarabangsa setiap hari, dengan trafik memuncak melebihi 30,000 semasa cuti perayaan Aidilfitri yang panjang baru-baru ini, lapor Bernama.

“Secara keseluruhannya, lapangan-lapangan terbang merekodkan 642,128 pergerakan penumpang antarabangsa, di mana Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu, Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang dan Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi menunjukkan peningkatan paling ketara — masing-masing lebih 200 peratus berbanding bulan sebelum ini,” menurut MAHB dalam kenyataan pada Isnin.

Ia menambah, sejumlah 2.78 juta penumpang direkodkan bagi Malaysia pada April, dengan pergerakan penumpang domestik sebanyak 2.13 juta atau 77 peratus.

Sementara itu, bagi operasi Malaysia dan Turki (Lapangan Terbang Antarabangsa Sabiha Gokcen Istanbul), MAHB merekodkan 4.90 juta pergerakan penumpang, penurunan sebanyak 7.9 peratus daripada angka pada Mac.

“Penurunan pergerakan penumpang ini kerana April merupakan bulan suci Ramadan yang menyaksikan permintaan untuk perjalanan di dalam dan di seluruh dunia berkurangan.

“Daripada jumlah pergerakan trafik penumpang sebanyak 4.89 juta, lapangan terbang tempatan di Malaysia menyumbang 57 peratus, manakala Lapangan Terbang Antarabangsa Sabiha Gokcen Istanbul di Turki mencatatkan 2.13 juta penumpang, terdiri daripada 1.05 juta penumpang antarabangsa dan 1.08 juta penumpang domestik,” jelasnya.

Menurut MAHB, lima syarikat penerbangan menyambung semula 17 laluan antarabangsa bulan lepas iaitu Vietjet Air, Scoot, AirAsia, Thai AirAsia dan AirAsia X.

Pengarah Urusan, Datuk Iskandar Mizal Mahmood berkata pihaknya juga gembira kerana lapangan terbang landasan pendek Tioman (TOD) telah beroperasi semula pada bulan ini untuk menyediakan laluan Lapangan Terbang Subang-TOD bagi SKS Airways.

Beliau berkata pada masa ini SKS Airways merupakan satu-satunya syarikat penerbangan dengan perkhidmatan berjadual yang terbang di laluan ini empat kali seminggu.

“Kami akan terus bekerjasama rapat dengan syarikat penerbangan rakan kongsi untuk mempercepat kadar pemulihan sektor domestik dan antarabangsa,” katanya dalam kenyataan yang sama.

Vietjet menawarkan penerbangan bagi laluan Ho Chi Minh City-Kuala Lumpur (KUL) dengan perkhidmatan empat kali seminggu dan merupakan syarikat penerbangan keempat yang terbang di laluan ini manakala Scoot menyambung semula perkhidmatan penerbangan hariannya untuk laluan Kota Kinabalu-Singapura.

Sementara itu, kumpulan syarikat penerbangan AirAsia, termasuk AirAsia Bhd, Thai AirAsia dan AirAsia X, menyambung semula laluan Kota Kinabalu-Singapura; KUL-Hanoi; Langkawi-Singapura; Ipoh-Singapura; Hatyai-KUL; Don Mueng-Pulau Pinang; KUL-Incheon; KUL-New Delhi; KUL-Ho Chi Minh City; KUL-Bengaluru; KUL-Kolkata; KUL-Kochi; KUL-Chennai; KUL-Tiruchirappall dan KUL-Siem Reap.

Berita berkaitan
4 lapangan terbang khas untuk penerbangan haji disediakan
June 1, 2022· Dunia
Isu tanah lapangan terbang, bekas MB Perak sedia beri kerjasama
April 23, 2022· Isu semasa
Ujian Covid-19 ketika ketibaan di Thailand dimansuh bermula 1 Mei
April 22, 2022· Dunia
10 saksi sudah dirakam keterangan SPRM
April 18, 2022· Isu semasa
Popular
Zahid dakwa tertekan, tak nafi guna dana YAB bayar kad kredit
June 30, 2022
Operasi cari 10 pemancing, 3 kru bot hilang diperluas: APMM
July 1, 2022
Mahkamah tangguh keputusan kes rasuah Azeez buat kali terakhir
July 1, 2022
Keputusan kes rasuah Rosmah diubah kepada 1 September
July 1, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Annuar perjelas punca harga barang naik
29 minit lalu · Isu semasa
Kekurangan doktor di HKL, HTA hanya sementara
38 minit lalu · Isu semasa
Permohonan Irwan, Arul Kanda batal saman 1MDB didengar 19 Okt
39 minit lalu · Isu semasa
Guan Eng menang kes saman terhadap dua akhbar bahasa Cina
43 minit lalu · Isu semasa
Tiada syarikat di Malaysia ada lesen import, jual air zam zam: KKM
49 minit lalu · Isu semasa
Video / Foto
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
3 jam lalu
[VIDEO] Marah disaman tiada lesen, langgar kereta JPJ sehingga terbalik
June 30, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok